Undă verde pentru preluarea mallului de peste 500 de milioane de euro din România

Omul de afaceri israelian Beti Ben-Moshe, cel are a câştigat licitaţia pentru preluarea companiei mamă a AFI Europe România, are acum undă verde pentru preluarea companiilor după o decizie a tribunalului, informează publicaţia Globes.  
Andrada Ghira - mar, 04 sept. 2018, 19:41
Undă verde pentru preluarea mallului de peste 500 de milioane de euro din România

După ani de lungi discuţii şi oferte depuse pentru preluarea Africa Israel Investments, omul de afaceri Moti Ben-Moshe a fost desemat câștigătorul licitaţiei pentru achiziţia companiei la sfârşitul anului trecut. Recent, un al doilea aranjament de restructurare a datoriilor a fost aprobat de instanţă, iar Ben-Moshe şi companiile pe care le controlează pot începe strângerea capitalului necesare pentru finalizarea înţelegerii, notează publicaţia israeliană Globes. 

Deţinătorii de obligaţiuni vor primi 2,3 miliarde de shekeli israelieni, circa 550 de milioane de euro, pentru a aproba transferarea către Ben-Moshe a întregii participaţii în Africa Israel. Iniţial, pentru ca înţelegerea să fie parafată, Ben-Moshe şi companiile controlate de acesta trebuiau să vină cu mai puţin capital, circa 1,42 miliarde shekeli israelieni, 340 milioane euro, sumă ce urma să fie strânsă pe parcursul următorilor ani. 

În ziua în care înţelegerea va fi finalizată, compania Extra, deţinută de Ben-Moshe, va cumpăra Africa-Israel pentru suma de 32 de milioane de euro. Simultan, Africa-Israel va vinde pachetul majoritar, de 55,9% în Africa Israel Properties către Alon Blue Square, o altă companie deţinută de omul de afaceri, pentru suma de 308 milioane de euro. Africa Israel Properties este cea care deţine AFI Europe, cu activităţi şi în România. 

Ben-Moshe a cumpărat acum doi ani Alon Blue Square tot printr-un sistem de restructurare a datoriilor. Alon Blue Square este un holdinig care controlează Blue Square Real Estate, ce produce venituri, lanţul de benzinării şi magazine de proximitate Dor Alon, dar şi lanţul de magazine Na’aman. Sub managementul lui Ben-Moshe, Alon Blue Square a reuşit să-şi plătească datoriile cătrei creditorii anteriori, bănci şi deţinători de bonduri, în valoare de aproape 230 de milioane de euro şi să emiă noi obligaţiuni de o valoare similară, mai scrie publicaţia israeliană. 

AFI Europe a dezvoltat în România cel mai valoros mall, AFI Cotroceni, evaluat la 545,5 milioane de euro. Lângă mall au fot construite şi cele cinci clădiri de birouri AFI Park, a căror valoare a ajuns la 175 de milioane de euro, şi care au făcut obiectul unei tranzacţii ratate anul trecut pentru vânzarea acestora către proprietarii Dedeman. 

Întrebat anul trecut de ECONOMICA.NET dacă tranzacția de preluare a Africa Israel afectează activitatea companiei, David Hay, fostul CEO AFI Europe România spunea că AFI Properties, care deține 57% din AFI Europe, este o companie solidă, cu ratinguri bune de la agențiile de rating și care are un cash flow bun. „Dacă proprietarul se schimbă, acest lucru nu ne va afecta”, spunea Hay. 

La sfârşitul lunii iunie, Alon Blue Square avea lichidităţi de 53 de milioane de euro, iar pentru a finanţat achiziţia pachetului majoritar în Africa Isarel Properties, va trebui să facă o nouă ofertă sau să găsească o sursă alternativă de finanţare. În prezent, compania analizează posibilităţile disponibile şi nu a decis încă cum va finanţa achiziţia substanţială. 

Cine este Ben-Moshe

Ben-Moshe are studii economice, de contabilitate și software development și a fondat compania Cyber Gate, care activează pe segmentul dezvoltării de sisteme și soluții de plată, care s-a extins și în zona telecom. Între 2003 și 2007 a finalizat cu succes construcția cele mai mare rețele VoIP la aceea vreme, în Europa, cu participarea Telefonica Deutschland GmbH și în cooperare cu Cisco. La vremea respectivă, compania a ajuns la o cotă de piață de peste 4% pe piața germană de telefonie fixă.  

Cel care a deţinut Africa Israel, Lev Leviev, 62 ani, supranumit „Regele diamentelor”, are o avere estimată de Forbes la 1 miliard de dolari şi a ajuns pe locul 19 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din Israel. Pe lângă afacerile în imobiliare, miliardarul mai deţine mine de diamante în Angola, Africa de Sud şi Botswana. 

Pe lângă cel mai mare şi mai valoros mall din România, AFI Europe mai deţine centrul comercial din Ploiești şi are în construcţie trei noi proeicte: un mall la Braşov, birouri AFI Tech Park şi 190 de apartamente în AFI City, ambele în Bucureşti. 

Te-ar mai putea interesa și
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Centura Sighișoara: Strabag, Porr și cinci asocieri de firme vor să construiască șoseaua ocolitoarea a orașului
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit șapte oferte la licitația pentru construirea Centurii Sighișoara. Printre ofertanți se numără constructorii......
Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50
Piața auto norvegiană uimește din nou: doar două mașini diesel în Top 50
Norvegia se pregătește să spună adio vânzărilor de mașini diesel sau alimentate cu benzină chiar mai devreme decât ...
Autostrada Ploiești – Buzău: Guvernul ar putea declanșa exproprieri de încă 43 de milioane de lei
Autostrada Ploiești – Buzău: Guvernul ar putea declanșa exproprieri de încă 43 de milioane de lei
Ministerul Transporturilor propune exproprierea a peste 2.300 de imobile din județul Buzău pentru realizarea tronsonului ...
Firmele cu cele mai mari afaceri în judeţele în care sunt înregistrate; antreprenorii români „câştigă” două judeţe de la investitorii străini, în anul crizei Covid-19 – analiză
Firmele cu cele mai mari afaceri în judeţele în care sunt înregistrate; antreprenorii români „câştigă” ...
Majoritatea firmelor care au avut cele mai mari prospere afaceri din judeţele în care sunt înregistrate sunt controlate ...