Transporturile şi Internele vor să păzească liniile CFR. Finanţele: Nu sunt bani

Ministerul Transporturilor şi cel al Internelor s-au înţeles ca la prima rectificare bugetară din acest an să ceară în Guvern bani pentru a asigura paza cu jandarmi a căilor ferate, unde furtul de componente a ajuns la cote înalte, dar elanul le-a fost tăiat de Finanţe cu argumentul lipsei banilor.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 05:47
Transporturile şi Internele vor să păzească liniile CFR. Finanţele: Nu sunt bani

Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI) au lucrat la un memorandum privind paza militarizată a căilor ferate, prin care se pregăteau să solicite Guvernului acoperirea cheltuielilor generate de paza şi protecţia unor obiective, bunuri şi valori de la calea ferată cu efective de jandarmi, prin bugetul MAI, cu ocazia primei rectificări a bugetului din 2013.

Rectificarea bugetară este programată pentru vara acestui an.

Speranţele le-au fost însă reduse rapid la minimum de către Ministerul Finanţelor, care a refuzat să avizeze memorandumul, cu argumentul că trebuie respectat plafonul cheltuielilor totale, inclusiv cele de personal, pentru a păstra echilibrul bugetar.

Solicitarea de aprobare a pazei militarizate a fost avansată în contextul în care, conform unui document prezentat de MEDIAFAX în luna octombrie, hoţii au epuizat rezerva de componente feroviare a CFR, iar furturile tot mai dese, cu autor necunoscut, din instalaţiile feroviare şi de siguranţa circulaţiei afectează numeroase tronsoane şi prelungesc durata unei călătorii cu trenul.

Astfel, în 2011, pe reţeaua feroviară publică au fost sesizate 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 millioane lei, în timp ce anul trecut valoarea pagubelor a crescut la 46,49 milioane lei (10,5 milioane euro).

În primul trimestru al acestui an, numărul infracţiunilor constatate a crescut cu 2,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar cel al infracţiunilor sesizate, cu 13,53%.

Tot în primele trei luni ale acestui an, Poliţia Transporturi a cercetat 634 persoane, unele pentru mai multe dosare penale, dar numai 49 dintre acestea au fost reţinute.

Numărul furturilor este în creştere deşi încă din martie anul trecut Guvernul a interzis firmelor care lucrează cu deşeuri industriale reciclabile să mai cumpere de la persoane fizice metale feroviare, precum şina de cale ferată, argumentând că furturile de materiale afectează grav siguranţa circulaţiei trenurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Wall Street şi-a revenit luni, după ce Biden a anunţat că nu vor fi restricţii din cauza variantei Omicron a noului coronavirus
Wall Street şi-a revenit luni, după ce Biden a anunţat că nu vor fi restricţii din cauza variantei Omicron a noului ...
Indicii bursieri de pe Wall Street şi-a revenit luni, după declinul accentuat consemnat vineri, în urma declaraţiilor ...
Franța dorește încheierea unui nou acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința migrației
Franța dorește încheierea unui nou acord între Uniunea Europeană și Marea Britanie în privința migrației
Franţa doreşte un acord între Uniunea Europeană şi Regatul Unit cu privire la imigraţia ilegală în zona Canalului ...
Centura București: Situație delicată pe lotul A1 – DN7. Fostul constructor, repus în contract de instanță
Centura București: Situație delicată pe lotul A1 – DN7. Fostul constructor, repus în contract de instanță
Tribunalul București a dispus anularea rezilierii contractului pentru modernizarea tronsonului cuprins între Chiajna/A1 ...