Un oficial BCE cere Germaniei să-şi folosească instrumentele fiscale pentru „a stimula rapid creşterea economică”

Ţările europene cu spaţiu fiscal, respectiv cu finanţe publice solide, cum ar fi Germania, ar trebui să-l folosească rapid pentru a ajuta la stimularea creşterii economice în regiune, a declarat joi Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), transmit Bloomberg şi Reuters citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 28 nov. 2019, 07:21
Un oficial BCE cere Germaniei să-şi folosească instrumentele fiscale pentru

„Observăm o încetinire majoră a comerţului global din cauza escaladării tensiunilor comerciale. Efectele încetinirii sunt acute în cea mai mare economie a zonei euro, Germania, care este semnificativ expusă la comerţul global”, a declarat Francois Villeroy de Galhau, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.

De asemenea, oficialul BCE a salutat planificata revizuire a politicii monetare în zona euro, precizând că prioritatea ar trebui să fie clarificarea ţintei de inflaţie.

Într-un discurs rostit la un seminar care se desfăşoară la Tokyo, la câteva zile după ce noul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat că va anunţa o revizuire „în viitorul apropiat”, Francois Villeroy de Galhau a afirmat: „În primul rând, legat de definirea obiectivului nostru principal – stabilitatea preţurilor – trebuie să clarificăm în special orizontul de timp precum şi angajamentul nostru către simetrie”.

Şi alţi oficiali, inclusiv fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, au vorbit despre o abordare simetrică a inflaţiei. Obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene pe termen mediu este o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Avansul PIB-ului zonei euro încetineşte întrucât Germania este aproape de recesiune. Dar în pofida solicitărilor BCE pentru măsuri de stimulare, zona euro nu intenţionează să adopte măsuri concertate, apreciază analiştii. În schimb, principalii oficiali ai zonei euro pun presiune pe Germania şi Olanda să-şi utilizeze „spaţiul fiscal” – să investească mai mult şi să majoreze creşterea propriilor lor economii şi a întregii zone euro.

„Există două tipuri de state – cele care trebuie să meargă mai departe cu eforturile lor fiscale – şi cele care trebuie să investească în creştere. Cu alte cuvinte, Germania şi Olanda trebuie să înţeleagă asta, deoarece este în propriul lor interes şi în interesul colectiv al zonei euro”, a afirmat recent comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici.

Într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters se arată că economia zonei euro are nevoie de măsuri fiscale de stimulare preventive de la ţările care au spaţiu fiscal, altfel se va confrunta cu o perioadă îndelungată de creştere redusă.

Oficialii Comisiei Europene avertizează că activitatea economică în zona euro nu se va redresa anul acesta.

În documentul Comisiei Europene se arată că „încetinirea creşterii şi riscurile negative inerente actualei situaţii ar putea necesita mai degrabă o abordare preventivă decât reactivă a politicii fiscale. Guvernele trebuie să ia acum măsuri deoarece va dura până când schimbările din politica fiscală vor avea impact asupra economiei”.

Executivul comunitar face referire în mod special la Germania şi Olanda, care de ani de zile înregistrează excedent bugetar. Cele două ţări trebuie să-şi majoreze investiţiile, în special în infrastructură, pentru a stimula creşterea, apreciază Comisia Europeană.

Pe fondul încetinirii economiei zonei euro, BCE a redus dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, de la minus 0,40% la minus 0,50%. La această măsură se adaugă relansarea programului de relaxare cantitativă (QE), care a demarat la 1 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Berlinul vrea să schimbe legislația pentru a ușura obținerea cetățeniei germane
Berlinul vrea să schimbe legislația pentru a ușura obținerea cetățeniei germane
Guvernul german pregăteşte o reformă a legislaţiei privind naţionalitatea pentru a simplifica procedura de dobândire a cetăţeniei germane, a declarat vineri un purtător de cuvânt al......
Primăria Capitalei a lansat licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare și consolidare a Podului Grant. Valoarea estimată a contractului trece de 57,8 milioane de lei
Primăria Capitalei a lansat licitația pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare și consolidare a Podului Grant. Valoarea ...
Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat astăzi că Administrația Străzilor București a lansat în SEAP ...
Statele UE vor relua săpămâna viitoare negocierile privind plafonarea prețurilor pentru importurile de petrol rusesc
Statele UE vor relua săpămâna viitoare negocierile privind plafonarea prețurilor pentru importurile de petrol rusesc
O reuniune a reprezentanţilor statelor membre UE, care era programată a avea loc vineri seara, pentru a discuta propunerea ...
Germania și Franța au pus căpăt unor săptămâni de relații tensionate prin parafarea unui acord energetic, prin care se garantează aprovizionarea celor două țări
Germania și Franța au pus căpăt unor săptămâni de relații tensionate prin parafarea unui acord energetic, prin care ...
Cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul francez Elisabeth Borne au parafat vineri "reîncălzirea" relaţiilor între ...