Transelectrica va emite obligaţiuni şi pentru micii investitori

Translectrica va oferi obligaţiuni şi investitorilor mici, în cadrul programului său de emisiuni, potrivit lui Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului companiei, care a răspuns astfel unei întrebări a ECONOMICA.NET. Joi a fost prima zi de prezenţă la Bursa din Bucureşti a obligaţiunilor Tranelectrica (TEL), vândute investitorilor instituţionali.
Adrian N. Ionescu - joi, 16 ian. 2014, 13:49
Transelectrica va emite obligaţiuni şi pentru micii investitori

„Avem un program de emisiuni de obligaţiuni, în cadrul căruia ne vom adresa şi investitorilor de retail”, a răspuns Ştefan Bucătaru, preşedintele directoratului Transelectrica (TEL), la o întrebare ECONOMICA.NET, cu ocazia lansării titlurilor de credit ale companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Transelectrica (TEL) a atras, în luna decembrie, 200 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni, adresată investitorilor instituţionali la o dobândă de 6,1% pe an timp de cinci ani.

Obligaţiunile au fost cumpărate de fonduri de investiţii, de firme de administrare a investiţiilor şi de  companii de asigurări în proporţie de peste 60% din totalul ofertei, potrivit lui Sergiu Manea, vicepreşedintele executiv al BCR.

Restul cumpărătorilor au fost bănci.

BCR a intermediat oferta obligaţiunilor care pot fi tranzacţionate acum la BVB.

Printre cumpărători s-a numărat şi BERD, care a acoperit 15% – 20 din ofertă, după cum a aproximat directorul pentru România al BERD, James Hyslop.

Costul de intermediere a unor oferte pe piaţa de capital este, de obicei, mai mare, dacă oferta se adresează unor segmente mai largi de investitori de retail.

„Costul de emisiune a obligaţiunilor Transelectrica a fost la jumătate din cele ale creditelor  bancare tradiţionale de-a lungul anilor”, a mai spus Ştefan Bucătaru, fiind întrebat de costul de intermediere ale ofertei.

Emisiunea de obligaţiuni a fost adresată investitorilor instituţionali „din prudenţă. Este prima emisiune din programul de obligaţiuni corporative al Transelectrica. În viitor, compania are în vedere să se adreseze şi investitorilor de retail”, potrivit oficialului Transelectrica.

Compania intenţionează să emită obligaţiuni echivalând cu 900 milioane lei, dar nu neapărat numai în moneda naţională.

Transelectrica (TEL) operează monopolul reţelei de magistrale naţionale de tzransport de electricitate şi este este cea dintâi companie de stat care a fost listată, în august 2006, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În prezent statul mai controlează prin Ministerul Finanţelor Publice 58,69% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea (FP) are 13,5%, SIF Oltenia deţine 6,85%, iar restul sunt în circulaţie liberă la BVB.

Valoarea de piaţă a companiei este de peste 1,12 miliarde de lei, potrivit preţului acţiunilor la BVB (capitalizarea).

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
 Compania americană Ford Motor intenţionează să producă anual 300.000 de unităţi dintr-un nou model la fabrica sa de la Valencia (Spania), începând din 2027, a anunţat vineri Ministerul......
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Luni, 13 mai 2024, începând cu orele 10:00, STB va muta stația de autobuz “Aeroport Băneasa”, cu aproximativ 50 de ...
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o parte
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că vor fi necesare aproximativ 130 de milioane de lei în ...
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
CNAIR informează participanții la trafic că duminică, 12 mai 2024, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada ...