Trei afacerişti vizaţi în dosarul DIICOT al lui Blejnar, reţinuţi în alt caz de evaziune

Trei afacerişti vizaţi în dosarul în care Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DIICOT Braşov de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional au fost reţinuţi, joi, de poliţiştii bucureşteni, într-un alt caz de evaziune, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 14:29
Trei afacerişti vizaţi în dosarul DIICOT al lui Blejnar, reţinuţi în alt caz de evaziune

Potrivit surselor citate, Adrian Nicoară, Dumitru Domnariu şi Ioan Ovidiu Moldovan au fost reţinuţi după ce ofiţerii bucureşteni ai Serviciului de Investigarea Fraudelor i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru MEDIAFAX, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni reale.

Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că cei doi ar fi efectuat operaţiuni comerciale printr-un lanţ de fraudare de tip carusel, în care ar fi fost incluse mai multe societăţi fictive, în scopul obţinerii pentru societatea administrată a unor deduceri semnificative cu privire la sumele ce trebuiau vărsate la bugetul de stat cu titlul de TVA. În urma acestei activităţi, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 2,8 milioane lei.

Totodată, ofiţerii bucureşteni l-au acuzat pe Ioan Ovidiu Moldovan că, în calitate de asociat unic şi administrator al societăţii Benzoil, implicată tot în comerţul cu carburant, ar fi trecut în contabilitate cheltuieli fictive.

Şi în acest caz, spun poliţiştii, achiziţiile fictive erau evidenţiate ca fiind efectuate prin societăţile fantomă ce constituiau lanţul de fraudare tip carusel, pentru a obţine astfel deduceri de TVA. Prejudiciul creat a fost estimat de autorităţi la peste 2,2 milioane lei.

Referitor la acest caz, într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei se arată că poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor au început urmărirea penală împotriva a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 42 şi 46 de ani, suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în urma cărora bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de lei.

Surse din Poliţie au mai declarat că numele celor trei suspecţi sunt legate şi de un dosar deschis în august 2012 de DIICOT Braşov, în care mai apar fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, în care cei doi sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.

Marta a fost dat în urmărire naţională după ce dispariţia a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai 2012, de soţia lui, Andreea Marta, care preciza că acesta a fost văzut ultima dată în 21 mai 2012

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...