1EUR = 4.7794 RON | Bucureşti 5 º

Companii

Tranzacţia cu energie a anului a picat. Arcelor Mittal Galaţi rămâne fără curent

Combinatul de la Galaţi, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din ţară, voia să cumpere de pe bursă o cantitate enormă de energie. Licitaţia a fost anulată

21 mar, 2012 | ECONOMICA.net

Sesiunea de licitaţie prin care combinatul siderurgic Arcelor Mittal din Galaţi dorea să cumpere de pe bursa de energie cantităţile de electricitate necesare funcţionării combinatului pentru următorii doi ani a fost anulată, potrivit unui anunţ publicat pe pagina de internet a OPCOM, operatorul comercial al pieţei de energie electrică.

Combinatul de la Galaţi ar fi dorit să achiziţioneze o cantitate uriaşă de energie, 3,1 TWh, pentru perioada 29 martie 2012-27 martie 2014. Potrivit anunţului, licitaţia a fost anulată pentru că “până la termenul stabilit prin anunţul de organizare a sesiunii de licitaţie, nu a fost făcută dovada constituirii de garanţii pentru oferte de răspuns la oferta MIT_ST_003, nefiind astfel îndeplinite condiţiile de organizare a sesiunii de licitaţie”.

Licitaţia ArcelorMittal era programată pentru azi, însă nu s-a înscris niciun ofertant. Reprezentanţii companiei siderurgice au refuzat să comenteze situaţia.

Arcelor Mittal Galaţi propunea un preţ al energiei diferit pentru fiecare lună de livrare, conform unui mecanism care ţine cont de tariful de transport, de preţul mediu de pe piaţa contractelor bilaterale cu livrare în 2012 dar şi de preţurile de pe piaţa PZU (piaţa pentru ziua următoare). Pentru prima lună de livrare, preţul era de 200 de lei MWh, cu peste 50% mai mult faţă de preţul la care combinatul a cumpărat până în acest an energie de la Hidroelectrica.

Potrivit unor relatări din presă, compania care urma să livreze energie combinatului era Nuclearelectrica, printr-un contract direct. Însă, cum firmele de stat pot vinde energia doar pe bursă, Arcelor Mittal a trebuit să depună anunţul de achiziţie pe piaţa OPCOM. Cel mai probabil Nuclearelectrica a decis să nu vândă curent combinatului. Acum două săptămâni, producătorul de electricitate a anunţat oficial că nu poate furniza suficientă energie pentru a acoperi cererea combinatului de la Galaţi.

Arcelor Mittal are nevoie de 180 MW, în bandă, iar capacitatea instalată a centralei de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica, este de 1.400 MW.CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO