Un fond de investiţii american ajunge la 10.000 de hectare în Botoşani

Fondul de investiţii american Anholt Services se apropie de pragul de 10.000 de hectare de teren arabil exploatat în România, după ce a achiziţionat două companii cu acţionariat autohton. 
Alina Stanciu - sâm, 29 aug. 2015, 11:14
Un fond de investiţii american ajunge la 10.000 de hectare în Botoşani

Fondul de investiţii  american Anholt Services, cu afaceri în America, Asia şi Europa îşi consolidează poziţia în agricultura românească, la un an de la prima achiziţie pe plan local. Prin subsidiara Southern Harvest Partners, fondul a preluat două companii din judeţul Botoşani cu afaceri în agricultură care deţineau în proprietate teren arabil în regiune.

Este vorba despre societatea Multiagra din Vlăsineşti, Botoşani, fondată de Gheorghe Portariuc, tatăl primarului din Botoşani, prin intermediul căreia americanii au preluat 1.460 de hectare de teren şi de  Agritotal SRL din Nămoleasa, Botoşani, prin care fondul a preluat 120 de hectare în proprietate şi alţi 1.200 în arendă. În total, Anholt a ajuns în urma acestor achiziţii să exploateze 9.280 de hecatre de teren în judeţul Botoşani.

„Am cesionat acţiunile companiei (Agritotal SRL n.red) către Southern Harvest. Agritotal deţine în proprietate 120 de hectare la care se adaugă 1.200 de hectare luate în arendă”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Petre Ciornei, unul dintre fondatorii societăţii Agritotal.

Acesta nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, dar a menţionat că americanii au preluat terenul deja cultivat şi sunt sunt în căutarea unor noi parcele. „Terenul era cultivat cu grâu, porumb, floarea, soarelui  şi avea toate lucrările efectuate. Ei caută teren în continuare”, mai spune fondatorul Agritotal SRL, care deţine alte 830 de hectare în judeţ pe care îl exploatează.

Agritotal a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 3,7 milioane de lei şi un profit net de 2,1 milioane de lei, în timp ce Multiagra a raportat o cifră de afaceri netă de 5,3 milioane d elei şi un profit net de peste 340.000 de lei.

Primele 6.000 de hectare le-a achiziţionat în primăvara lui 2014, în urma a doua tranzacţii distincte, conform unui comunicat al Anholt datat aprilie 2014. Terenul respectiv este cultivat cu grâu, porumb, muştar şi floarea soarelui, iar achiziţia a presupus inclusiv preluarea unor suprafeţe de depozitare şi a unui centru logistic.

„Considerăm că România este o locaţie interesantă, atât din punct de vedere al calităţii terenului cât şi din punct de vedere al oportunităţilor comerciale. Aşteptăm cu nerăbdare să ne continuăm creşterea în România  şi în America de Sud. Ca întotdeauna, scopul nostru este de a ne dezvolta proprietăţile agricole astfel încât să ajungă ferme de talie mondială, aducând pămînjtul la cel mai înalt potenţial al său”, declara Rudolph Krediet, partener în cadrul Anholt.Potrivit site-ului oficial al Anhold, fondul a început să cumpere teren în România în 2014 şi a ajuns la 6.500 de hectare (excluzând cele 2.780 de hectare preluate prin cele două societăţi). 

De altfel, România este singura ţară din Europa unde Anhold deţine teren agricol. În total, la acea dată, fondul exploata 29.000 de hecatre în România, Uruguay şi Paraguay. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Investitorii în energie și publicul vor ști exact câți MW noi se pot instala în România și unde. Ordin ANRE
Investitorii în energie și publicul vor ști exact câți MW noi se pot instala în România și unde. Ordin ANRE
O nouă reglementare a ANRE, aflată deocamdată la stadiu de proiect, va obliga Tanselectrica să publice periodic capacitatea ...
Tesla a raportat cel mai mare profit trimestrial din istoria mărcii
Tesla a raportat cel mai mare profit trimestrial din istoria mărcii
În intervalul iulie - septembrie americanii de la Tesla au înregistrat un profit de 1,62 miliarde de dolari în ciuda problemelor ...
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
Un nou record pentru ROBOR la şase luni – joi, 21.10.2021
ROBOR la şase luni a crescut, din nou, şi a atins cea mai mare valoare din luna mai 2020 şi până acum.