UNSAR: Incendiile au cauzat cele mai costisitoare daune plătite în 2019 de asiguratori în baza polițelor de locuințe

Cele mai mari zece daune la locuințe achitate anul trecut de asiguratorii membri UNSAR au însumat peste 4,6 milioane de lei (972.000 de euro), potrivit unei analize realizate de asociație pe baza datelor furnizate de companiile membre.
Economica.net - joi, 28 mai 2020, 14:45
UNSAR: Incendiile au cauzat cele mai costisitoare daune plătite în 2019 de asiguratori în baza polițelor de locuințe

Dintre acestea, primele 9 au fost provocate de incendii și ultima de inundații, informează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

Cea mai mare daună achitată anul trecut în baza unei polițe facultative de locuință a fost în valoare de peste 782.000 de lei (165.000 de euro), fiind urmată de două daune în valoare de 590.600 de lei (124.000 de euro), respectiv 505.900 de lei (106.700 de euro). Cercetările sociologice realizate la solicitarea UNSAR arată că incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români atunci când este vorba despre locuințele lor.

„Casa este probabil cel mai important bun material al unei familii, iar repararea sau reconstruirea ei în urmă unui incendiu, cutremur, inundații sau a altui eveniment neprevăzut poate genera o povară financiară uriașă, așa cum ilustrează valorile prezentate anterior”, au declarat reprezentanții UNSAR.

Riscurile care generează cele mai multe daune pe polițele de asigurare de locuințe sunt incendiile, alunecările de teren, inundațiile (atât fenomenele naturale, cât și cele cauzate de spargerea țevilor), furtunile și greutatea stratului de zăpadă, relevă analizele UNSAR.

„România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește ponderea proprietarilor de locuințe, peste 96% dintre români având locuințe proprietate personală, potrivit celor mai recente statistici ale Eurostat. Acest lucru contrastează cu gradul de acoperire prin asigurare încă redus, chiar și în condițiile în care, pe lângă incendii, explozii sau alte riscuri individuale, există pericolul constant al unor catastrofe naturale cu impact pe scară largă. Astfel, acest context scoate în evidență importanța unei protecții financiare adecvate cu ajutorul unei asigurări specializate”, au mai precizat reprezentanții UNSAR.

În 2019, primele brute subscrise pe segmentul asigurărilor de locuințe au urcat cu 6%, în timp ce despăgubirile brute plătite au crescut cu 47%, arată datele ASF. La sfârșitul anului trecut erau în vigoare 3,26 milioane de contracte de asigurare de locuințe, din care 1,73 de milioane de asigurări obligatorii și 1,53 de milioane de asigurări facultative. Comparativ cu sfârșitul anului 2018, numărul total de contracte de asigurare pentru locuințe a urcat cu 2,2%.

Despre UNSAR

Înființată în 1994, UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) reprezintă 20 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 80% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asiguratorilor și reasiguratorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și promovarea dezvoltării cât mai durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al federației asigurătorilor și reasigurătorilor europeni – Insurance Euro

Te-ar mai putea interesa și
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
BAAR dă asigurări că toți clienții City Insurance vor fi despăgubiți de Fondul de Garantare
Industria autohtonă a asigurărilor a ajuns la maturitatea şi un nivel de reglementare prin care să poată trece cu bine peste efectele oricăror disfuncţionalităţi şi avem convingerea că......
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Cinci linii de autobuz ale STB care deservesc cartierul Drumul Taberei vor fi optimizate începând de astăzi
Alte cinci linii de transport în comun de suprafaţă, din totalul celor 21 care deservesc peste 350.000 de locuitori ai ...
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
UNSAR se delimitează de compania City Insurance, după ce ASF i-a retras acesteia autorizația de funcționare
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a transmis vineri seară un comunicat ...
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Grupul german Schaeffler a deschis o nouă fabrică in Ungaria
Producătorul de componente auto Schaeffler AG a inaugurat vineri o nouă fabrică în Szombathely, vestul Ungariei, o investiţie ...