Turism extrem în Donbas: Costul unei călătorii în zona de acţiuni militare – 1.000 de dolari

În Rusia şi în Ucraina a apărut mai nou o nouă distracţie - turism extrem în zona de conflict din estul rebel. Doritorii sunt transportaţi în oraşele de pe linia frontului, unde pot trăi în condiţii de luptă între trei sau patru zile pentru 1.000 de dolari, relatează în ediţia sa de luni publicaţia ucraineană Segodnia.
Economica.net - lun, 03 nov. 2014, 10:46
Turism extrem în Donbas: Costul unei călătorii în zona de acţiuni militare - 1.000 de dolari

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), unele ‘capete fierbinţi’ din Rusia vin în grupuri de 7-8 persoane şi îi însoţesc pe voluntarii ruşi care luptă de partea insurgenţilor.

De afacere – călătoriile ruşilor doritori să viziteze zona de ostilităţi, să tragă cu arme de luptă, să comunice cu insurgenţii sau să realizeze înregistrări video şi fotografii – se ocupă unul din liderii separatiştilor, cunoscut sub porecla Ghivi.

‘El îşi impune condiţiile, dacă se înţeleg, atunci nu e nicio problemă – grupul este întâmpinat, echipat, i se eliberează arme şi căşti de protecţie cu inscripţia ‘Presă’. În cazul în care cineva dintre ei este rănit sau ucis, vor fi dovezi că armata ucraineană a tras în pofida armistiţiului în jurnalişti ruşi’, explică un colonel SBU.

Potrivit acestuia, grupul de aşa-numiţi ‘turişti’ este însoţit pe întregul traseu; i se asigură hrană şi un loc de dormit, iar apoi este condus în locul de unde a fost preluat, o zonă de la graniţa cu Rusia, care nu este controlată de forţele ucrainene.

În timpul unei astfel de călătorii, ‘turistul’ are posibilitatea să facă uz de armă; în acel moment, el poate fi fotografiat sau filmat ca amintire. Niciun fel de poliţă de asigurare nu este luată în considerare, oricine se aventurează în astfel de călătorii extreme în estul Ucrainei este conştient că poate să nu se mai întoarcă acasă.

‘Este un fapt incontestabil că de partea rusă sunt mulţi astfel de turişti. Dar noi nu ne ocupăm de reţinerea lor, este foarte dificil să îi urmărim’, confirmă Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

Nu toţi turiştii care merg în zona de conflict provin din Rusia, sunt mulţi şi din Ucraina, relevă ziarul Segodnia.

Anunţuri cu astfel de excursii pot fi întâlnite la tot pasul în Doneţk, chiar şi pe stâlpi. Excursia are un nume poetic: ‘Pe urmele armatei ucrainene’. Doritorii de senzaţii tari sunt duşi în oraşele şi satele eliberate de separatişti şi în locuri unde au loc acţiuni militare. Tariful unei excursii variază între 1.000 şi 8.000 de hrivne, în tarif intrând şi vesta antiglonţ şi o eventuală armă.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...