UPDATE Kurzii au preluat controlul barajului de la Mosul

Forțele kurde, susținute de aviația americană, au preluat duminică controlul celui mai mare baraj din Irak, situat la nord de Mosul, care fusese cucerit în urmă cu zece zile de jihadiștii Statului Islamic (SI), au anunțat responsabili, citați de AFP.
Economica.net - Dum, 17 aug. 2014, 19:40
UPDATE Kurzii au preluat controlul barajului de la Mosul

Statele Unite ale Americii au raportat cu puțin timp mai înainte că au efectuat duminică 14 atacuri aeriene în apropiere de barajul de la Mosul, nu departe de Erbil (nord), după cum a indicat Centcom, Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Avioane și drone au lansat „cu succes” 14 lovituri care au distrus sau avariat 10 vehicule armate ale insurgenților Statului Islamic, șapte vehicule de transport Humvee, două vehicule blindate pentru transportul trupelor și un post de control, a precizat Centcom.

Aceste acțiuni au avut drept scop sprijinirea „eforturilor umanitare, protejarea infrastructurii importante, a personalului și instalațiilor SUA în Irak și vin în ajutor forțelor de securitate irakiene și forțelor de apărare kurde”, potrivit Centcom.

În ajun, SUA au efectuat nouă atacuri aeriene punctuale asupra unor obiective similare, în sprijinul ofensivei peshmerga (combatanți kurzi), lansată sâmbătă pentru a recuceri barajul de la jihadiști, care îl controlau din 7 august.

Barajul furnizează apă și electricitate celei mai mari părți a regiunii și este indispensabil irigațiilor unor suprafețe mari de culturi.

În timp ce Irakul s-a afundat în haos de la începutul lunii iunie, în urma unei ofensive a jihadiștilor Statului Islamic, pe care care nimic nu pare să-o oprească pentru moment, marile puteri și-au amplificat eforturile pentru a stopa finanțarea insurgenților, a livra arme kurzilor și ajutor zecilor de mii de persoane strămutate ca urmare a violențelor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul american Intel angajează în România zeci de specialişti IT, dar şi studenţi sau proaspăt absolvenţi
Gigantul Intel scoate la concurs 24 de posturi în România pentru birourile din Timişoara, Galaţi şi Braşov pentru diferite ...
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului – Biharia
Top autostrăzi prioritare la construit până în 2030: Sibiu – Pitești, Ploiești – Brașov și Poarta Sălajului ...
Autostrada Sibiu - Pitești (Transcarpați), cu loturile 2 și 3, a obținut punctaj maxim la prioritizarea proiectelor din ...
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia Sportage, SUV dezvoltat special pentru Europa
Kia a creat o variantă dedicată exclusiv pieței europene a modelului Sportage dotată cu sisteme de propulsie hybrid și ...