Ultima şansă. Grecia lui Tsipras îi cheamă din nou la sfat pe liderii europeni

La Bruxelles răsună din nou familiarul "mingea este în terenul Greciei". Grecia se află în faţa ultimei şanse de a-şi negocia viitorul în eurozonă. Premierul Alexis Tsipras este aşteptat, marţi seară, la un summit extraordinar la Bruxelles, să prezinte planul propus de guvernul de la Atena creditorilor.
Economica.net - mar, 07 iul. 2015, 08:26
Ultima şansă. Grecia lui Tsipras îi cheamă din nou la sfat pe liderii europeni

Sistemul bancar grecesc este pe perfuzii. Băncile sunt închise de lunea trecută şi vor rămâne aşa cel puţin până miercuri. Retragerile de numerar sunt limitate la 60 de euro pe zi, plafon care se dovedeşte prea generos din moment ce multe bancomate sunt goale, iar hârtiile de 20 de euro sunt pe cale de dispariţie. Banca Centrală Europeană a înăsprit, luni seară, condiţiile în care instituţiile de credit din Grecia pot accesa liniile de finanţare de urgenţă pentru lichiditate disponibile în eurosistem.

ECONOMICA.NET îţi prezintă starea crizei din Grecia, înainte de summit-ul miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Grecii au respins duminică, prin referendum, condiţiile propuse de creditorii străini în schimbul continuării programului de împrumuturi externe pentru Grecia, între care creşterea TVA şi a altor taxe, ridicarea vârstei de pensionare la 67 de ani şi eliminarea de facto a pensionării anticipate, precum şi oprirea unui program de transferuri sociale către pensionarii săraci. Votul negativ a fost promovat viguros de premierul Alexis Tsipras şi ministrul de Finanţe Yanis Varoufakis, care a demisionat luni, după scrutin, în încercarea de a detensiona negocierile cu partenerii europeni.

Principala revendicare a guvernului elen, pe lângă eliminarea măsurilor de austeritate din acordul cu creditorii externi, este o nouă restructurare a datoriei de stat – practic, ştergerea unor datorii.

Germania şi Franţa, principalele puteri din eurozonă, au anunţat luni că Grecia este încă binevenită la masa negocierilor, pentru a evita exit-ul ţării din uniunea monetară.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat însă că Grecia nu mai are timp şi i-a cerut direct lui Tsipras un plan alternativ credibil şi viabil.

De remarcat că directorul executiv al FMI, Christine Lagarde, nu va fi prezentă la negocierile de marţi de la Bruxelles.

Grecia este în situaţie de neplată faţă de FMI, după ce nu a onorat o scadenţă de 1,6 miliarde de euro pe 30 iunie.

Experţii Fondului Monetar Internaţional au avertizat că datoria Greciei este nesustenabilă. Fără o nouă ştergere de datorii, este puţin probabil ca Grecia sau FMI să accepte un nou acord de finanţare. Totodată FMI estimează că Grecia are nevoie de un al treilea acord de finanţare externă, de cel puţin 50 de miliarde de euro.

Grecia are 11 milioane de locuitori, iar economia elenă reprezintă 2% din PIB-ul UE. Dacă băncile greceşti rămân fără bani, autorităţile vor fi nevoite să tipărească o monedă paralelă, ceea ce ar fi echivalent cu ieşirea ţării din zona euro, o premieră de la introducerea monedei unice, în 1999. Premieră periculoasă, deoarece ar invalida ireversibilitatea aderării la eurozonă şi la UE, punând în pericol şi alte ţări cu finanţe publice şubrede.

Grecii vor fi reprezentaţi la negocierile de marţi de Euclid Tsakalotos, noul ministru de Finanţe care i-a luat locul lui Varoufakis. Tsakalotos a coordonat în ultimele săptămâni echipa de negociere cu creditorii străini şi pare să fie agreat de partenerii europeni. Luni, Tsakalotos a discutat prin telefon cu preşedintele BCE Mario Draghi, şefa FMI Christine Lagarde, preşedintele Comisie Europene Jean-Claude Juncker, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin.

De remarcat că în presa internaţională au apărut, pe surse, informaţii potrivit cărora o majoritate largă a statelor din zona euro vrea exigenţă maximă la negocieri, chiar cu preţul ieşirii Greciei din zona euro.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat, marţi, că CE va face orice pentru a evita Grexitul. „Mingea este în terenul Greciei”

Agenda zilei (via The Guardian):

13:00 ora României – miniştrii Eurogroup vor începe să sosească la Bruxelles

14:00 – masă rotundă găzduită de preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem

19:00 – este programată sosirea şefilor de stat sau de guvern din euro, începe summit-ul extraordinar al eurozonei

La sfârşitul discuţiilor, conferinţă de presă susţoinută de preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisie Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți pentru subvenția acordată culturilor de plante aromatice
Guvernul a suplimentat bugetul pentru subvențiile acordate culturilor de legume în spaţii protejate cu banii necheltuiți ...
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat că în ședința Guvernului ...
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva pandemiei
România primește ajutor din partea Italiei, Elveției, Austriei, Germaniei, Ungariei, Poloniei și OMS pentru lupta împtriva ...
România primeşte ajutor din mai multe state europene - Italia, Elveţia, Austria, Germania, Ungaria, Polonia - şi din ...
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligațiuni BRK Financial Group intră la tranzacționare pe 26 octombrie
Prima emisiune de obligaţiuni a BRK Financial Group (BRK) intră la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată a Bursei de ...