Trei afacerişti vizaţi în dosarul DIICOT al lui Blejnar, reţinuţi în alt caz de evaziune

Trei afacerişti vizaţi în dosarul în care Sorin Blejnar este acuzat de procurorii DIICOT Braşov de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional au fost reţinuţi, joi, de poliţiştii bucureşteni, într-un alt caz de evaziune, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din Poliţie.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 14:29
Trei afacerişti vizaţi în dosarul DIICOT al lui Blejnar, reţinuţi în alt caz de evaziune

Potrivit surselor citate, Adrian Nicoară, Dumitru Domnariu şi Ioan Ovidiu Moldovan au fost reţinuţi după ce ofiţerii bucureşteni ai Serviciului de Investigarea Fraudelor i-au acuzat de evaziune fiscală, prejudiciul adus statului ridicându-se, conform anchetatorilor, la aproximativ cinci milioane de lei.

Surse apropiate anchetei au declarat, pentru MEDIAFAX, că Nicoară şi Domnariu, în calitate de administratori ai firmei Euroil, societate care avea ca obiect de activitate comerţul cu combustibil, ar fi înscris în actele contabile, dar şi în alte documente legale, cheltuieli ce nu aveau la bază operaţiuni reale.

Din verificările efectuate de poliţişti, a reieşit că cei doi ar fi efectuat operaţiuni comerciale printr-un lanţ de fraudare de tip carusel, în care ar fi fost incluse mai multe societăţi fictive, în scopul obţinerii pentru societatea administrată a unor deduceri semnificative cu privire la sumele ce trebuiau vărsate la bugetul de stat cu titlul de TVA. În urma acestei activităţi, statul ar fi fost prejudiciat cu peste 2,8 milioane lei.

Totodată, ofiţerii bucureşteni l-au acuzat pe Ioan Ovidiu Moldovan că, în calitate de asociat unic şi administrator al societăţii Benzoil, implicată tot în comerţul cu carburant, ar fi trecut în contabilitate cheltuieli fictive.

Şi în acest caz, spun poliţiştii, achiziţiile fictive erau evidenţiate ca fiind efectuate prin societăţile fantomă ce constituiau lanţul de fraudare tip carusel, pentru a obţine astfel deduceri de TVA. Prejudiciul creat a fost estimat de autorităţi la peste 2,2 milioane lei.

Referitor la acest caz, într-un comunicat emis de Poliţia Capitalei se arată că poliţiştii bucureşteni specializaţi în investigarea fraudelor au început urmărirea penală împotriva a trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 42 şi 46 de ani, suspectaţi de comiterea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în urma cărora bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de lei.

Surse din Poliţie au mai declarat că numele celor trei suspecţi sunt legate şi de un dosar deschis în august 2012 de DIICOT Braşov, în care mai apar fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, şi fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, în care cei doi sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit procurorilor, membrii grupării sprijinite de Blejnar şi Marta ar fi iniţiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plăti accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate pe piaţa internă. În acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentând TVA şi peste 10,8 milioane de lei reprezentând accize pentru motorină, suma totală a prejudiciului stabilită până în prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Grupul infracţional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Direcţia Judeţeană de Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, care fie au făcut controale formale, fie au împiedicat verificările firmelor implicate.

Codruţ Marta este suspectat că a asigurat legătura dintre firmele implicate în activitatea de evaziune fiscală şi factorii de decizie ai ANAF. Acesta, în calitate de şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, ar fi controlat permanent activităţile grupării şi, împreună cu şeful său, ar fi sprijinit grupul infracţional organizat în obţinerea autorizaţiei de antrepozit fiscal şi de revocare a autorizaţiei.

Marta a fost dat în urmărire naţională după ce dispariţia a fost semnalată la Poliţie, în 25 mai 2012, de soţia lui, Andreea Marta, care preciza că acesta a fost văzut ultima dată în 21 mai 2012

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Estimare KeysFin: Piața românească de software va depăși în acest an valoarea de 9,2 miliarde de euro
Industria de software din România a crescut cu aproximativ 10% față de 2019 și a fost cu 250% peste nivelul din 2010, ...
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Dacia Spring a urcat, în noiembrie, pe primul loc în clasamentul vânzărilor de mașini noi
Sutele de unități Dacia Spring livrate în ultimele două luni în România au schimbat clasamentul înmatriculărilor ...
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
McDonald’s și-a deschis al doilea restaurant din Brăila
Premier Restaurants România, operatorul lanțului de restaurante McDonald’s din România, a anunțat joi că deschide ...