Tribunalul Hunedoara a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă la Primăria Aninoasa

 Tribunalul Hunedoara a dispus, luni, deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care va avea onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului, majorată cu 30 la sută, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Economica.net - lun, 17 iun. 2013, 14:21
Tribunalul Hunedoara a dispus deschiderea procedurii de insolvenţă la Primăria Aninoasa

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glăman, magistraţii au admis, luni, cererea Unităţii Administrativ-Teritoriale (UAT) Aninoasa şi au dispus deschiderea procedurii de insolvenţă.

Termenul pentru continuarea procedurii de intrare în insolvenţă este 10 septembrie.

„Instanţa a numit administrator judiciar pe SCP Tudor&Asociaţii SPRL. Primarul unităţii administrativ-teritoriale a oraşului Aninoasa va păstra atribuţiile de ordonator principal de credite până la solicitarea de suspendare a atribuţiilor. În cinci zile, administratorul judiciar trebuie să anunţe toţi creditorii menţionaţi în lista depusă la dosar. S-a fixat termen-limită pentru înregistrare de admitere a creanţelor data de 15 august. De asemenea, s-a stabilit data de 11 septembrie 2013 termen-limită pentru verificarea crenţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor, iar eventuale contestaţii vor fi soluţionate până în data de 28 septembrie. Termenul de afişare a tabelului definitiv cu lista creanţelor va fi 9 octombrie 2013”, a declarat Ildiko Glăman.

Potrivit acesteia, administratorul judiciar va avea un onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului Aninoasei majorată cu 30 la sută.

Hotărârea magistraţilor Tribunalului Hunedoara nu este definitivă, dar este executorie.

„Decizia instanţei este cu drept de opoziţie în 15 zile de la primirea notificării de către creditori şi cu drept de recurs de zece zile de la comunicare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara.

Hotărârea magistraţilor va fi comunicată Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara pentru înscriere în registrul local al spaţiilor de insolvenţă a UAT.

Potrivit aceleiaşi hotărâri, administratorul judiciar şi ordonatorul principal de credite vor întocmi un plan de redresare.

Primăria din Aninoasa, judeţul Hunedoara, a depus, în 6 iunie, la Tribunalul Hunedoara o cerere de intrare în insolvenţă, instituţia având arierate de aproximativ şase milioane de lei către furnizori şi stat, iar viceprimarul Adrian Albescu declara că datoriile datează de pe vremea fostului primar Ilie Botgros.

Viceprimarul susţinea că numai penalităţile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat în urmă cu şapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.

„Datoriile Primăriei Aninoasa datează din mandatele fostului primar Ilie Botgros. Au ajuns ca în 2013 să depăşească cu 140 la sută veniturile bugetului local. Actuala conducere a Primăriei Aninoasa a făcut toate demersurile pentru a ieşi din impas, însă fără vreun succes. Primăria Aninoasa a cerut un împrumut de la stat în valoare de 1 milion de lei, dar nu a primit decât 62.000 de lei”, spunea Albescu.

În judeţul Hunedoara, Primăria Aninoasa nu este singura care are arierate, însă este prima care a cerut să intre în insolvenţă.

Primarul din Aninoasa, Nicolae Dunca, este membru PSD şi a fost în mandatul trecut secretarul administraţiei locale. Dunca l-a învins în alegerile locale din anul 2012 pe reprezentantul PDL Ilie Botgros, care în mandatul 2004-2008 era membru PSD, iar în perioada 2008-2012 a fost membru PDL.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare.

În momentul în care este declarată insolvenţa, judecătorul va numi un administrator judiciar care va gestiona finanţele locale şi care, împreună cu conducerea primăriei, va întocmi un plan de redresare a situaţiei economice a administraţiei publice.

Te-ar mai putea interesa și
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) continuă, avertizează specialiştii......
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între 8.000 și 10.000 de lei
De la 1 octombrie, automatele de sucuri și cafea au obligația să fie dotate cu aparate de marcat fiscale. Amenzi între ...
Printr-un ordin dat de Autoritatea Națională de Administrare Fiscală se atrage atenția asupra faptului că automatele ...
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul ...