Trei agenții ale ONU susțin că măsurile luate pe plan global de sprijinire a agriculturii trebuie schimbate

Trei agenţii din cadrul ONU au apreciat marţi că măsurile de sprijinire a agriculturii au deseori efecte dăunătoare pentru mediu și sănătate şi au făcut un apel pentru reorientarea acestor măsuri de sprijin, în ideea de a le face mai eficace şi mai juste, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 14 sept. 2021, 21:12
Trei agenții ale ONU susțin că măsurile luate pe plan global de sprijinire a agriculturii trebuie schimbate

Cu câteva zile înainte de Summitul mondial al sistemelor alimentare, organizat de ONU la New York, în data de 23 septembrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) au publicat un raport care constituie o judecată severă asupra impactului măsurilor de sprijin de care beneficiază agricultorii din întreaga lume.

Intitulat „O oportunitate de mai multe miliarde de dolari”, acest raport arată că sprijinul de care beneficiază agricultorii reprezintă o sumă totală de 540 de miliarde de dolari pe an. Din acest total, cele trei agenţii susţin că 87% generează „distorsiuni de preţ şi provoacă daune pentru mediu şi la nivel social”.

Raportul atrage atenţia în special asupra măsurilor de susţinere a preţurilor (în valoare de 294 de miliarde de dolari pe an) sub forma de drepturi vamale, subvenţii la export, cote la import, preţuri plafon.

„Acestea provoacă distorsiuni de preţ şi falsă concurenţă, ceea ce prejudiciază eficacitatea”, subliniază economistul FAO, Marco Sanchez.

Ajutoarele bugetare pentru agricultori, care se ridică la 245 de miliarde de dolari pe an, pot şi ele să aibă un „impact negativ asupra mediului atunci când sunt legate de o anumită producţie”, continuă economistul. Aceasta poate antrena „o utilizare masivă de produse chimice, o sărăcire a resurselor naturale şi dezvoltarea de monoculturi”, a adăugat Sanchez.

În plus, aceste ajutoare sunt susceptibile să afecteze echilibrul nutriţional al populaţiilor, pentru că favorizează consumul de produse alimentare de bază (zahăr etc.) în detrimentul fructelor şi legumelor.

Doar 110 miliarde de dolari din cheltuielile de care beneficiază împreună sectorul sub forma serviciilor generale (infrastructuri cercetare şi dezvoltare etc.) sunt considerate cu adevărat benefice de autorii raportului.

Acest studiu este destinat a fi „un semnal de alarmă pentru guvernele din întreaga lume”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu. Potrivit acestuia, ţările trebuie să regândească măsurile de sprijinire a agriculturii pentru a le face mai apte să transforme sistemele noastre agroalimentare, având în vedere patru obiective: o mai bună nutriţie, o mai bună producţie, un mediu mai bun şi o viaţă mai bună.

Cele trei agenţii preconizează un demers în şase etape pentru a putea reforma progresiv aceste subvenţii. Reorientarea ajutoarelor ar urma să se facă în mod transparent, să fie bazate pe probe şi să fie adaptate la situaţia din fiecare ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Lista autostrăzilor şi drumurilor expres preluate de CNIR de la CNAIR, după operaţionalizarea sa
Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a preluat de la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) o serie de proiecte de infrastructură rutieră, în baza......
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat – Xi Jinping, la întâlnirea cu premierul olandez
Progresul tehnologic al Chinei nu poate fi frânat, a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, care l-a primit miercuri ...
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
Autoritatea pentru concurenţă din Polonia a amendat Amazon cu 7,8 milioane de dolari
 Autoritatea pentru concurenţă din Polonia (UOKiK) a amendat compania americană Amazon cu 31 de milioane de zloţi (7,8 ...
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, solicitată să mai vină cu bani
Guvernul atrage un fond de investiții coreean în proiectul centralei nucleare cu SMR americane de la Doicești. Nuclearelectrica, ...
Ministerul Energiei a introdus pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor Nuclearelectrica un punct ...