Trenurile pentru Metroul de Drumul Taberei, la a patra amânare la Curtea de Apel București

Curtea de Apel București a amânat de patru ori pronunțarea în dosarul contestațiilor chinezilor și spaniolilor privind trenurile pentru Magistrala 5 de metrou. Amintim că Metrorex a declarat câștigătoare oferta Alstom iar contestațiile au fost respinse deja la CNSC. Oare va repeta Guvernul Orban măsura îndrăzneață din cazul Drumului Expres Craiova – Pitești și va semna contractul cu firma câștigătoare, fără să mai aștepte decizia instanței?
Anemona Andone - sâm, 26 sept. 2020, 05:29
Trenurile pentru Metroul de Drumul Taberei, la a patra amânare la Curtea de Apel București

Pe cea mai nouă linie de metrou din Capitală ar urma să circule trenuri Alstom (galerie foto), conform deciziei Metrorex în cadrul licitației pentru rame destinate Magistralei 5. De altfel, oferta Alstom a fost singura declarată admisibilă din cele cinci primite în total, unele oferte fiind respinse din cauză că trenurile propuse cântăreau mai mult decât limita admisă în caietul de sarcini.

Nemulțumiți că ofertele lor nici măcar nu au fost admise, spaniolii de la CAF și chinezii de la CRRC Qingdao Sifang, parteneri ai Astra Vagoane Călători, au depus plângeri la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Instituția specializată în contestații a respins însă ca nefondate plângerile celor două firme.

Nemulțumiți și de decizia CNSC, chinezii și spaniolii au mers mai departe cu contestațiile la Curtea de Apel București. Înregistrate pe rolul instanței în luna iulie, cele două plângeri au fost conexate iar de la finalul lunii august s-a amânat de patru ori termenul de pronunțare, ultimul anunțat fiind 30 septembrie (foto jos).

Amânarea pronunțării a stârnit indignarea pasionaților de infrastructură, care nu înțeleg de ce durează așa de mult. Rămâne de văzut dacă pe 30 septembrie instanța va da o soluție în dosarul mult-așteptatelor trenuri de metrou.

Sau poate Guvernul Orban va repeta precedentul curajos din cazul Drumului Expres Craiova – Pitești („Autostrada Ford”). În acest caz, Compania de Drumuri a atribuit contractele pentru tronsoanele 3 și 4 firmelor lui Dorinel Umbrărescu, după ce contestațiile fuseseră respinse de CNSC. Cu acordul Guvernului, oficialii de la Drumuri nu au mai așteptat ca și instanța să se pronunțe asupra contestațiilor pentru a semna contractele.

De altfel, însuși ministrul Transporturilor Lucian Bode a atenționat asupra riscului pierderii de bani europeni din cauza lungirii proceselor în instanță în cazul marilor achiziții, precum cele de trenuri derulate prin Autoritatea pentru Rerformă Feroviară (ARF).

Metrorex a lansat pe 22 martie 2019 licitaţia pentru achiziţia a 30 de trenuri care vor circula pe tronsonul Drumul Taberei – Iancului al Magistralei 5. În primă fază vor fi cumpărate 13 trenuri pentru secţiunea Eroilor – Râul Doamnei, urmând ca ulterior să mai fie achiziţionate încă 17. Valoarea estimată a contractului pentru cele 30 de ramei noi este de 1,2 miliarde de lei (255 milioane de euro), adică 8,5 milioane de euro/bucata.

Metroul de Drumul Taberei a fost pus în funcțiune pe 14 septembrie 2020, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban. Pe cea mai nouă linie de metrou din București circulă însă trenuri redistribuite de pe alte magistrale, iar intervalul de succedare a trenurilor pornește de la 6 minute în orele de vârf pe secțiunea comună Eroilor – Romancierilor și ajunge până la 20 de minute în capetele din Drumul Taberei. Noile trenuri ar asigura un interval mai scurt de succedare a trenurilor pe proaspăt-inaugurata magistrală. În plus, nu va mai fi necesară redistribuirea trenurilor de pe alte linii.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...