UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi – surse diplomatice

Uniunea Europeană analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să continue să găzduiască refugiaţi sirieni până în anul 2024, au declarat miercuri doi diplomaţi citaţi de Reuters, finanţare ce face parte dintr-un plan regional mai extins de sprijin pentru refugiaţi, menit să prevină un nou val de migraţie în UE.
AGERPRES - mie, 23 iun. 2021, 15:38
UE analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru refugiaţi - surse diplomatice

Pachetul total de 5,77 miliarde de euro pentru Turcia, Iordania, Liban şi Siria, bani care merg către proiecte umanitare şi nu către guvernele acestor ţări, are ca scop să prevină un nou val de refugiaţi spre Uniunea Europeană şi să câştige timp până când războiul civil din Siria va lua sfârşit.

Turcia găzduieşte în jur de 4 milioane de refugiaţi sirieni şi a cheltuit peste 40 miliarde de dolari pentru servicii de bază pentru aceştia, dar doreşte ca fondurile UE să fie plătite direct guvernului de la Ankara.

Este improbabil că liderii UE, nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi autoritarismul în creştere şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia, vor accepta această solicitare. Ei mai acuză Turcia şi că foloseşte migranţii ca monedă de schimb.

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din UE sunt aşteptaţi să sprijine la summitul de joi de la Bruxelles propunerea de finanţare înaintată de Comisia Europeană.

Însă, spre deosebire de precedenta finanţare de 6 miliarde de euro, care a fost parţial plătită direct de guverne europene, de data aceasta banii vor veni integral din bugetul comun al Uniunii, astfel încât va fi nevoie de acordul Parlamentului European.

În aceste condiţii, pare probabilă redeschiderea controversatei dezbateri cu privire la relaţiile UE cu Turcia, pe care eurodeputaţii au acuzat-o în mod repetat de încălcarea libertăţii presei şi de încarcerarea opozanţilor politici fără proceduri judiciare, ceea ce Ankara neagă.

În baza acordului iniţial din martie 2016 în domeniul migraţiei, Turcia a acceptat, în schimbul ajutorului financiar, să preia toţi migranţii şi refugiaţii, inclusiv sirieni, care traversează Marea Egee spre a intra clandestin în Grecia. De partea cealaltă, Uniunea Europeană a promis să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci şi să accelereze negocierile de aderare a Turciei, suspendate de mai mult timp.

La summitul de joi, liderii UE vor încerca să le revigoreze, oferind Ankarei ‘disponibilitatea UE de a discuta cu Turcia (…) spre a întări cooperarea într-un număr de domenii de interes comun’, după cum se menţionează în proiectul declaraţiei finale a reuniunii, consultat de Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...