Valul de frig provoacă haos în sistemul energetic mondial

Temperaturile reduse înregistrate în emisfera nordică au provocat haos pe pieţele energetice şi au deteriorat infrastructura energetică, astfel că gospodăriile din Japonia şi până în Franţa au fost îndemnate să îşi reducă consumul de electricitate, transmite Bloomberg.
AGERPRES - vin, 15 ian. 2021, 08:12
Valul de frig provoacă haos în sistemul energetic mondial

Frigul a luat piaţa energetică prin surprindere. Creşterea consumului de energie în timpul iernii, cumulată cu o producţie scăzută de energie eoliană, închiderea unor termocentrale şi întârzierile înregistrate de navele care transportă gaze lichefiate au scos în evidenţă deficienţele cu care se confruntă sistemul energetic mondial, în contextul unor condiţii meteo care urmează să devină şi mai volatile.

Un fenomen meteo relativ rar, denumit vortexul polar, ameninţă să trimită temperaturi scăzute în America de Nord, Europa şi Asia începând de la finele lunii ianuarie.

„Distorsiunile provocate de vortexul polar par să prelungească condiţiile dificile din timpul iernii în unele zone din emisfera nordică şi posibil din Europa. Este posibil să mai dureze. Mai multe companii încep să resimtă efectele iar preţurile ridicate la electricitate încep să îi afecteze pe marii consumatori”, spune analistul David Thomas.

Condiţiile meteo extreme au împins deja preţurile la electricitate, combustibili şi nave de transport la cotaţii record.

În Asia, preţurile spot la gaze naturale lichefiate au crescut de 18 ori comparativ cu minimele înregistrate anul trecut iar preţul gazelor pe piaţa din Europa a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani. China are probleme în a asigura aprovizionarea cu electricitate pe fondul celor mai scăzute temperaturi de după 1966. Marii consumatori industriali sunt primii cărora le-a fost redusă aprovizionarea cu electricitate, urmaţi de clădirile comerciale, pentru a putea fi asigurată aprovizionarea consumatorilor rezidenţiali.

În Japonia, companiile de utilităţi au cerut consumatorilor să conserve electricitatea, iar Guvernul de la Tokyo a cerut producătorilor independenţi să majoreze producţia la maxim.

La începutul acestei săptămâni, operatorul reţelei energetice din Franţa a emis un avertisment cu privire la nivelul ridicat al cererii şi a făcut un apel către consumatori să se îmbrace mai gros în loc să pornească instalaţia de încălzire. La rândul său, compania de utilităţi Electricite de France SA i-a sfătuit pe consumatorii să amâne spălatul hainelor în contextul în care cererea de electricitate este la un nivel ridicat.

În Spania, guvernul analizează modalităţile prin care poate interveni pe piaţa de electricitate, după ce au avut loc creşteri bruşte de preţuri, cum s-a întâmplat când cererea a explodat după ce capitala Madrid s-a confruntat cu căderi neobişnuite de zăpadă. Facturile unor consumatori de pe piaţa reglementară sunt legate de preţurile angro, care sunt la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

Cât de frig va fi în restul iernii ar putea fi factorul crucial care va decide dacă preţurile ridicate la energie se vor menţine. Însă chiar dacă temperaturile vor începe să crească, impactul asupra livrărilor de gaze lichefiate ar putea să se resimtă chiar şi la vară şi să se răsfrângă şi asupra altor pieţe. În condiţiile în care nordul Asiei, cel mai mare consumator de gaze lichefiate, îşi reface stocurile, această cerere va susţine preţurile de referinţă pe întreg parcursul anului 2021. În aceste condiţii analiştii de la Wood Mackenzie Ltd. susţin că ceea ce se anunţa a fi o vară a anului 2021 bine echilibrată ar urma să fie una din ce în ce mai tensionată.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Procurorul general al CPI a început o anchetă cu privire la posibile crime de război care ar fi fost comise în teritoriile palestiniene
Update: Procurorul general al CPI a început o anchetă cu privire la posibile crime de război care ar fi fost comise în ...
Update: Lansarea unei anchete de către Curtea Penală Internaţională (CPI) privind presupuse crime de război în teritoriile palestiniene este o ”decizie politică” care ilustrează...
Guvernul de la Londra va crește cu 6% taxa pentru companii în 2023
Guvernul de la Londra va crește cu 6% taxa pentru companii în 2023
Guvernul britanic va majora taxa pe companii, de la 19% până la 25% în 2023, aceasta urmând să fie prima creştere după ...
Italienii de la Gruber Logistics au cumpărat 100 de camioane IVECO S-Way alimentate cu gaz natural lichefiat
Italienii de la Gruber Logistics au cumpărat 100 de camioane IVECO S-Way alimentate cu gaz natural lichefiat
Compania italiană Gruber Logistics, care activează și în România, în județul Bihor, a anunțat miercuri că a semnat ...
Companiile Bosch și Microsoft vor construi o platformă software pentru vehicule, care să asigure integrarea între mașini și cloud
Companiile Bosch și Microsoft vor construi o platformă software pentru vehicule, care să asigure integrarea între mașini ...
Grupul german industrial Bosch a anunțat miercuri că începe o colaborare cu Microsoft pentru a dezvoltă o platformă ...