Un sindicat minier cere Guvernului prelungirea activităţii la Lonea şi Lupeni

Sindicatul "Muntele", reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara (CEH), solicită Guvernului şi Comisiei Europene prelungirea activităţii de producţie şi a ajutorului de stat la minele Lonea şi Lupeni şi după anul 2018, alături de alte măsuri prin care să fie menţinute în funcţiune exploatările miniere din Valea Jiului şi termocentralele Mintia şi Paroşeni.
Economica.net - mie, 12 sept. 2018, 16:08
Un sindicat minier cere Guvernului prelungirea activităţii la Lonea şi Lupeni

Problemele sindicaliştilor vor fi expuse joi la Petroşani în cadrul conferinţei cu tema „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”, manifestare la care şi-au anunţat prezenţa comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, alături de reprezentanţi ai Guvernului, specialişti în domeniul energiei şi lideri sindicali din domeniu.

„Noi o să avem mai multe probleme la care solicităm sprijinul arcului guvernamental pentru rezolvare. Este vorba despre prelungirea cu producţie şi ajutor de stat a activităţii la exploatările miniere Lupeni şi Lonea şi după anul 2018. Apoi, fundamentarea de urgenţă a SIEG-ului pe cel puţin trei grupuri de cărbune, prin care să se poată realiza şi programul investiţional la termocentrala Mintia. De asemenea, pe baza preţului pe care va fundamenta acest SIEG să putem asigura un program investiţional la minele Livezeni şi Vulcan, mine care nu au ajutor de stat, şi funcţionarea lor în condiţii normale”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Sindicaliştii din cadrul CEH vor mai cere prelungirea valabilităţii Ordonanţei 36, care permite acordarea veniturilor de completare salariaţilor care vor concediaţi colectiv, în condiţiile în care perioada de aplicare a acestui act normativ expiră la sfârşitul anului.

O altă solicitare a Sindicatului „Muntele” se referă la angajaţii care lucrează în minele care se vor închide şi ţine de posibilitatea ca aceşti salariaţi să poată ieşi la pensie anticipat, dacă au un stagiu minim de cotizare de minim 15 ani.

„Dorim ca la minele care se închid, în momentul închiderii, pentru personalul care va fi prins în activitate şi nu are condiţii de pensionare, să se poată pensiona anticipat, dacă doreşte, cu condiţia să aibă un stagiu de cotizare de minim 15 ani, subteran sau suprafaţă, în condiţiile legii pensionării anticipate. Această măsură s-a aplicat atât în Anglia, cât şi în Franţa, în momentul închiderii minelor şi este agreată de Comisia Europeană, făcându-se vorbire despre ea, ca formă de protecţie socială, prin Regulamentul 787 al Comisiei Europene”, a explicat Câmpean.

O ultimă cerere face referire la reabilitarea reţelei de termoficare din Valea Jiului, chiar dacă în zonă numărul apartamentelor branşate la sistemul centralizat este de ordinul câtorva mii.

„O reabilităm şi o readucem în circuit, rebranşăm oamenii (la reţeaua centralizată de termoficare, n.r.). O încălzire centralizată cu o reţea reabilitată este mult mai ieftină decât cea în mod individual. Este mult mai confortabilă. Nu este în regulă să spunem că stăm pe un munte de huilă şi că ne încălzim cu gaz”, a conchis liderul sindical.

Acordarea unui ajutor de stat de tip SIEG (serviciu de interes economic general) este văzută de sindicate ca o garanţie pentru asigurarea funcţionării sistemului energetic naţional în condiţii de securitate energetică.

Confederaţia Sindicală Naţională „Meridian”, în parteneriat cu Comisia Consultativă pentru Mutaţii Industriale din Comitetul Economic şi Social European, Universitatea din Petroşani, Comisia Europeană, Guvernul României şi Sindicatul „Muntele” organizează joi, 13 septembrie, în Aula Universităţii din Petroşani, conferinţa cu tema: „Regiunile carbonifere din România în tranziţia energetică”.

„Dezbaterile au ca obiectiv stabilirea măsurilor care trebuie să fie adoptate şi finanţate la nivel european, naţional şi local pentru asigurarea unei tranziţii energetice juste în regiunea minieră carboniferă Valea Jiului”, a informat Confederaţia „Meridian”.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...