Trump şi Netanyahu au discutat telefonic despre „pericolul” iranian

Preşedintele american, Donald Trump, i-a telefonat luni premierului israelian, Benjamin Netanyahu, şi cei doi au discutat pe larg despre ameninţările ridicate, în opinia lor, de Iran, a anunţat biroul lui Netanyahu, citat de AFP.
Economica.net - mar, 07 mart. 2017, 05:49
Trump şi Netanyahu au discutat telefonic despre

‘Cei doi lideri au vorbit în detaliu despre pericolele care decurg din programul nuclear iranian, din agresiunea iraniană în regiune şi despre necesitatea de a acţiona împreună pentru a se opune acestor ameninţări’, a precizat biroul prim-ministrului într-un comunicat.

Iranul este considerat inamicul numărul unu de către statul evreu. Republica Islamică nu recunoaşte existenţa Israelului şi nu mai întreţine relaţii diplomatice cu Statele Unite din 1980, după revoluţia islamică din 1979 şi invadarea ambasadei americane de către studenţi islamişti.

Încheiat în iulie 2015 de Iran şi Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania), acordul privind programul nuclear garantează caracterul paşnic al acestuia, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

Acest dosar a fost abordat şi la jumătatea lunii februarie în cursul primei întâlniri la Casa Albă între premierul israelian şi Donald Trump.

Preşedintele american a afirmat la acea dată că acordul nuclear iranian este ‘unul dintre cele mai rele’ pe care le-a văzut vreodată şi că va acţiona ‘pentru a împiedica pentru totdeauna Iranul să dezvolte o armă nucleară’. Dar el s-a ferit să anunţe punerea în discuţie a acestui acord respins, de asemenea, de Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a mai denunţat sprijinul militar acordat de Iran regimului condus de Bashar Al-Assad în conflictul său cu rebeliunea siriană. Duminică, Benjamin Netanyahu a declarat că va încerca joi la Moscova să îl convingă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, şi el un aliat al regimului de la Damasc, să împiedice o prezenţă militară iraniană permanentă în Siria.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a informat că Donald Trump i-a ‘telefonat lui Benjamin Netanyahu şi cei doi au discutat despre provocările securităţii în regiune’. De asemenea, premierul israelian i-a mulţumit preşedintelui Trump ‘pentru poziţia sa fermă în privinţa antisemitismului exprimată în faţa Congresului’, potrivit purtătorul de cuvânt american.

Te-ar mai putea interesa și
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Mai mulți europarlamentari au cerut o anchetă cu privire la implicarea Gazprom în scumpirea gazelor naturale
Un grup de parlamentari europeni a cerut Comisiei Europene să investigheze rolul Gazprom în creşterea preţurilor gazelor naturale din Europa, apreciind că suspectează compania rusă de......
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al CoE solicită României să plătească reclamanților sumele decise de justiție în șase dosare
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile ...
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Update: Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 ...
Update: Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că prin introducerea obligativităţii certificatului verde COVID în ...
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...