Turcia, Bulgaria şi România ar putea extinde prezenţa NATO în Marea Neagră, ca parte a strategiei de descurajare a Rusiei

Turcia, Bulgaria şi România ar putea extinde prezenţa maritimă a NATO în Marea Neagră, ca parte a unei strategii mai largi de descurajare a Rusiei, a indicat vineri Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, cu prilejul unei vizite la Sofia, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - vin, 22 apr. 2016, 15:48
Turcia, Bulgaria şi România ar putea extinde prezenţa NATO în Marea Neagră, ca parte a strategiei de descurajare a Rusiei

NATO vizează să contracareze întărirea prezenţe militare a Rusiei în Crimeea, anexată de la Ucraina în 2014, şi în Marea Neagră, regiune cu importanţă strategică atât pentru Est, cât şi pentru Occident, date fiind resursele energetice şi apropierea de Orientul Mijlociu.

‘În prezent se poartă discuţii foarte importante între aliaţii cu ieşire la Marea Neagră (…) în ce priveşte o mai mare integrare a forţelor şi operaţiunilor lor navale’, a arătat oficialul NATO, nominalizând cele trei state membre din regiune.

Alianţa Nord-Atlantică este preocupată de ceea ce consideră a fi strategia Rusiei de a încerca să blocheze manevrele aeriene, terestre şi navale ale NATO prin poziţionarea de baterii de rachete sol-aer şi rachete anti-navă la Kaliningrad, în Marea Neagră şi în Siria.

Nave ale NATO patrulează deja în Marea Neagră, însă, potrivit lui Vershbow, până la summitul din iulie al Alianţei, aceasta ar putea avea ‘o prezenţă întărită’ în zonă, în cadrul planurilor de desfăşurare de trupe prin rotaţie în Polonia şi ţările baltice.

‘Trebuie să avem în vedere o prezenţă militară mai persistentă a NATO în regiune, cu un accent special asupra capabilităţilor noastre maritime’, a menţionat Vershbow.

Îngrijorat că, după anexarea Crimeii şi în contextul operaţiunilor rebelilor pro-ruşi în estul Ucrainei, Moscova ar putea exercita presiuni asupra Poloniei ori destabiliza statele baltice – eventual prin alimentarea de tulburări în rândul minorităţilor ruse -, Occidentul vrea să-şi întărească apărarea pe flancul estic, fără însă a provoca Rusia prin staţionarea de trupe permanente.

Deşi NATO afirmă că respectă acordul din 1997 cu Moscova, ambasadorul rus pe lângă Alianţă, Aleksandr Gruşko, susţine că planurile Alianţei constituie o ameninţare pentru ţara sa, avertizând că nu va exista nicio îmbunătăţire în relaţiile cu Occidentul, aflate la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece, până când NATO nu îşi va retrage forţele.

Potrivit agenţiei BTA, participanţii la conferinţa internaţională ‘Provocări actuale de securitate în regiunea Mării Negre’, desfăşurată vineri la Sofia în prezenţa secretarului general adjunct al Alianţei, au subliniat că NATO ar trebui să-şi întărească prezenţa în Marea Neagră.

‘NATO este o alianţă defensivă; noi nu căutăm confruntarea cu Rusia, nici nu căutăm un nou Război Rece. Însă nu putem permite Rusiei să respingă principiile pe care s-a fondat sistemul de securitate european. Răspunsul nostru are două elemente: să ne întărim apărarea şi să căutăm să ne angajăm într-un dialog cu Rusia’, a semnalat Vershbow.

Potrivit ambasadorului american la Sofia, Eric Rubin, Bulgaria şi România, ca state cu ieşire la Marea Neagră, sunt aliaţii care se confruntă cu un set unic de provocări atât din sud, cât şi din est, al căror răspuns ar trebui să fie o componentă-cheie a oricărei viziuni despre viitorul Alianţei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
ONRC: Peste 4.300 de firme și PFA-uri au intrat în insolvență în primele nouă luni din 2021
Numărul societăţilor comerciale şi persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 6,9% în ...
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul de la Chișinău a votat în favoarea instituirii stării de urgență, din cauza crizei de gaze naturale
Parlamentul Republicii Moldova a decis instituirea stării de urgenţă în țară pe o perioadă de 30 de zile în contextul ...
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se vor închide la ora 21:00. Accesul la toate activităţile, permis doar celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală
CNSU a aprobat noile restricţii: interzicerea circulaţiei pe timpul nopţii, masca obligatorie peste tot, magazinele se ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, vineri, noile măsuri care vor fi luate în contextul ...