Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

Ucraina a decis marţi să renunţe la statutul său de ţară nealiniată, pentru a se apropia de NATO, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi conflictul în curs cu rebelii proruşi din estul ţării, informează AFP şi RIA Novosti.
Economica.net - mar, 23 dec. 2014, 14:43
Ucraina a renunţat la statutul de ţară nealiniată

Cu o vastă majoritate de 303 voturi ‘pentru’ şi doar 8 voturi ‘împotrivă’, dintr-un minim necesar de 226 de voturi, Rada Supremă a votat în favoarea unui proiect de lege în acest sens, înaintat pentru dezbateri în parlament de preşedintele Petro Poroşenko la 18 decembrie.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, declara anterior că statutul de stat nealiniat nu a putut garanta securitatea ţării şi ar trebui renunţat la el. În acelaşi timp, Poroşenko a dat asigurări că decizia privind aderarea Ucrainei la NATO va fi luată de poporul ucrainean în cadrul unui referendum.

Statutul de ţară nealiniată a fost stipulat din 2010 în Legea privind bazele politicii externe şi priorităţile intereselor naţionale ale Ucrainei, lege la care au fost aduse amendamentele necesare.

Se estimează că noua formă a Legii va intra în vigoare din ziua imediat următoare publicării acesteia în presa oficială.

Scopul documentului este de a crea un mecanism suplimentar pentru asigurarea suveranităţii, apărarea integrităţii teritoriale şi a independenţei Ucrainei.

‘Statutul Ucrainei de ţară nealiniată, stipulat în Legea privind bazele politicii interne şi externe, s-a dovedit ineficient în contextul asigurării securităţii statutului faţă de agresiuni şi presiuni externe. Faptul că Ucraina s-a aflat timp îndelungat într-o zonă-tampon gri, între sisteme puternice de securitate colectivă, constituie o provocare suplimentară la adresa Ucrainei’, se subliniază în documentul explicativ ataşat Legii.

Rusia a subliniat în repetate rânduri importanţa menţinerii de către Ucraina a statutului ei de ţară nealiniată. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, atenţiona că acest statut este important pentru asigurarea securităţii în zona euro-atlantică şi răspunde intereselor statului ucrainean.

La rândul său, premierul rus Dmitri Medvedev atenţiona într-o recentă postare a sa pe Facebook că renunţarea de către Ucraina la statutul său de ţară nealiniată o transformă într-un ‘potenţial inamic militar’ al Rusiei şi că Moscova va fi nevoită să reacţioneze.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a apelor uzate, a deschis o entitate juridică la Arad....
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. ...