Un grup de clienţi BCR pierde procesul cu banca, în apel. Au de plătit cheltuieli de judecată mari

Unul dintre procesele de grup împotriva Băncii Comerciale Române s-a soldat cu un eşec pentru clienţi la Curtea de Apel Bucureşti. Clienţii au pierdut tot ce obţinuseră la Tribunal – eliminarea unor comisioane. Mai mult, instanţa îi obligă la plata unor cheltuieli de judecată ridicate.
Mihai Banita - vin, 08 feb. 2013, 11:58
Un grup de clienţi BCR pierde procesul cu banca, în apel. Au de plătit cheltuieli de judecată mari

După ce la Tribunalul Bucureşti 130 de clienţi ai BCR cu aproximativ 70 de credite au obţinut eliminarea comisioanelor de adminstrare şi de urmărire riscuri calculate la valoare iniţială a creditelor, Curtea de Apel Bucureşti a întors în totalitate decizia primei instanţei în favoarea băncii.

Procesul de grup a pornit în decembrie 2010 cu 205 clienţi nemulţumiţi reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi asociaţii. Pe parcursul procesului, în jur de 75 de clienţi s-au retras după ce au primit oferte de la BCR. Acestora li s-au oferit costuri ceva mai mici la credite, în schimbul renunţării la litigiul cu banca. În aprilie 2012, Tribunalul s-a pronunţat în favoarea clienţilor, a eliminat o serie de comisioane şi dispus returnarea banilor încasaţi în temeiul comisioanelor de către bancă.

Ambele părţi au atacat decizia cu apel. Clienţii voiau ca instanţa să dispună calcularea dobânzii în funcţie de Euribor. (O clauză din contractele de credit descria dobânda ca fiind compusă din „dobândă de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR” şi o marjă fixă, de obicei de 1,2-1,5 puncte procentuale – interpretarea clienţilor şi a unor instanţe era că DRV trebuie asimilată Euribor). De cealaltă parte, BCR era nemulţumită de declararea clauzelor referitoare la comisioane ca fiind abuzive.

Cheltuieli de judecată de 200.000 de lei pentru BCR

Instanţa de apel a decis, în 5 februarie, că acele clauze nu sunt abuzive, admiţând în totalitate acţiunea BCR. Mai mult, a dispus şi plata unor cheltuieli de judecată ridicate, de aproximativ 200.000 de lei – aproape 2.900 de lei pentru fiecare dosar de credit. Dacă Tribunalul a refuzat să accepte plata cheltuielilor de judecată de către clienţi, Curtea de Apel a dispus şi plata cheltuielilor de judecată către bancă pentru acţiunea din fond.

Decizia instanţei este atacabilă cu recurs în 15 zile. Următoarea fază procesuală ar trebui să se judece la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În contul clauzelor declarate abuzive la Tribunal, BCR a fost obligată de decizia executorie să restituie clienţilor aproximativ 890.000 de lei. Banca a tergiversat înapoierea banilor, astfel că s-a trecut la executarea silită, aşa cum ECONOMICA.NET scria aici. Aceştia ar putea fi obligaţi să restituie banii.

Clienţii din alte proces de grup, în pericol să piardă în apel

Unul dintre cei doi judecători ai Curţii de Apel care a întors decizia Tribunalului, Ruxandra Monica Duţă, face parte şi din completul de judecată care se va pronunţa asupra apelului dintr-un alt proces de grup împotriva BCR. Instanţa se află acum în pronunţare, şi ar trebui să ofere o decizie pe 12 februarie.

Grupul la care am făcut referire mai sus are 360 de clienţi (190 de contracte de credit) şi a obţinut de la instanţa de fond, de asemenea, eliminarea comisioanelor de administrare şi urmărire riscuri claculate la valoarea iniţială a creditului, nu şi calcularea dobânzii în funcţie de Euribor + o marjă mică, după cum scria ECONOMICA.NET aici.

Pe de altă parte, la sfârşitul anului trecut, un client reprezentat de acelaşi avocat a obţinut tot la Curtea de Apel Bucureşti echivalarea DRV cu Euribor + o marjă de 1,5%, după ce în judecata pe fond obţinuseră doar eliminarea unui comision.

Decizia Curţii de apel în procesul de grup, preluată de pe portalul instanţelor:

„Solutie: Respinge apelul reclamanţilor-pârâţi ca nefondat.Admite apelul formulat de pârâta-reclamantă SC BCR SA. Schimbă în parte sentinţa atacată în sensul că: Respinge cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată (…) Admite în parte cererea pârâtei-reclamantă de obligare a reclamanţilor-pârâţi la plata cheltuielilor de judecată. Obligă reclamanţii-pârâţi să plătească pârâtei-reclamante suma de 40.000 lei, cu titlul de cheltuieli de judecată în fond. Păstrează celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate. Obligă apelanţii reclamanţi-pârâţi să plătească apelantei pârâtă-reclamantă suma de 159.374 lei cu titlul de cheltuieli de judecată în apel. Cu recurs”.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin), în lungime de 19,3 km, a anunțat ministrul......
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Ce spune șeful ANRE despre obligația montării contoarelor la prosumatori
Președintele ANRE, George Niculescu, afirmă că obligația montării unui contor suplimentar la prosumatori, proces care ...