Valoarea tranzacţiilor scade cu 2% în această săptămână; Banca Transilvania, BRD şi Romgaz, cele mai lichide titluri

Valoarea tranzacţiilor realizate pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut cu 2%, de la 222,81 milioane de lei în perioada 16 - 20 septembrie, la 218,31 milioane de lei în această săptămână, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Bursei de la Bucureşti, scrie Agerpres. 
Economica.net - Dum, 29 sept. 2019, 11:35
Valoarea tranzacţiilor scade cu 2% în această săptămână; Banca Transilvania, BRD şi Romgaz, cele mai lichide titluri
În perioada 23 – 27 septembrie au fost consemnate 10.914 schimburi cu acţiuni, faţă de 11.134 tranzacţii în săptămâna anterioară, iar capitalizarea companiilor listate pe piaţa reglementată s-a diminuat uşor, totalizând 170,31 miliarde de lei.

Cea mai bună zi de tranzacţionare a fost vineri, 27 septembrie, când s-au înregistrat 3.558 tranzacţii cu acţiuni în valoare totală de 72,33 milioane de lei.

Joi seara, furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de Piaţă Emergentă de la cel de Piaţă de Frontieră, decizia fiind luată după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. Agenţia de rating pentru piaţa de capital a anunţat că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie anul viitor.

Vineri, preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, compara promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă cu momentul aderării României la Uniunea Europeană, însă recunoştea că beneficiile „nu vor veni mâine, nu vor veni nici pe 26 septembrie 2020, de când intră în vigoare noii indici calculaţi de FTSE Russell, ci vor apărea în 3-5-7 ani”, scrie Agerpres. 

Acţiunile Banca Transilvania au fost cele mai tranzacţionate în această săptămână, schimburile pe aceste titluri fiind de 52,94 milioane de lei, urmate de BRD – Groupe Societe Generale (44,08 milioane de lei) şi Romgaz ( 30,1 milioane de lei), Fondul Proprietatea (27,41 milioane de lei) şi OMV Petrom (15,94 milioane de lei).

Cele mai importante aprecieri ale cotaţiilor, pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti, le-au consemnat acţiunile UAMT SA, cu o creştere de 10,86%, Grupul Industrial Electrocontact (plus 9,30%) şi Bermas (plus 8,53%).

Pe de altă parte, cele mai importante deprecieri au fost înregistrate de titlurile Condmag, care au pierdut 12% din valoare, Ropharma (minus 8,38%) şi Altur (minus 7,89%).

În acest an, pe piaţa reglementată a BVB sunt 84 de societăţi emitente şi 29 de intermediari.

În ceea ce priveşte sistemul alternativ de tranzacţionare, în această săptămână s-a înregistrat un rulaj de 1,63 milioane de lei, în scădere de la 1,7 milioane în perioada precedentă. Numărul total al schimburilor a fost de 777, faţă de 692 cu o săptămână în urmă. Capitalizarea companiilor de pe ATS a coborât la 9,058 miliarde de lei.

De la începutul acestui an, pe toate pieţele administrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au fost realizate 443.151 tranzacţii, în valoare totală de 8,098 miliarde de lei, media zilnică de tranzacţionare fiind de 43,53 milioane de lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Synevo România a permanentizat serviciul de consultații virtuale pentru interpretarea rezultatelor analizelor medicale, lansat în contextul crizei Covid-19
Synevo România a permanentizat serviciul de consultații virtuale pentru interpretarea rezultatelor analizelor medicale, ...
Serviciul Synevo Decoder a fost proiectat în colaborare cu Atlas, companie de servicii de consultanță psihologică și ...
Scallier construiește al treilea parc de retail din România, lângă magazinul Kaufland din Turda
Scallier construiește al treilea parc de retail din România, lângă magazinul Kaufland din Turda
Dezvoltatorul polonez de parcuri de retail Scallier a anunțat obținerea autorizației de construcție pentru cel de-al ...
Enel extinde rețeaua electrică din București și Giurgiu cu 20 km
Enel extinde rețeaua electrică din București și Giurgiu cu 20 km
E-Distribuţie Muntenia, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, realizează lucrări de extindere ...