Turcia cumpără 11 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan

Turcia a încheiat un acord pe trei ani cu Azerbaidjanul, care va livra 11 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, şi înregistrează progrese "semnificative" în asigurarea unor livrări suplimentare de gaze, a anunţat vineri ministrul Energiei şi Resurselor Naturale, Fatih Donmez, transmite Reuters, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 15 oct. 2021, 17:44
Turcia cumpără 11 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan

Cererea record de gaze naturale din acest an a forţat Turcia să majoreze achiziţiile pe piaţa spot.

Conform acordului, a explicat Donmez, Azerbaidjanul va livra 11 miliarde metri cubi de gaze naturale prin conducta Baku-Tiflis-Erzurum până la finalul lui 2024, respingând astfel ceea ce el a apreciat ca fiind eforturile de a crea percepţia că Turcia se confruntă cu probleme energetice, pe fondul perturbărilor de pe piaţa globală.

„Cum iarna se apropie, discuţiile pentru a îndeplini posibila creştere a cererii de gaze naturale progresează. Autorităţile din ţările care ne furnizează gaze au informat că-şi vor majora livrările către Turcia”, a declarat ministrul Energiei, citând acordul cu Azerbaidjanul.

Unul dintre cei mai mari importatori de gaze din Europa, Turcia, depinde de gazele achiziţionate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum şi de la furnizorii de gaze naturale lichefiate (LNG).

Cele patru contracte pe termen lung, care expiră anul acest an, totalizează anual 16 miliarde metri cubi de gaze naturale.

Azerbaidjanul va livra gazele din zăcământul gigant Shah Deniz I.

Donmez a respins informaţiile că Turcia ar cumpăra gaze scumpe şi a dezminţit zvonurile că firmele energetice de stat Turkiye Petrolleri şi BOTAS vor fi vândute.

Compania turcă Botas şi importatorii privaţi sunt în strânsă legătură cu firmele care livrează gaze naturale din ţări ca Rusia, Azerbaidjan şi Iran. De asemenea, preşedintele rus, Vladimir Putin, a dat în repetate rânduri asigurări că livrările de gaze spre Turcia vor continue neîntrerupt, declara săptămâna trecută Donmez.

Anul trecut, Turcia a consumat 48 miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale, iar anul acesta „probabil consumul va fi mai ridicat cu zece 10 bcm”, în urma redresării economiei, a estimat ministrul Energiei.

În ultimii ani, Turcia a plătit aproximativ 12 miliarde de dolari pentru gazele achiziţionate prin conducte din Rusia, Azerbaidjan, Iran, precum şi de la furnizorii de LNG, inclusiv Qatar, Nigeria, Algeria şi Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...