Uniunea pieţelor de capital va deveni motorul investiţiilor în cadrul pieţei unice, oferind companiilor surse suplimentare de finanţare

Uniunea pieţelor de capital (UPC) va deveni un adevărat motor al investiţiilor în cadrul pieţei unice, oferind întreprinderilor din UE surse suplimentare de finanţare şi cetăţenilor oportunităţi de a economisi pentru viitorul lor, se arată într-un comunicat publicat joi de Comisia Europeană, după votul final din Parlamentul European privind legislaţia care stabileşte elementele constitutive ale UPC.
Economica.net - joi, 18 apr. 2019, 13:05
Uniunea pieţelor de capital va deveni motorul investiţiilor în cadrul pieţei unice, oferind companiilor surse suplimentare de finanţare

Proiectul privind uniunea pieţelor de capital a ocupat un loc central în cadrul planurilor acestei Comisii de a stimula creşterea economică în Europa, de a investi în inovare şi de a promova competitivitatea UE la nivel mondial.

Uniunea pieţelor de capital direcţionează investiţiile în proiecte ecologice, contribuind astfel la agenda UE privind durabilitatea şi neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. O uniune a pieţelor de capital puternică este, de asemenea, necesară în vederea completării uniunii bancare, pentru a consolida uniunea economică şi monetară şi rolul internaţional al monedei euro, apreciază Comisia Europeană.

În ansamblu, toate propunerile adoptate vor contribui la extinderea obiectivelor uniunii pieţelor de capital de finanţare inovatoare şi la crearea mai multor oportunităţi de investiţii, de la nivel local şi până la nivel european. Fiecare dintre acestea acoperă un domeniu de acţiune specific.

Astfel, în cazul fondurilor de plasament colectiv, prin eliminarea barierelor în materie de reglementare din calea fondurilor de investiţii şi a normelor naţionale divergente, această propunere va spori concurenţa şi va facilita distribuţia în interiorul UE a fondurilor de investiţii, va oferi investitorilor mai multe posibilităţi de alegere, un raport mai bun calitate-preţ şi o protecţie sporită.

Reexaminarea competenţelor autorităţilor europene de supraveghere va spori eficienţa şi eficacitatea sistemului european de supraveghere financiară. Printre obiectivele reformei se numără şi garantarea unei supravegheri proactive şi rapide a riscurilor de spălare a banilor în sectorul financiar. Reforma va asigura faptul că normele sunt aplicate în mod uniform în întreaga UE şi va conferi Autorităţii Bancare Europene un rol de coordonare în domeniile combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului, se mai arată în comunicat.

Reexaminarea cadrului privind firmele de investiţii va asigura norme mai proporţionale şi o supraveghere îmbunătăţită pentru toate firmele de investiţii în ceea ce priveşte cerinţele de capital, cerinţele de lichiditate şi alte cerinţe în materie de gestionare a riscurilor, asigurând totodată condiţii de concurenţă echitabile între instituţiile financiare mari şi de importanţă sistemică. De asemenea, legislaţia în cauză va consolida şi va clarifica normele de echivalenţă pentru furnizarea de servicii de investiţii de către firme din ţări terţe.

În plus, obligaţiunile garantate vor încuraja dezvoltarea instrumentelor financiare emise de bănci pentru finanţarea economiei în întreaga UE, datorită unui cadru armonizat la nivelul UE iar normele privind pieţele de creştere pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri) vor facilita accesul IMM-urilor la pieţele publice şi vor reduce costurile aferente acestui acces, inclusiv prin intermediul unei categorii de locuri de tranzacţionare destinate micilor emitenţi.

Cerinţele de informare privind investiţiile durabile vor consolida şi vor îmbunătăţi informaţiile „verzi” pe care producătorii de produse financiare şi consilierii financiari le pun la dispoziţia investitorilor finali.

Regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR) va oferi norme mai simple şi mai proporţionale pentru instrumentele financiare derivate extrabursiere, contribuind la reducerea costurilor şi a sarcinilor de reglementare suportate de participanţii la piaţă, fără a pune în pericol stabilitatea financiară. De asemenea, regulamentul privind infrastructura pieţei europene (EMIR) 2.2. va asigura o supraveghere mai solidă şi mai eficace a contrapărţilor centrale care oferă servicii UE. În ultima instanţă, aceasta legislaţie va contribui la menţinerea stabilităţii financiare în UE, se precizează în comunicatul Executivului comunitar.

„Uniunea pieţelor de capital va permite întreprinderilor să găsească mai multe oportunităţi de finanţare, atât la nivel naţional, cât şi în întreaga Uniune, şi le va oferi consumatorilor mai multe opţiuni în ceea ce priveşte economisirea pentru viitorul lor. Sursele de finanţare alternative bazate pe piaţă sunt deosebit de importante pentru a finanţa inovarea, spiritul antreprenorial şi întreprinderile nou-înfiinţate, care sunt principalele motoare ale creării de locuri de munca. Proiectul va fi în beneficiul tuturor statelor membre şi va consolida în special uniunea economică şi monetară, prin promovarea partajării private a riscurilor”, a precizat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil cu stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital.

La rândul său, Jyrki Katainen, vicepreşedintele responsabil cu locurile de muncă, creşterea, investiţiile şi competitivitatea, a subliniat faptul că Executivul comunitar şi-a îndeplinit angajamentul de a stabili elementele constitutive ale uniunii pieţelor de capital până în 2019.

„Uniunea pieţelor de capital contribuie în mod direct la angajamentul Comisiei Juncker de a stimula investiţiile, locurile de muncă şi creşterea economică prin diversificarea finanţării bazate pe piaţă pentru întreprinderile europene. Am pus bazele uniunii pieţelor de capital şi eforturile trebuie să continue în următorul mandat, astfel încât întreprinderile mari şi mici, investitorii şi deponenţii să poată continua sa beneficieze de avantajele acesteia”, a arătat Katainen.

Te-ar mai putea interesa și
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Noul terminal al aeroportului din Iași, care a costat peste 65 de milioane de euro, se inaugurează azi FOTO
Constructorul STRABAG anunță finalizarea terminalului T4 al Aeroportului Internațional Iași. Proiectul, evaluat la aproximativ 65,6 milioane de euro, a fost realizat în 16 luni, din care patru......
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
MApN: Elemente ale unei posibile drone au fost identificate în Insula Mare a Brăilei
 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că în seara zilei de joi au fost identificate fragmente care par ...
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său aerian
„Atac masiv” împotriva unor centrale electrice din Ucraina. Polonia întăreşte supravegherea spaţiului său ...
 Drone şi rachete ruse au vizat în noaptea de joi spre vineri centrale electrice în centrul şi estul Ucrainei, a anunţat ...
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Dreptul internaţional îi permite unei ţări NATO să trimită trupe în Ucraina – experţi parlamentari germani
Desfăşurarea de către o ţară din NATO a unor forţe terestre în Ucraina nu ar însemna în mod automat că alte ţări ...