Tulpina Delta a frânat creşterea economiei americane în trimestru al treilea

Ritmul de creştere a economiei americane a fost încetinit în trimestrul al treilea de varianta Delta a coronavirusului, precum şi de problemele mondiale de aprovizionare care au afectat cheltuielile de consum, informează AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - joi, 28 oct. 2021, 18:59
Tulpina Delta a frânat creşterea economiei americane în trimestru al treilea

Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că în perioada iulie-septembrie 2021 a înregistrat o creştere în ritm anual de 2%, după un avans de 6,7% în trimestrul al doilea. Încetinirea economiei americane este mai puternică decât preconizau analiştii, care mizau pe o creştere de 2,4%, potrivit Agerpres.

„Resurgenţa cazurilor de Covid-19 a antrenat noi restricţii şi întârzieri în redeschiderea firmelor în anumite regiuni ale ţării”, a detaliat Departementul american al Comerţului într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Modul de calcul al PIB-ulu diferă în SUA faţă de Europa. Ţările din zona euro, de exemplu, care vor da publicităţii joi noile lor cifre privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea, preferă comparaţia cu trimestrul precedent. Conform acestui mod de calcul, economia americană a înregistrat o creştere de 0,5% în trimestrul al treilea.

„Această creştere slabă arată că economia americană nu a depăşit încă perioada dificilă. Resurgenţa infecţiilor de Covid a redus la jumătate revenirea estivală în timp ce problemele pe lanţul de aprovizionare au antrenat o creştere a inflaţiei şi o încetinire a cererii”, a subliniat Gregory Daco, economist la Oxford Economics.

Creşterea economică modestă înregistrată de SUA în trimestrul al treilea se datorează în principal refacerii stocurilor de către companii, care au contribuit cu 2,07 puncte procentuale la creşterea PIB-ului în perioada iulie-septembrie. Dacă se exclud stocurile, economia americană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea. În paralel, lipsa de vehicule cu motor, din cauza crizei de semiconductori, au afectat cheltuielile de consum, care au crescut cu doar 1,6% după un avans robust de 12% în trimestrul aprilie-iunie. În mod normal, cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economiei americane.

În paralel, Departamentul american al Comerţului a anunţat joi că inflaţia a rămas la un nivel ridicat în trimestrul al treilea, chiar dacă a încetinit până la 5,3% în ritm anual, de la 6,5% în trimestrul al doilea. Dacă se exclud preţurile volatile la alimente şi energie, indicele preţurilor de consum a înregistrat un avans de 4,5% în trimestrul al treilea, după o creştere de 6,1% în trimestrul al doilea.

Pentru a asigura creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă pe termen lung, preşedintele Joe Biden ar urma să anunţe joi noile elemente principale ale planului său istoric de cheltuieli sociale şi pentru protecţia mediului. Cu toate acestea, volumul total al planului ar urma să fie redus drastic comparativ cu ambiţiile iniţiale ale lui Joe Biden, până la 1.750 de miliarde de dolari, pentru a-şi asigura sprijinul tuturor parlamentarilor democraţi, astfel încât planul să fie adoptat şi fără voturile republicanilor.

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Lukoil îşi va reorienta exporturile de petrol spre conducta CPC, din cauza sancţiunilor UE
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi......
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă
Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, ...
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Inflaţia în zona euro a scăzut în noiembrie pentru prima dată în ultimele 17 luni
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi ...
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Mașini Mercedes-Benz cu tehnologie Bosch vor testa parcarea automatizată în Germania
Una dintre parcările aeroportului din Stuttgart va avea un spațiu destinat parcării automatizate, un test realizat de ...