Ungaria: Măsurile de sprijinire a persoanelor care au credite în valută nu vor destabiliza sistemul bancar

Măsurile de sprijinire a persoanelor care au luat credite în valută nu vor destabiliza sistemul bancar din Ungaria, a afirmat ministrul ungar al Economiei, Mihaly Varga, într-un interviu acordat luni publicaţiei de afaceri 'Vilaggazdasag', transmite MTI.
Economica.net - lun, 28 iul. 2014, 09:30
Ungaria: Măsurile de sprijinire a persoanelor care au credite în valută nu vor destabiliza sistemul bancar

Instituţiile financiare prezente în Ungaria nu au nici cea mai vagă intenţie de a părăsi ţara, a dat asigurări Mihaly Varga.

Băncile din Ungaria vor trebui, în decembrie, să convertească în forinţi creditele ipotecare în valută, a anunţat recent liderul grupului parlamentar al formaţiunii guvernamentale Fidesz, Antal Rogan, adăugând că Guvernul ar putea împărţi cu sectorul financiar costurile acestei operaţiuni.

Parlamentul ungar a adoptat recent un proiect de lege destinat sprijinirii persoanelor care au luat un credit în valută, Banca Centrală estimând că actul legislativ ar putea provoca sectorului financiar costuri cuprinse între 600 şi 900 miliarde de forinţi (2,6-3,9 miliarde de dolari).

Majoritatea băncilor din Ungaria au suficiente resurse pentru a-şi acoperi cheltuielile, în timp ce altele vor primi injecţii de capital de la băncile mamă dacă va fi necesar, a afirmat ministrul ungar al Economiei.

Referindu-se la taxa pe bănci – cea mai mare din Europa – Mihaly Varga a afirmat că o revizuire a acesteia ar putea fi iniţiată dacă vor exista venituri suplimentare în urma avansului mai rapid al economiei Ungariei. Avansul economiei Ungariei a accelerat la 3,5% în primul trimestru din 2014, comparativ cu perioada similară din 2013, cel mai rapid ritm de creştere din 2006.

Recenta decizie a Guvernului de la Budapesta de a îngheţa cheltuirea a 110 miliarde de forinţi (357 milioane de euro) din bugetul central nu a fost o măsură solicitată de Comisia Europeană, a explicat ministrul ungar al Economiei. Acesta a adăugat că decizia era necesară deoarece deficitul se apropia de limita de 3% din PIB dar la sfârşitul anului măsura ar putea fi abrogată.

În 17 iulie, Ministerul Economiei anunţa îngheţarea fondurilor ca o măsură de precauţie pentru a se asigura că obiectivul Ungariei de a înregistra un deficit bugetar de 2,9% din PIB în 2014 este îndeplinit.

Sectorul bancar ungar a înregistrat în primul trimestru din 2014 un profit combinat după taxe de 69,9 miliarde de forinţi (229 milioane de euro), în scădere cu 15,3% faţă de perioada similară din 2013, arată datele publicate recent de Banca Centrală a Ungariei.

Taxa pe bănci, cea mai ridicată din Europa, s-a ridicat la 39,9 miliarde de forinţi, dar în scădere cu două miliarde de forinţi faţă de primul trimestru din 2013.

Valoarea activelor totale a scăzut cu 3,5% în perioada martie 2013 – martie 2014, la 31,31 miliarde de forinţi, în timp ce rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 14,1% la 14,5%.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Te-ar mai putea interesa și
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul......
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...