UE ar putea semna acordul de asociere cu R. Moldova într-un an

Uniunea Europeană ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova într-un an, înaintea summitului Parteneriatului Estic, programat în septembrie 2013, apreciază preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, citat de pagina online a agenţiei Interfax.
Economica.net - sâm, 15 sept. 2012, 10:05
UE ar putea semna acordul de asociere cu R. Moldova într-un an

Informaţia a fost dezvăluită de Guvernul de la Chişinău, după o convorbire telefonică între Barosso şi premierul Vlad Filat.

Preşedintele CE a lăudat eforturile autorităţilor moldovene pentru integrarea europeană, dând asigurări că Executivul comunitar va susţine aspiraţiile europene ale R.Moldova.

„În cursul conversaţiei, Filat şi Barroso au făcut un schimb de opinii despre relaţiile bilaterale şi despre integrarea europeană. Jose Manuel Barroso a felicitat R.Moldova pentru continuarea procesului de reforme şi pentru negocierile foarte eficiente cu UE, precizând că va efectua o vizită oficială la Chişinău în viitorul apropiat”, precizează Guvernul moldovean.

Vlad Filat a reiterat angajamentul Republicii Moldova pe drumul european, declarând că „Guvernul de la Chişinău va continua reformele pentru apropierea de standardele europene şi pentru atingerea principalului obiectiv – integrarea europeană”, adaugă Guvernul moldovean.

Convorbirea telefonică intervine în contextul în care Rusia ar fi propus Republicii Moldova o reducere a preţului la gaze dacă această ţară renunţă la cooperarea energetică cu Uniunea Europeană. Ziarul Le Monde a notat chiar că Republica Moldova este prima victimă colaterală a ofensivei Uniunii Europene împotriva Gazprom: „Decizia Comisiei Europene de a începe o anchetă împotriva gigantului rus Gazprom, pentru manipularea preţurilor şi blocarea concurenţei în mai multe state membre UE, este o lovitură de teatru în sectorul energetic. Deloc surprinzător, a atras o atitudine negativă din partea Moscovei, care nu a întârziat să reacţioneze”, explică Le Monde. Pe 11 septembrie, preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care plasează companiile strategice sub autoritatea sa directă. În acest context, vizita premierului moldovean Vlad Filat la Moscova i-a oferit ocazia de a negocia un tarif redus pentru gazele ruseşti. „Însă, înaintea întrevederii dintre Vladimir Putin şi Vlad Filat, ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut publice condiţiile Moscovei pentru examinarea cererii Chişinăului. Pentru a obţine o eventuală reducere cu 30% a preţului la gaze şi pentru renegocierea datoriei de 4,1 miliarde de dolari (3,15 miliarde de euro), R.Moldova ar trebui să denunţe protocolul de aderare la acordul de cooperare energetică cu UE”, notează Le Monde.

Sursa foto: crossed-flag-pins.com

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European a adoptat noi norme ale UE pentru combaterea spălării banilor
Parlamentul European, reunit la Strasbourg în ultima sesiune plenară din legislatura 2019-2024, a adoptat miercuri un pachet de legi care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea......
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Rusia va viza armele nucleare ale NATO din Polonia, dacă vor fi instalate – viceministrul de externe rus
Ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov a avertizat joi că facilităţile nucleare ale NATO, dacă vor fi instalate ...
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Greva controlorilor de trafic aerian din Franţa va perturba zborurile din întreaga Europă
Întârzieri şi anulări de zboruri urmează să afecteze joi traficul aerian din Europa, după ce autorităţile franceze ...
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
SUA au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, ...