UE şi-a redus estimările privind recolta de grâu în 2022/2023

Comisia Europeană şi-a redus estimările privind recolta de grâu a Uniunii Europene (UE) în anul agricol 2022/2023, dar cu toate acestea şi-a menţinut prognozele potrivit cărora exporturile de grâu ale UE vor atinge un nivel record, în contextul în care războiul va perturba livrările din Ucraina, transmite Reuters.
AGERPRES - lun, 02 mai 2022, 10:29
UE şi-a redus estimările privind recolta de grâu în 2022/2023

Potrivit celor mai recente estimări privind oferta şi cererea de cereale, publicate vineri, Comisia Europeană şi-a revizuit prognozele privind producţia de grâu moale a blocului comunitar în sezonul agricol care va începe în luna iulie 2022, şi se va încheia în luna iunie 2023, până la 130,1 milioane de tone, de la 131,3 milioane de tone cât estima anterior, scrie Agerpres.

Aceste estimări, care potrivit Comisiei se datorează revizuirii prognozelor privind recoltele de grâu ale Franţei şi Suediei, arată că producţia de grâu a UE va fi comparabilă cu cea de 130 milioane de tone înregistrată în sezonul 2021/22.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la blocarea exporturilor de produse agricole ale Ucrainei, astfel că preţurile europene la grâu şi oleaginoase au urcat la valori record.

În aceste condiţii, Comisia Europeană şi-a menţinut vineri estimările anterioare conform cărora în sezonul 2022/23 exporturile de grâu moale ale UE se vor ridica la 40 de milioane de tone, ceea ce ar fi cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată de blocul comunitar.

Tot vineri, executivul comunitar şi-a revizuit în jos estimările privind producţia de orz a UE în sezonul 2022/23 până la 53,5 milioane de tone, de la 53,6 milioane de tone, în timp ce estimările referitoare la producţia de porumb au fost reduse până la 73,4 milioane de tone, de la 74 milioane de tone.

Tot ca urmare a aşteptatei reduceri a livrărilor din Ucraina, Comisia şi-a menţinut estimările referitoare la scăderea semnificativă a importurilor de porumb până la 9 milioane de tone, de la 14 milioane de tone în sezonul 2021/22.

La oleaginoase, executivul comunitar şi-a îmbunătăţit prognozele privind recolta de rapiţă în sezonul 2022/23 până la 18,3 milioane de tone, de la 18,1 milioane de tone.

În ceea ce priveşte importurile UE de ulei de floarea soarelui, care vin în principal din Ucraina, Comisia şi-a îmbunătăţit estimările pentru sezonul 2021/22 până la 1,9 milioane de tone, de la 1,5 milioane de tone, dar şi-a revizuit în jos estimările pentru sezonul 2022/23, până la 800.000 de tone de la 900.000 de tone anterior.

Te-ar mai putea interesa și
România nu afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela Frăsineanu
România nu afectată de deșertificare, ci de fenomenul de aridizare accentuată – consilier de stat Mihaela Frăsineanu
România nu este afectată de deşertificare, ci fenomenul care se manifestă din ce în ce mai pregnant este aridizarea accentuată, însă vom putea vorbi peste nişte ani de deşertificare,......
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
UE va elimina tarifele de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026
Uniunea Europeană a convenit eliminarea tarifelor de roaming pentru Republica Moldova începând cu 1 ianuarie 2026, a anunţat ...
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și a Străzii Ștefan cel Mare
Primăria Galați a atribuit un contract de 138 de milioane de lei pentru modernizarea Bulevardului Siderurgiștilor și ...
Primarul Municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a semnat, astăzi, alături de directorul general al Agenției pentru Dezvoltare ...
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
Curtea Penală Internaţională (CPI) a afirmat vineri că Ungaria nu şi-a îndeplinit obligaţia conform Statutului de ...