UCPR: Producătorii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au acoperit 7% din piaţă anul trecut

Producătorii şi comercianţii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au asigurat 7% din producţia totală de ouă în anul 2017 şi 21,25% din producţia industrială, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), într-un comunicat.
Economica.net - joi, 29 mart. 2018, 14:16
UCPR: Producătorii de ouă investigaţi de Consiliul Concurenţei au acoperit 7% din piaţă anul trecut

De asemenea, cei vizaţi de controlul autorităţii de concurenţă au acoperit 28,31% din producţia de ouă realizată de membrii UCPR în anul 2017, în timp ce unul dintre furnizorii vizaţi nu este membru al Uniunii. UCPR reprezintă circa 80% din producţia de ouă de consum realizată în sistem intensiv industrial.

Reprezentanţii UCPR vin cu aceste precizări ca reacţie la investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei pe piaţa producţiei şi comercializării ouălor de consum, suspectând un cartel care a determinat creşterea artificială a preţurilor la finalul anului trecut.

Pe de altă parte, Consiliului Concurenţei a arătat că furnizorii vizaţi de investigaţie reprezintă aproximativ 45% din producţia existentă de ouă din România, fiind cei care aprovizionează principalii comercianţi activi la nivel naţional, iar asociaţia din care aceştia fac parte este reprezentanta a circa 90% din crescătorii de păsări şi producătorii de ouă de pe piaţa românească.

Totodată, în acest context, UCPR susţine că va asigura toată transparenţa necesară şi toate datele tehnice necesare realizării unei anchete cât mai în detaliu care să vizeze atât particularităţile specifice sectorului avicol cât şi contextul european.

‘UCPR va asigura toată transparenţa necesară şi toate datele tehnice necesare unei anchete cât mai în detaliu care să vizeze atât particularităţile specifice sectorului avicol cât şi contextul european, care la momentul perioadei vizate a generat o diminuare extrem de mare a ofertei de ouă din cauza utilizării insecticidului Fipronil, interzis în această industrie. Consideram că este obligaţia noastră de a participa activ la toate etapele anchetei şi ele a ne asigura că prin expertiza noastră putem aduce clarificările necesare unei viziuni cât mai clare asupra întregului lanţ comercial de la poarta fermei până la consumatorul final ale cărui interes primează’, susţin reprezentaţii UCPR.

De asemenea, crescătorii de păsări din România au arătat că, încă de la înfiinţarea UCPR în anul 1993, a fost respectat întreg cadrul legislativ aplicabil cât şi statutul şi obiectivele asumate, ‘rezultatele noastre având ca beneficiar direct consumatorul român, care a avut acces la o calitate superioară a produselor şi la preţuri din ce în ce mai bune atât pentru carnea de pasăre cât şi pentru ouăle de consum’.

‘În acelaşi timp am susţinut prin toate acţiunile noastre dezvoltarea unei pieţe libere care să crească competitivitatea producătorilor români pe piaţa comunitară, dar şi reprezentarea şi apărarea intereselor legitime ale acestora’, se mai arată în comunicat.

În urmă cu două zile, Consiliul Concurenţei a anunţat că a demarat o investigaţie pe această piaţă, după ce, în luna noiembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului să cerceteze care au fost cauzele creşterilor abrupte ale preţului ouălor în acea perioadă. Instituţia de concurenţă a efectuat o analiză preliminară, iar concluziile au condus la necesitatea unei investigaţii mai aprofundate.

‘Autoritatea de concurenţă suspectează limitarea livrărilor de ouă de consum de către cei mai importanţi furnizori de ouă, cu implicarea asociaţiei din domeniu, cu scopul de a majora artificial preţurile produselor comercializate de aceştia’, spun oficialii Concurenţei.

Analiza pieţei româneşti a ouălor, în contextul european actual, indică faptul că majorările de preţuri de la sfârşitul anului 2017 ar putea fi explicate de anumiţi factori conjuncturali, precum criza producţiei de ouă din anumite state membre ale Uniunii Europene sau ciclicitatea producţiei.

Cu toate acestea, însă, nu se poate explica amplitudinea creşterii preţurilor produselor autohtone: dacă în septembrie preţul ouălor în Romania era sub media UE (85,2%), în noiembrie acesta a crescut, depăşind media europeană (104%), susţine Consiliul Concurenţei.

În acelaşi timp, analiza autorităţii a arătat că au existat creşteri importante ale preţurilor de achiziţie de către comercianţi, cu 57% în medie în luna noiembrie faţă de luna septembrie 2017. Totodată, în acelaşi interval, preţurile de vânzare la raft au crescut şi ele, în medie, cu 49%.

‘În cadrul investigaţiei, în perioada 6-22 martie, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile furnizorilor implicaţi şi la asociaţia din care aceştia fac parte, respectiv: Tonelli Holding SRL, Albert Distribution & Logistics SRL, Avicola Lumina SA, Aviputna SRL, Cortina Bioprod SRL, House Ana Tour SRL, Prod-Ovo Grup SA, Avi-Vest SRL şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România’, se mai arată în comunicat.

În luna noiembrie 2017, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenţei în privinţa scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne şi produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidenţă motive obiective care să determine majorări de preţuri, iar instituţia nu are instrumente şi prevederi legale pentru a interveni pe piaţă.

‘Am sesizat Consiliul Concurenţei pentru a analiza situaţia pe care am găsit-o în piaţă în această perioadă, referitoare la scumpirile produselor alimentare, la ouă, lapte, produse din lapte. Cerem sprijinul Consiliului Concurenţei pentru a vedea dacă nu cumva sunt elemente care vizează o înţelegere între comercianţi, pentru că altfel nu se explică. Ministerul Agriculturii a transmis deja o adresă oficială către Consiliul Concurenţei în care solicită instituţiei să analizeze scumpirea alimentelor’, a precizat Petre Daea.

În toamna anului trecut, producătorii de ouă au anunţat o scumpire cu 24%, determinată de ‘criza fipronilului’ din luna august, care a distorsionat piaţa în unele state membre ale Uniunii Europene.

Producţia anuală de ouă din sistemul industrial se ridică, în medie, la circa 1,36 de miliarde de bucăţi.

Potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), un român mănâncă, în medie, 240 – 250 de ouă anual, ceea ce reprezintă un consum de 20 până la 22 de ouă într-o lună obişnuită, însă în luna în care se sărbătoreşte Paştele consumul pe locuitor sare la circa 30 de ouă.

Te-ar mai putea interesa și
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming video din lume a înregistrat o încetinire semnificativă a creșterii......
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piață a mașinilor electrice din statele UE a crescut cu peste 100% în trimestrul II
Cota de piaţă a automobilelor electrice s-a dublat în Uniunea Europeană în al doilea trimestru al acestui an, dar rămâne ...