UE ‘unită’ în privinţa Ucrainei, în pofida divergenţelor legate de sancţiunile impuse Moscovei

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a dat asigurări marţi la Kiev că Uniunea Europeană va rămâne unită în faţa crizei ucrainene, în pofida presiunii anumitor membri favorabili unei relaxări a sancţiunilor contra Moscovei, notează AFP.
Economica.net - mie, 17 dec. 2014, 06:50
UE 'unită' în privinţa Ucrainei, în pofida divergenţelor legate de sancţiunile impuse Moscovei

‘Am discutat căile prin care UE – păstrându-şi unitatea care este reală şi care va rămâne astfel – poate sprijini punerea în aplicare’ a planului de pace pentru Ucraina, a declarat presei Federica Mogherini în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

În contextul în care miniştrii europeni de externe urmează să discute în ianuarie despre relaţiile cu Rusia, Cei 27 rămân divizaţi în ce priveşte abordarea adoptată.

Anumite ţări din Europa de Est pledează pentru înăsprirea sancţiunilor impuse Moscovei care îşi afişează sprijinul pentru rebelii proruşi din Ucraina, după ce în martie a anexat Peninsula Crimeea. Alţi membri ai UE, cum ar fi Italia, Cirpu sau Bulgaria, sunt, potrivit mass-media, favorabili unei relaxări, dacă nu ridicării totale a sancţiunilor.

‘Vom continua să rămânem implicaţi în Ucraina pentru a ne asigura că acest conflict se încheie în respectul total al suveranităţii şi integrităţii teritoriale’ a ţării, a adăugat şefa diplomaţiei UE.

Ea a îndemnat partea ucraineană să obţină progrese, absenţa reformelor începând să îi irite pe occidentali.

‘Rămâneţi uniţi, rămâneţi concentraţi asupra agendei voastre de reforme, deoarece este calea pentru a ieşi din acest an teribil’, a subliniat Federica Mogherini, aflată în prima vizită la Kiev după desemnarea sa în luna august.

‘Războiul ‘ din estul Ucrainei, care s-a soldat până în prezent cu peste 4.700 de morţi, ‘nu va opri reformele’, a dat asigurări la rândul său preşedintele Petro Poroşenko. El a promis un prim vot în parlament pe această temă în cursul săptămânii viitoare.

Numirea în fruntea diplomaţiei europene a acestei foste membre a cabinetului de la Roma a fost contestată în unele ţări din Europa de Est care nu au apreciat intenţia ei de ‘a relansa dialogul cu Moscova’.

Federica Mogherini a fost criticată, de asemenea, pentru că are o purtătoare de cuvânt căsătorită cu un angajat al unei firme de comunicaţii ce apără interesele companiei ruse din domeniul gazelor naturale Gazprom.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul......
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
Începe Forumul economic mondial de la Davos. Subiectul principal – Ucraina
După doi ani de pauză din cauza pandemiei, elita politică şi economic mondială revine la Davos, pentru un forum care ...
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficit global de 2,7 milioane de angajaţi în domeniul securităţii cibernetice. Aproape 200.000 în Europa (studiu)
Deficitul global de competenţe în domeniul securităţii cibernetice este, în prezent, de 2,7 milioane de angajaţi, dintre ...