Un oficial BCE cere Germaniei să-şi folosească instrumentele fiscale pentru „a stimula rapid creşterea economică”

Ţările europene cu spaţiu fiscal, respectiv cu finanţe publice solide, cum ar fi Germania, ar trebui să-l folosească rapid pentru a ajuta la stimularea creşterii economice în regiune, a declarat joi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmit Bloomberg şi Reuters citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 28 nov. 2019, 07:21
Un oficial BCE cere Germaniei să-şi folosească instrumentele fiscale pentru

„Observăm o încetinire majoră a comerţului global din cauza escaladării tensiunilor comerciale. Efectele încetinirii sunt acute în cea mai mare economie a zonei euro, Germania, care este semnificativ expusă la comerţul global”, a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

De asemenea, oficialul BCE a salutat planificata revizuire a politicii monetare în zona euro, precizând că prioritatea ar trebui să fie clarificarea ţintei de inflaţie.

Într-un discurs rostit la un seminar care se desfăşoară la Tokyo, la câteva zile după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că va anunţa o revizuire „în viitorul apropiat”, Francois Villeroy de Galhau a afirmat: „În primul rând, legat de definirea obiectivului nostru principal – stabilitatea preţurilor – trebuie să clarificăm în special orizontul de timp precum şi angajamentul nostru către simetrie”.

Şi alţi oficiali, inclusiv fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, au vorbit despre o abordare simetrică a inflaţiei. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene pe termen mediu este o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Avansul PIB-ului zonei euro încetineşte întrucât Germania este aproape de recesiune. Dar în pofida solicitărilor BCE pentru măsuri de stimulare, zona euro nu intenţionează să adopte măsuri concertate, apreciază analiştii. În schimb, principalii oficiali ai zonei euro pun presiune pe Germania şi Olanda să-şi utilizeze „spaţiul fiscal” – să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.

„Există două tipuri de state – cele care trebuie să meargă mai departe cu eforturile lor fiscale – şi cele care trebuie să investească în creştere. Cu alte cuvinte, Germania şi Olanda trebuie să înţeleagă asta, deoarece este în propriul lor interes şi în interesul colectiv al zonei euro”, a afirmat recent comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters se arată că economia zonei euro are nevoie de măsuri fiscale de stimulare preventive de la ţările care au spaţiu fiscal, altfel se va confrunta cu o perioadă îndelungată de creştere redusă.

Oficialii Comisiei Europene avertizează că activitatea economică în zona euro nu se va redresa anul acesta.

În documentul Comisiei Europene se arată că „încetinirea creşterii şi riscurile negative inerente actualei situaţii ar putea necesita mai degrabă o abordare preventivă decât reactivă a politicii fiscale. Guvernele trebuie să ia acum măsuri deoarece va dura până când schimbările din politica fiscală vor avea impact asupra economiei”.

Executivul comunitar face referire în mod special la Germania şi Olanda, care de ani de zile înregistrează excedent bugetar. Cele două ţări trebuie să-şi majoreze investiţiile, în special în infrastructură, pentru a stimula creşterea, apreciază Comisia Europeană.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), care a demarat la 1 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...