Un afacerist italian şi-a mutat fabrica în Polonia fără să anunţe angajaţii

Un om de afaceri italian, proprietarul unei fabrici de componente electrice, şi-a trimis angajaţii în concediu şi a mutat pe ascuns uzina în Polonia, pentru a evita un conflict de muncă la anunţul că producţia va fi transferată în Europa de Est.
Economica.net - vin, 23 aug. 2013, 10:11
Un afacerist italian şi-a mutat fabrica în Polonia fără să anunţe angajaţii

Fabriziu Pedroni, patronul Firem Srl, cu sediul în apropiere de Modena, le-a acordat celor 40 de angajaţi trei săptămâni de vacanţă de vară, în luna august. În prima noapte de concediu, Pedroni a început să demonteze fabrica şi să o mute în Polonia, potrivit Bloomberg.

„Dacă le-aş fi spus anterior că am de gând să transfer producţia în străinătate, mi-ar fi ocupat fabrica şi ar fi pus sechestru pe echipamente şi utilaje. Adevărul este că am vrut ca afacerea mea să supravieţuiească, iar Italia nu îmi mai oferă condiţiile potrivite”, a declarat Pedroni pentru Bloomberg de la noua fabrică din Polonia.

Angajaţii au aflat de intenţiile patronului când mutarea era aproape de final. Un grup de angajaţi a reuşit să blocheze ultimele 20 de camioane cu utilaje, iar decizia Firem a devenit o controversă la nivel naţional. Soarta celor 40 de angajaţi nu este clară.

Italia traversează o recesiune prelungită, iar revigorarea economiei întârzie să apară, pe fondul competitivităţii relativ slabe. Italia este pe locul 128 în topul productivităţii economice întocmit de Forumul Economic Mondial, cu o poziţie în urma Burkina Faso, în timp ce Polonia ocupă locul 39. Capacitatea guvernului de a lua măsuri de stimulare a economiei şi de a spriji mediul de afaceri este limitată, având în vedere datoria publică uriaşă, de 130% din PIB, şi deficitul bugetar.

Pedroni a primit mai multe ameninţări la adresa sa şi a familiei sale, dar spune că nu se va răzgândi şi că vrea să asigure supravieţuirea companiei, fondată de tatăl său după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Companiile italiene, inclusiv concernul auto Fiat şi producătorul de electrocasnice Indesit, mută treptat producţia în străinătate, pentru a reduce costurile.

„Plecarea pe furiş este o decizie desigur discutabilă, care a distrus relaţiile sale cu angajaţii şi comunitatea, însă la fel ca mulţi oameni de afaceri înaintea lui, Pedroni a abandonat vasul denumit Italia deoarece era singura soluţie pentru supravieţuire. În Italia, multe companii precum Firem sunt pe pierdere de cel puţin 5 ani”, comentează pentru Bloomberg un profesor de strategie de business de la Universitatea Bocconi, Milano.

Pedroni susţine că decizia sa a fost motivată de mai mulţi factori, de la concurenţa dură din străinătate la costul ridicat al forţei de muncă şi taxele mari.

Firem a avut vânzări de 3 milioane euro anul trecut şi este în pierdere din 2008, a precizat omul de afaceri, care a inaugurat în această săptămână fabrica din Polonia şi nu are de gând să revină în Italia prea curând, având în vedere tensiunile dintre angajaţi. Afaceristul nu a participat la o întâlnire cu sindicatele şi autorităţile locale, convocată de primăria din Formigine, oraşul unde a funcţionat fabrica de componente electrice.

Un parlamentar a calificat decizia lui Pedroni drept „cel puţin clandestină”, criticând lipsa de comunicare cu angajaţii şi comunitatea locală.

În perioada 2002 – 2011, aproxiamtiv 27.000 de companii italiene cu vânzări anuale de peste 2,5 milioane euro au mutat producţia în afara ţării, potrivit unui raport. În 2011, cel mai recent an pentru care există date, în Polonia funcţionau 737 de companii controlate de italieni, cu peste 67.000 de angajaţi, potrivit datelor oficiale.

Companiile mari nu au posibilitatea unei mutări rapide a producţiei, după modelul Pedroni, însă transferul are totuşi loc.

Indesit a anunţat în luna iunie că va reduce numărul de locuri de muncă cu 1.400, sau o treime din total, mutând producţia în Polonia şi Turcia.

Fiat, care a avut în ultimii ani numeroase dispute cu sindicatele din cauza concedierilor şi trasferului producţiei în strănătate, are peste 4.000 de angajaţi la fabrica Tychy din Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...