Tranzacții cu proiecte imobiliare de 257 de milioane de euro în prima jumătate a anului

Valoarea totală a tranzacțiilor cu proiecte imobiliare corporate din prima jumătate a anului se cifrează la doar 257,5 milioane euro, cea mai mare fiind reprezentată de preluarea proiectului de birouri The Office din Cluj-Napoca de Dedeman, cu 120 de milioane de euro, vânzători fiind NEPI Rockcastle și antreprenorul român Ovidiu Șandor.
Răzvan Zamfir - mar, 25 iun. 2019, 18:26
Tranzacții cu proiecte imobiliare de 257 de milioane de euro în prima jumătate a anului

A doua tranzacție ca importanță e preluarea unui portofoliu de parcuri de retail de sud africanii MAS RE, de la partenerii lor, Prime Kapital, contra 113 milioane de euro și a treia, finalizarea tranzacției dintre Morgan Stanley și AEW Europe prin care  primii au preluat America House cu o sumă estimată de Economica.net la 85 de milioane de euro.

O altă tranzacție relativ importantă e achiziționarea de către un antreprenorul Dorin Mateiu, fostul proprietar al Elit Cugir a clădirii de birouri Pireus Bank Tower, headquarterul fostei Piareus Bank, acum First Bank, după ce a fost comparată de fondul american J.C.Flowers. Imobilul de 15 etaje și circa 14.000 mp a fost achiziționat cu 20 de milioane de euro.

Data

Oraș

Proiect

Sector

Cumpărător

Vânzător

Val. mil. euro 

T1 2019

București

Rompetrol HQ

Office

Investitor privat

Investitor

4,5

T1 2019

București

Parcuri de retail 

Retail

MAS Real Estate

Prime Kapital

113

T2 2019

București

Piraeus Building HQ

Office

Dorin Mateiu

Piraeus Bank

20

T2 2019

Cluj

The Office

Office

Dedeman

NEPI & Ovidiu Sandor

120

Sursa: CBRE

În sfârșit, sediul central al Rompetrol a fost preluat de un investitor privat cu 4,5 milioane de euro.

O altă tranzacție care se apropie de finalizare e preluarea America House de americanii de la Morgan Stanley, de la AEW Europe, pentru o sumă estimată la mximum 90 de milioane de euro. Deși relativ învechită, fiind livrată în 2006, America House rămâne încă, cea mai spectaculoasă tranzacție din istoria pieței imobiliare românești datorită randamentului de 5,6%, cel mai mic din istorie.

În 2007, dezvoltatorul imobilului, israelienii de la GTC au vândut America House către francezii de la AEW Europe, cu 120 de milioane de euro.

Valoarea tranzacțiilor din prima jumătate a anului e relativ similară cu cea din același interval al anului trecut și e destul de greu de crezut că până la finalul anului se va apropia de un miliard de euro, sau chiar va depăși această valoare, așa cum anticipau analiștii imobiliari la începutul anului, dacă nu cumva se vor finaliza mai multe tranzacții importante, în jurul a 100 de milioane de euro fiecare.

„Prima jumătate a acestui an a fost similară cu cea a anului trecut din punct de vedere al volumul tranzacționat, fiind dominată de tranzacțiile cu clădiri de birouri. Ne așteptăm că în a două parte a anului să asistăm la închiderea mai multor tranzacții importante, aflate acum în fază finală de negociere, așa încât volumul estimat pentru 2019 să depășească cu 10-15% volumul înregistrat în 2018 și să depășim astfel pragul psihologic de un miliard de euro. În ceea ce privește profilul proprietăților tranzacționate, pe lângă interesul istoric pentru segmentul de birouri, observăm un apetit în creștere pentru spațiile industriale, inclusiv pentru tranzacții de tipul sale and lease back”, spune Daniela Boca, Head of Research, CBRE România.

Cu toate acestea, dat fiind tempo-ul pieței, mai activ în ultima jumătate a anului, n-ar fi exclus ca unele tranzacții să se termine anul acesta și astfel valoarea de un miliard de euro să fie atinsă într-un final. Pe piață se așteaptă mai multe achiziții, Atenor negociază vânzarea Hermes Business Campus de 80.000 mp, Portland Trust ar putea vinde Expo Business Park, dar doar după închiriere, iar eMag și-a scos la vânzare depozitul de 120.000 mp etc.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...