UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice

Uniunea Europeană analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să continue să găzduiască refugiaţi sirieni până în anul 2024, au declarat miercuri doi diplomaţi citaţi de Reuters, finanţare ce face parte dintr-un plan regional mai extins de sprijin pentru refugiaţi, menit să prevină un nou val de migraţie în UE.
AGERPRES - mie, 23 iun. 2021, 15:38
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi - surse diplomatice

Pachetul total de 5,77 miliarde de euro pentru Turcia, Iordania, Liban şi Siria, bani care merg către proiecte umanitare şi nu către guvernele acestor ţări, are ca scop să prevină un nou val de refugiaţi spre Uniunea Europeană şi să câştige timp până când războiul civil din Siria va lua sfârşit.

Turcia găzduieşte în jur de 4 milioane de refugiaţi sirieni şi a cheltuit peste 40 miliarde de dolari pentru servicii de bază pentru aceştia, dar doreşte ca fondurile UE să fie plătite direct guvernului de la Ankara.

Este improbabil că liderii UE, nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi autoritarismul în creştere şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia, vor accepta această solicitare. Ei mai acuză Turcia şi că foloseşte migranţii ca monedă de schimb.

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din UE sunt aşteptaţi să sprijine la summitul de joi de la Bruxelles propunerea de finanţare înaintată de Comisia Europeană.

Însă, spre deosebire de precedenta finanţare de 6 miliarde de euro, care a fost parţial plătită direct de guverne europene, de data aceasta banii vor veni integral din bugetul comun al Uniunii, astfel încât va fi nevoie de acordul Parlamentului European.

În aceste condiţii, pare probabilă redeschiderea controversatei dezbateri cu privire la relaţiile UE cu Turcia, pe care eurodeputaţii au acuzat-o în mod repetat de încălcarea libertăţii presei şi de încarcerarea opozanţilor politici fără proceduri judiciare, ceea ce Ankara neagă.

În baza acordului iniţial din martie 2016 în domeniul migraţiei, Turcia a acceptat, în schimbul ajutorului financiar, să preia toţi migranţii şi refugiaţii, inclusiv sirieni, care traversează Marea Egee spre a intra clandestin în Grecia. De partea cealaltă, Uniunea Europeană a promis să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci şi să accelereze negocierile de aderare a Turciei, suspendate de mai mult timp.

La summitul de joi, liderii UE vor încerca să le revigoreze, oferind Ankarei ‘disponibilitatea UE de a discuta cu Turcia (…) spre a întări cooperarea într-un număr de domenii de interes comun’, după cum se menţionează în proiectul declaraţiei finale a reuniunii, consultat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa de a se orienta către......
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite își vor retrage militarii staționați în Niger, la cererea autorităților din această țară
Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, ...