Vânzările de smartphone-uri au ajuns anul trecut la 1,54 miliarde de terminale. Cum va evolua piaţa în următorii ani

Anul trecut numărul telefoanelor inteligente vândute în întreaga lume a fost în jur de 1,54 miliarde de terminale, în timp ce în 2016, numărul de smartphone-uri vândute a fost de aproximativ 1,5 miliarde de unități, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de cele 680 milioane de unități vândute în 2012, potrivit datelor statista.com. 
Lidia Neagu - joi, 13 sept. 2018, 19:11
Vânzările de smartphone-uri au ajuns anul trecut la 1,54 miliarde de terminale. Cum va evolua piaţa în următorii ani

Aceasta înseamnă că peste 28% din populația globală deținea un dispozitiv inteligent în 2016, iar rata de penetrare este de așteptat să crească la 37% până în 2020. 

Livrările de smartphone-uri ar trebui să se ridice la aproximativ 1,45 miliarde până în 2018, o creștere de zece ori față de unităţile livrate în 2009. Aceasta înseamnă că în 2017, peste 30% din populația lumii avea un smartphone, faţă de doar 10% în 2011.

Pe de altă parte, potrivit strategyanalytics.com, volumul vânzărilor globale de smartphone-uri către consumatorii finali va scădea cu 1% în 2018 și va reveni la o creştere de 2% în anul 2019. Performanța slabă vine pe fondul prelungirii ciclului de înlocuire a smartphone-urilor, creşterea prețurilor la telefoane, consolidării industriei, a pieței saturate din China și SUA, precum și inconvenientele/incertitudinile economice etc.

„Ne așteptăm ca rata de creștere va reveni începând cu anul 2020, determinată în principal de tehnologia 5G și de noile inovații hardware. Vânzările globale de smartphone-uri vor crește constant cu 23% între 2018 și 2023. Asia Pacific rămâne cea mai mare regiune, urmată de America de Nord”, se arată într-un raport al firmei.

De asemenea, specialiştii previzionează că Apple, dar și companiile din China, inclusiv Huawei, Xiaomi, OPPO, vivo, Transsion, precum și HMD (Nokia) vor fi printre principalii furnizori care vor înregistra creșteri consistente până în 2019, întrucât deţin un portofoliu cuprinzător de produse.

Succesul global al acestei industrii poate fi atribuit popularității în creștere a mai multor sisteme de operare, și anume Android și iOS. Până la sfârșitul anului 2016, aceste două companii dețineau peste 95% din cota de piață mondială a smartphone-urilor, doar Android controlând peste 80%. 

Pe piaţa din România, vânzările de telefoane inteligente din primul semestru al acestui an au avut cea mai mare creştere din ultimii trei ani, pe fondul achiziţiei de terminale mai performante, potrivit datelor transmise de distribuitorul de telefoane mobile şi accesorii Avenir Telecom.

„Consumatorii au început să se orienteze către telefoane cu o valoare mai mare, arătând o preferinţă în achiziţie către flaghship-urile producătorilor. În decizia de achiziţie, consumatorii au fost ajutaţi de ofertele operatorilor, dar şi de promoţiile agresive ale retailerilor, atât offline cât şi online”, se arată în comunicat.

Astfel, pe lângă schimbarea comportamentului utilizatorilor, evoluţia pieţei de smartphone-uri a fost determinată şi de creşterea consumului la nivel general, dar şi de schimbarea strategiei producătorilor de smartphone-uri care au lansat în piaţă mai multe modele de telefoane din segmentele middle şi high, mutând astfel şi atenţia consumatorilor către aceste categorii de smartphone-uri.

Te-ar mai putea interesa și
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
Cum ar putea impacta piața locală tranzacția Ahold Delhaize-Profi. Sunt între 45 și 59 de regiuni posibil afectate 
În decizia prin care a însărcinat Consiliul Concurenței din România să analizeze tranzacția dintre Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image și MidEuropa, fondul de investiții ce......
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a lăudat decizia lui Olaf Scholz de a nu trimite rachete Taurus Ucrainei
Fostul cancelar german Gerhard Schröder a susţinut decizia actualului cancelar Olaf Scholz de a nu livra Ucrainei rachete ...
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei ...
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...