Un nou tip de concediu pentru angajaţii români. Legea intră în vigoare mâine

Începând din data de 12 august, angajatorii români vor fi obligaţi să acorde un nou concediu salariaţilor. Se numeşte concediu de acomodare, are o durată de un an, este plătit, şi se acordă celor care vor să înfieze un copil.
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 21:08
Un nou tip de concediu pentru angajaţii români. Legea intră în vigoare mâine

Vineri, 12 august, intră în vigoare Legea nr. 57/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura de adopţie. Una dintre cele mai importante prevederi ale noii legi este apariţia aşa numitului concediu de acomodare, de un an de zile, care va fi acordat celor care doresc să înfieze un copil.

Acest concediu se poate acorda nu doar salariaţilor, ci tuturor celor care realizează venituri impozabile. Iată prevederea din lege:

„Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 3,4 ISR”, se arată la articolul 46, indice 1, din lege.

Valoarea ISR (indicatorul social de referinţă) este acum de 500 de lei, deci indemnizaţia lunară pentru cei care vor beneficia de acest concediu este de 1.700 de lei.

Important este şi că, în perioada concediului de acomodare, beneficiarul este asigurat în sistemul de sănătate şi, în afara acestei contribuţii, nu se reţine niciun alt impozit din această indemnizaţie.

Cum se solicită concediul de acomodare

„Concediul şi indemnizaţia prevăzute la alin. (1) se acordă pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care se anexeaza certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecatorească de încredinţare în vederea adopţiei, documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritoriala a fost protejat copilul, precum şi dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii. Cererea se completeaza potrivit modelului care se aprobă prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi” se arată la articolul 46, indice 2, alineatul 2, din lege.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...