Transportatorii circulă cu viteză redusă în semn de protest, din cauza creşterii preţurilor RCA

Transportatorii protestează, luni, pe şoselele şi centurile României cu privire la preţurile RCA, mergând cu viteză redusă, conform informaţiilor Federaţiei Operatorilor România de Transport şi a Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Economica.net - lun, 12 sept. 2016, 08:34
Transportatorii circulă cu viteză redusă în semn de protest, din cauza creşterii preţurilor RCA

‘Nu se mai întâmplă ce s-a întâmplat acum o săptămână, când a fost un balamuc. Se merge cu viteză redusă pe toate liniile de centură din ţară şi pe drumurile de tranzit. Este un protest mai liniştit, pentru că joi ne pregătim de protestul de pe 15 septembrie din Bucureşti’, a declarat, luni, pentru AGERPRES, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

La rândul său, preşedintele de onoare al Federaţiei Operatorilor România de Transport (FORT), Augustin Hagiu, a afirmat, pentru AGERPRES, că luni transportatorii vor protesta pe Sebeş-Sibiu şi centura Sucevei. La acest protest vor participa câteva sute de transportatori.

Patronatele din transporturile rutiere solicită Guvernului să îngheţe tarifele RCA prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, la valorile medii din raportul Milliman, şi conform cu propunerile transportatorilor trimise Executivului la începutul lunii august, potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), transmis, duminică, AGERPRES.

”Actuala Ordonanţă de Urgenţă, publicată pe site-ul Ministerului de Finanţe, este doar generală şi nu limitează tarifele RCA, transportatorii rutieri fiind nemulţumiţi de forma acesteia, urmând ca, în data de 15 septembrie 2016, să se organizeze un protest naţional împotriva creşterii tarifelor RCA. Guvernul poate limita tarifele RCA conform Legii Concurenţei 21/1996, modificată şi completată în 2016, iar Consiliul Concurenţei investighează de 2 ani piaţa asigurărilor din România împotriva unor practici neconcurenţiale, practici care au fost dovedite în raportul Milliman, întocmit la cererea ASF şi trimis către Parlament’, notează sursa citată.

Potrivit UNTRR, ‘sistemul bonus-malus nu funcţionează, tarifele RCA au crescut de 2-3 ori, iar acordarea bonusului de către firmele de asigurare nu mai îndeplineşte scopul pentru care a fost creat, încălcându-se Norma nr. 23/2014.

De asemenea, reprezentanţii COTAR semnalau recent, într-un comunicat de presă, că premierul are la îndemână două soluţii de care poate uza, pentru rezolvarea crizei RCA şi stingerea conflictului creat de aceste multinaţionale cu transportatorii şi posesorii de auto din România: anume să facă uz de Legea 21/1996 art. 4 privind intervenţia Guvernului în împrejurări excepţionale (întreaga industrie de transport din România trece printr-o astfel de perioadă cu totul excepţională şi dramatică, de prăbuşire, din cauza creşterii nejustificate a costurilor poliţei RCA, cu sprijinul ASF) sau proiectul de Lege al RCA, aflat în dezbatere la Senatul României, în Comisia pentru buget-finanţe, să fie adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a intra imediat în aplicare.

Potrivit comunicatului remis AGERPRES pe 2 septembrie, COTAR a depus cerere de miting pentru data de 15 septembrie în toate oraşele reşedinţă de judeţ. Protestul va începe simultan, atât în Bucureşti, cât şi în celelalte oraşe, începând cu ora 9:00.

‘În această perioadă, în afara formelor de protest anunţate – respectiv faptul că în fiecare luni, pe liniile de centură, pe drumurile de trafic greu, între orele 10:00 – 12:00, când circulăm cu viteză redusă – COTAR se delimitează de orice formă de protest aşa-zis ‘SPONTAN”, se subliniază în documentul citat.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croația în programul Visa Waiver
Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a......
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
PNRR ne obligă le revizuirea cadrului fiscal, toate scutirile de taxe ar putea dispărea. Ce spune Gabriel Biriș
Avocatul specializat în fiscalitate Gabriel Biriş spune că, pentru implementarea PNRR, trebuie modificată legislaţia, ...
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Falimentul City Insurance. Fondul de Garantare a Asiguraţilor deține 620 de milioane de lei pentru plata despăgubirilor
Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) are la momentul acesta un disponibil de 620 de milioane de lei pentru a plăti ...
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții pentru următoarele 12 luni
FIC: Companiile sunt optimiste cu privire la evoluția economiei românești, 53% dintre acestea având planuri de investiții ...
Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a făcut publice rezultatele cercetării Business Sentiment Index (BSI), organizată ...