Ungaria şi China au semnat acordul de împrumut pentru linia de tren de mare viteză Budapesta – Belgrad

Ungaria şi China au semnat un acord de împrumut pentru a finanţa construcţia liniei de tren de mare viteză care va lega Budapesta de Belgrad, a anunţat vineri ministrul ungar de Finanţe, Mihaly Varga, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 24 apr. 2020, 09:25
Ungaria şi China au semnat acordul de împrumut pentru linia de tren de mare viteză Budapesta - Belgrad

Într-un mesaj video publicat pe pagina sa de Facebook, oficialul ungar a precizat că împrumutul are o dobândă fixă şi prevede şi posibilitatea rambursării anticipate dar nu a oferit detalii precise cu privire la termenii acordului. O informaţie importantă care a fost omisă este cea referitoare la rata dobânzii care va fi plătită de Ungaria pentru acest credit.

La începutul acestei luni, autorităţile ungare au elaborat un act legislativ care prevede secretizarea, pentru o perioadă de zece ani, a tuturor informaţiilor referitoare la acest contract în valoare de 2,1 miliarde de dolari.

„Avem un acord de împrumut care este unul avantajos şi sigur pentru Ungaria”, spune Mihaly Varga în mesajul video, adăugând că termenii acordului sunt „favorabili comparativ cu condiţiile de finanţare a datoriilor disponibile în prezent pe piaţă”. Ministrul Finanţelor a precizat că 85% din finanţare vine din partea Chinei sub forma unui împrumut iar restul de 15% este asigurat de Ungaria.

Mihaly Varga a mai spus că linia de tren de mare viteză care va lega Budapesta de Belgrad, care ar urma să fie gata până în 2025, va permite Ungariei să devină un centru al reţelelor europene de logistică pentru produsele chineze care vor călători dinspre China spre Europa Occidentală.

Segmentul de pe teritoriul Ungariei al viitoarei linii de tren, cu o lungime de 150 de kilometri, va fi construit de asocierea CRE Consortium, care include şi compania ungară Opus Global, controlată de Lorinc Meszaros, un apropiat al premierului Viktor Orban. Celelalte companii din acest consorţiu sunt firmele chineze de stat China Tiejiuju Engineering & Construction Kft. şi China Railway Electrification Engineering Group Kft.

Un comunicat difuzat de firma Opus Global în anul 2019 informa că firma ungară estimează că va realiza venituri de aproximativ 295 miliarde de forinţi de pe urma acestui proiect, pe întreaga perioadă a lucrărilor de construcţie.

Cu toate acestea, proiectul liniei de tren de mare viteză Budapesta – Belgrad a suferit numeroase întârzieri. China, Serbia şi Ungara au semnat memorandumul de înţelegere, pentru linia cu o lungime totală de 370 de kilometri, în luna decembrie 2014 la Belgrad.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea Ecologiştilor
Decizie incredibilă în Austria – Guvernul anunţă că va renunţa la extinderea reţelei de autostrăzi, sub presiunea ...
Austria va renunţa, sub impulsul Verzilor, la mai multe proiecte de extindere a reţelei de autostrăzi pentru a combate ...
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Cum începe leul luna decembrie – curs valutar interbancar 2.12.2021
Euro începe prima zi bancară din luna decembrie la 4,95 lei, pe piaţa interbancară. Pe 30 noiembrie şi 1 decembrie, ...
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă persoanele fizice la operaţiuni online
Raiffeisen îşi schimbă strategia: interzice operaţiunile cu numerar, impune taxe pe deţinerile de valută şi obligă ...
Printr-o notă electronică transmisă clienţilor săi, Raiifeisen Bank anunţă că de la 1 februarie 2022 modifică aproape ...