Un mega-control Antifraudă pentru noile case de marcat a început. Amendă de 10.000 de lei, confiscarea banilor şi lacăt pe firmă

Antifrauda a început în 15 martie un control de anvergură la firmele din România, în special comercianţi, pentru a verifica dacă au în funcţiune noile case de marcat cu jurnal electronic. Amenzile sunt foarte mari şi sunt urmate de confiscarea banilor din firmă şi de închiderea ei fizică. 
Ionut Tudorica - joi, 14 mart. 2019, 19:36
Un mega-control Antifraudă pentru noile case de marcat a început. Amendă de 10.000 de lei, confiscarea banilor şi lacăt pe firmă

Din 15 martie, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF vor desfășura acțiuni de control tematic privind respectarea de către operatorii economici a obligației de dotare cu aparate de marcat cu jurnal electronic.         

Noile case de marcat cu jurnal electronic, au devenit obligatorii pentru comercianţi de anul trecut. Contribuabilii mijlocii şi mari aveau termen să îşia ia case de marcat noi până la 1 septembrie 2018, iar cei mici până la 1 noiembrie 2018.

Cum se fac controalele

Cu ocazia controlului, agenţii Antifraudă vor verifica situația de fapt a fiecărui contribuabil și vor proceda, în funcție de constatări.

Dacă firma este dotată cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar acesta nu este fiscalizat și instalat, se aplică un avertisment și se stabilește un termen de instalare (foarte scurt, zic oficialii ANAF pentru ECONOMICA.NET).

Dacă agentul economic nu este dotat cu aparat de marcat cu jurnal electronic, dar există pe piață aparate corespunzătoare activității acestuia, se aplică tot avertismentul și se stabilește un termen de dotare și fiscalizare (scurt).

Dacă nu este dotat, dar există pe piață aparate și a făcut comandă la distribuitorul autorizat,se aplică din nou avertismentul și se stabilește un termen de dotare și fiscalizare scurt.

Dacă nu este dotat și nu există pe piață aparate de marcat cu jurnal electronic dedicate activității sale, se aplică avertismentul și se stabilește în planul de remediere un termen mai lung, de exemplu, de 90 zile.

Control la service-urile de case de marcat

Şi distribuitorii şi firmele de service pentrucase de marca vor fi verificate. În situația în care, în urma controlului la service se confirmă că lipsa dotării cu aparate de marcat cu jurnal electronic nu este imputabilă operatorului economic și este exclusiv culpa service-ului, se solicită acesteia să transmită o informare după livrarea şi instalarea la operatorul economic în cauză sau să informeze dacă beneficiarul refuză instalarea aparatului de marcat cu jurnal electronic comandat.

Amenzi imense şi închiderea firmei

În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere dat de control, Antifrauda reia controlul. Dacă operatorul nu a remediat deficiența, se va aplica amendă de la 8.000 lei la 10.000 lei, precum şi confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activităţii operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal.

Motivul controlului: noile case de marcat nu prea au avut “succes” 

Acțiunea de control tematic dispusă de Ministerul Finanțelor Publice este determinată de faptul că cererea de achiziționare de aparate de marcat cu jurnal electronic a înregistrat un declin accentuat în perioada decembrie-februarie, vânzările diminuându-se drastic. 

În luna februarie comparativ cu luna ianuarie, ritmul de atribuire a seriilor fiscale  a scăzut cu cca 30%, iar cel de instalare a aparatelor de marcat cu jurnal electronic a scăzut cu cca.11%. 

La nivelul majorității distribuitorilor autorizați și a unităților acreditate pentru comercializare există stocuri de aparate de marcat noi și nu mai sunt semnalate dificultăți legate de lipsa capacității de instalare a unităților de service. 

Mai mult decât atât, solicitările de instalare și punere în funcțiune a noilor aparate de marcat, au scăzut chiar și în cazul aparatelor achiziționate deja, sau pentru care au fost achitate avansuri (sunt semnalate numeroase situații în care aparatele sunt lăsate de utilizatori în custodie în depozitele distribuitorilor). 

Termenele de intrare în legalitate pe care le vor stabili inspectorii ANAF, potrivit legii prevenției, vor fi scurte având în vedere faptul că pe piață există toate modelele de aparate de marcat necesare utilizatorilor iar în ceea ce privește capacitatea de eliberare a seriilor fiscale de către ANAF și instalarea de către unitățile de service nu au mai fost semnalate dificultăți sau întârzieri. 

De asemenea, în termen de 10 zile de la expirarea termenului de intrare în legalitate se va relua controlul și se vor aplica amenzile prevăzute de lege.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...