Metroul de Drumul Taberei: Stadler acuză Metrorex că vrea să cumpere trenuri învechite, din oţel, când mai nou se fac din aluminiu

Producătorul elveţian de material rulant Stadler a transmis autorităţilor române o serie de nemulţumiri privind licitaţia demarată luna trecută de Metrorex pentru achiziţia trenurilor care vor circula în Drumul Taberei. Elveţienii acuză că prin caietul de sarcini sunt favorizate trenurile depăşite tehnologic şi cu vagoane din oţel, când mai nou se fac din aluminiu.
Anemona Andone - mie, 03 apr. 2019, 18:36
Metroul de Drumul Taberei: Stadler acuză Metrorex că vrea să cumpere trenuri învechite, din oţel, când mai nou se fac din aluminiu

Stadler este prima companie care s-a adresat Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) în cadrul licitaţiei Metrorex pentru achiziţia a până la 30 de trenuri noi pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei – Iancului.

Sesizarea Stadler, transmisă marţi CNSC, a fost publicată miercuri şi pe platforma de achiziţii publice SICAP.

În sesizarea lor, elveţienii susţin că „din motive de neînţeles din punct de vedere comercial, se acordă prioritate unui produs care, dintr-o perspectivă tehnică şi comercială este de o calitate inferioară, dar este oferit la un preţ egal sau comparabil cu un produs mai avansat”.

Astfel, reprezentanţii Stadler afirmă că trenurile solicitate de Metrorex:

Elveţienii mai spun că, în cadrul acestei licitaţii, la construcţia corpului vagoanelor de tren este obligatorie utilizarea oţelului, în timp ce industria actuală, de vârf, oferă înlocuitori tehnici şi calitativi superiori, precum aluminiul.

Reprezentanţii Stadler consideră că prevederile menţionate limitează participarea la licitaţie şi solicită modificarea documentaţiei.

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17.

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Contractul prevede livrarea a 13 trenuri în trei ani şi jumătate de la semnare şi apoi, în maxim şapte ani de la semnare, Metrorex poate cere încă 17.

Criteriul de atribuire al contractului este cel mai bun raport calitate – preţ, în care componenta financiară are o pondere de 60 %, iar componenta tehnică – 40%.

Achiziţia este finanţată din fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un credit de la Banca Europeană de Investiţii (BEI). 

Gigantul elveţian Stadler fabrică trenuri de peste 75 de ani şi are peste 7.000 de angajaţi distribuiţi în fabricile grupului din ţări precum Elveţia, Germania, Spania şi Belarus. Stadler a primit prima sa comandă pentru trenuri de metrou în 2012, de la operatorul BVG din Berlin (foto).

De atunci, trenurile de metrou fabricate de Stadler au mai fost cumpărate şi în oraşe precum Valencia (Spania), Minsk (Belarus), Liverpool şi Glasgow (Marea Britanie).

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...