Ucraina refuză să plătească preţul gazelor cerut de Rusia

Guvernul de la Kiev a avertizat marţi că va refuza să plătească gazele naturale importate din Rusia la noul preţ mai ridicat cerut de aceasta din urmă, cu riscul de a declanşa astfel o nouă criză a gazelor în relaţiile cu Moscova, transmite AFP.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 15:24
Ucraina refuză să plătească preţul gazelor cerut de Rusia

În prezent, cele două ţări negociază preţul gazelor aplicabil de la 1 aprilie. Dar guvernul de la Moscova a anunţat vineri că va suprima discountul de 100 de dolari pentru fiecare 1.000 de metri cubi de gaze naturale importate acordat Ucrainei în schimbul dreptului ca Flota rusă a Mării Negre să folosească baza navală de la Sevastopol, întrucât după anexarea Crimeii această bază se află, conform Moscovei, pe teritoriul rus. După înlăturarea preşedintelui Viktor Ianukovici, Moscova a anulat şi un alt discount la preţul gazelor acordat anterior Kievului ca recompensă pentru refuzul de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

După eliminarea acestor două facilităţi, preţul gazelor naturale importate de Ucraina din Rusia ar urma să crească de la circa 280 de dolari la 480 de dolari pentru mia de metri cubi.

‘Vom plăti numai 387 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă vor stabili alt preţ, noi vom plăti tot 387 de dolari. Nu au decât să ne dea în judecată’, a declarat ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan. Dar deocamdată nu s-a luat nicio decizie oficială, a precizat el.

La începutul acestui an societatea rusă Gazprom a ameninţat că va suspenda livrările de gaze către Ucraina dacă aceasta nu-i va plăti datoriile acumulate.

Negocierile ruso-ucrainene pe acest subiect interesează în mod deosebit şi UE, întrucât prin reţeaua de gazoducte a Ucrainei tranzitează circa 80% din exporturile de gaze ruseşti către Europa. În anii 2006 şi 2009, ca urmare a divergenţelor cu Moscova, Kievul a decis să sisteze transportul gazelor ruseşti către ţările europene, care au fost astfel serios afectate. Această situaţie a determinat Rusia să studieze construirea de noi gazoducte, care să ocolească Ucraina.

Şi UE şi-a manifestat în urma acelor crize intenţia de a căuta alternative pentru aprovizionarea cu gaze, care să nu provină din Rusia şi să nu tranziteze teritoriul acesteia. Însă în afara sprijinului pentru proiectul conductei Trans Adriatic Pipeline, prin care se vor importa gaze din Azerbaidjan, nicio altă iniţiativă concretă nu a fost prezentată până în prezent.

Dar UE a constatat în ultimele zile că dependenţa ei faţă de gazele ruseşti face extrem de dificilă instituirea de sancţiuni împotriva Rusiei, ca represalii pentru anexarea Crimeii, context în care dezbaterea despre găsirea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze revine în actualitate.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...