UE discută metode pentru a facilita investiţiile şi creşterea economică

Miniştrii de Finanţe ai UE examinează metode de majorare a cheltuielilor publice pentru a facilita investiţiile şi a stimula creşterea economică, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte pentru moneda euro şi dialog social, responsabil şi pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 13 sept. 2019, 10:25
UE discută metode pentru a facilita investiţiile şi creşterea economică

Oficialii europeni, care s-au reunit vineri la Helsinki pentru şedinţa lor obişnuită, vor discuta cum să impulsioneze cheltuielile publice pentru a le îmbunătăţi calitatea şi pentru „a avea spaţiu liber pentru investiţii, care sunt importante pentru a facilita creşterea economică”, le-a spus jurnaliştilor Valdis Dombrovskis.

Joi, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut guvernelor să găsească soluţii pentru a contracara încetinirea economiei şi să folosească politica fiscală pentru a accentua efectele măsurilor de stimulare adoptate de BCE.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a refuzat la Helsinki să comenteze apelul şefului BCE, în schimb omologul său francez, Bruno Le Maire, anunţat că va prezenta o propunere pentru „o creştere compactă”. „Nu trebuie să fim mulţumiţi cu ritmul de creştere al zonei euro. Vreau să readuc în discuţie propunerea franceză privind o creştere compactă, bazată pe trei piloni: Mai multe investiţii pentru ţările care au spaţiul fiscal necesar pentru a investi, mai multe reforme pentru statele care au o competitivitate şi o productivitate scăzută, precum şi necesutatea de a reduce nivelul cheltuielilor şi al datoriilor publice”, le-a spus jurnaliştilor Le Maire.

Ţările care au spaţiu fiscal pentru a investi mai mult sunt, în limbajul UE, Germania şi Olanda, care de ani de zile înregistrează excedente bugetare.

Şi ministrul austriac de Finanţe, Eduard Mueller, a sprijinit ideea, declarând: „Economia încetineşte, intenţia noastră este să majorăm investiţiile şi să întărim piaţa de capital”.

Marţi, ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a dat asigurări că Germania poate contracara o posibilă criză economică injectând „multe, multe miliarde de euro” în economie şi şi-a arătat disponibilitatea pentru un pachet masiv de stimulare în cazul unei recesiuni.

„Deoarece atunci va fi foarte important pentru noi, care suntem cea mai mare economie a UE, să putem contracara tendinţele economice negative. Şi din punctul meu de vedere, cu aceste fundaţii financiare solide pe care le avem în prezent, suntem în situaţia de a contracara o criză economică cu multe, multe miliarde de euro, dacă va apărea una în Germania şi în Europa”, a declarat Scholz.

Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a înrăutăţit estimările privind evoluţia inflaţiei şi a economiei euro în perioada 2019-2020, furnizând o justificare esenţială pentru noile măsuri de stimulare anunţate la şedinţa de politică monetară.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat la o conferinţă de presă zona euro se confruntă în continuare cu riscuri semnificative, din cauza incertitudinilor politice, a sporirii ameninţării protecţionismului şi a vulnerabilităţilor de pe pieţele emergente.

BCE se aşteaptă acum ca PIB-ul zonei euro să înregistreze anul acesta un avans de 1,1%, faţă de o creştere de 1,2% previzionată în iunie, înainte ca economia să accelereze la 1,2% în 2020, faţă de o expansiune de 1,4% prognozată anterior.

Mario Draghi a avertizat că scăderea activităţii economice este mai pronunţată decât se estima dar a apreciat că economie zonei euro va înregistra o creştere moderată în trimestrul trei din 2019.

Rata anuală a inflaţiei ar urma să se situeze anul acesta la 1,2% (faţă de 1,3% previzionată în iunie), înainte de a scădea la 1% în 2020 (faţă de 1,4% prognozată anterior).

Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost redusă de la minus 0,40% la minus 0,50%.

Este prima reducerii a dobânzii de către Banca Centrală Europeană din 2016.

De asemenea, Banca Centrală Europeană a anunţat relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), achiziţionând lunar obligaţiuni în valoare de 20 de miliarde euro (22 de miliarde de dolari), începând cu 1 noiembrie. Acesta program se va derula atât timp cât va fi necesar pentru a întări impactul politicilor BCE, şi se va încheia cu puţin timp înainte ca BCE să înceapă majorarea ratelor dobânzilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene Severodoneţk
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite în timpul bombardamentelor ruse asupra localității ucrainene ...
Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi alte 40 au fost rănite joi în bombardamente ruse intense asupra oraşului Severodoneţk, în estul Ucrainei, deja aproape încercuit de forţele Moscovei, a......
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Exporturile ucrainene de cereale s-au prăbușit până la o treime în luna mai
Ucraina a exportat de la începutul lunii mai 643.000 de tone de cereale, un nivel considerabil mai scăzut decât în perioada ...
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Costul de cazare va fi de minim 490 de euro pe noapte
Bill Gates va deschide un hotel de lux la Vatican. Planul de afaceri este ambiţios: 64 de camere, 11 apartamente şi 2 apartamente ...
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Eurostat: Numărul emigranților ilegali aflați pe teritoriul UE a crescut cu 22% în 2021
Numărul persoanelor aflate în situaţie ilegală în Uniunea Europeană a crescut cu 22%, ajungând la aproape 700.000 ...