Vânzările de vacanţe Early Booking au crescut cu cel puţin 25% în 2019

Vacanţele cumpărate în perioadele Early Booking devin tot mai populare pentru turiştii români, iar agenţiile turistice au raportat creşteri de minimum 25% ale vânzărilor de vacanţe anul acesta cu reduceri de până la 50%. Litoralul românesc, dar şi Turcia, Spania şi Grecia sunt cele mai căutate destinaţii.
Economica.net - mie, 03 apr. 2019, 08:31
Vânzările de vacanţe Early Booking au crescut cu cel puţin 25% în 2019

Conform Bibi Group, turoperator specializat exclusiv pe oferirea de vacanțe în România, litoralul românesc rămâne cea mai cerută destinație pentru sistemul de înscrieri timpurii, iar în programul de Early Booking s-a derulat între 1 noiembrie 2018 şi 31 martie.

„Mamaia, Eforie Nord și Venus sunt cele mai rezervate destinații pe programul de înscrieri timpurii în anul 2019, cu cereri duble față de perioada similară de anul trecut. Dar, tot mai mulți români optează pentru rezervarea din timp și a sejururilor în stațiuni balneare, unde cele mai populare destinații ale anului 2019 sunt Băile Felix, Băile Herculane și Călimănești Căciulata. La fel ca în cazul litoralului, cererile pentru aceste stațiuni făcute în perioada de EB fiind duble în comparație cu anul trecut” spune Adrian Voican, fondator și CEO al Bibi Group.

De asemenea, o treime din totalul rezervărilor realizate în perioada de înscrieri timpurii e realizată cu vouchere de vacanță (de la bugetari care nu le-au folosit anul trecut ori angajați din sistemul privat care le-au primit pe cele din 2019).

Potrivit lui Voican, 60% din rezervările pentru programul de înscrieri timpurii au fost făcute la unități de cazare de 3 stele, 24% în unități de cazare de 4 stele, 12% în unități de cazare de 2 stele și 2,41% în unități de cazare de 5 stele, putând fi remarcată o creștere a preferinței turiștilor pentru unitățile de cazare de 4 stele. De asemenea, putem vorbi de o evoluție pozitivă a rezervărilor în sistem all inclusive, pe fondul diversificarii ofertelor de acest tip prin apariția de noi unități de cazare care oferă astfel de servicii (precum Mera Onix – din Cap Aurora, Delta – din Jupiter și California – din Cap Aurora). 

În ceea ce privește durata sejururilor, s-a remarcat o ușoară scădere a acesteia în cea mai populară destinație de pe litoral, Mamaia, de la 6 la 5 zile, Mangalia și Eforie Sud păstrând o durată medie a sejururilor de 7 zile. Cea mai lungă durată a sejururilor medii prin programul de înscrieri timpurii este în Covasna, unde în 2019 înregistrăm un sejur mediu de 8 zile. 

În 2019, Bibi Group va depăși 12 milioane euro cifra de afaceri și 80.000 de turiști.

Alin Burcea, CEO la Paralela 45, spune că pentru Antalya s-au făcut cele mai multe rezervări în perioada de Early Booking (ianuarie-martie 2019), mai exact în proportie de 40%.

„Cursele charter spre Antalya sunt operate din București, Cluj, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și, în premieră pentru anul acesta avem plecari și din Bacău – cu un grad de ocupare în acest moment de 77%, Baia Mare este ocupat în proporție de 69%, Baia Mare și Oradea au un grad de ocupare de 57%, iar Suceava și Aradul au un grad de ocupare de 56%. Estimăm că peste 25.000 de clienți ai Paralela 45i își vor petrece vacanța de vară în stațiunile de pe riviera turcească și peste 200.000-210.000 de turiști la nivel național. Nu numai Antalya este cautată pentru serviciile all inclusive, ci și Bodrum, o altă stațiune din Turcia. Datorită cererii pentru această destinație, pe lângă plecare din București, anul acesta avem în premieră zbor charter din Cluj. Estimăm că peste 4.000 de turiști se vor relaxa în stațiunea Bodrum în acest sezon”, susține Alin Burcea.

Cele două noutăți din portofoliul Paralela 45, Tunisia și Egipt au avut succes în perioada de Early Booking, având un grad de ocupare de peste 64%. Cursele din aprilie, mai și iunie sunt ocupate în proporție de 97%. Un sejur de 7 nopti în Tunisia pe cursa charter pornește de la 468 euro/persoană, iar pentru Egipt, alegând stațiunile Hurghada sau Sharm el Sheikh, prețurile pornesc de la 505 euro/ persoană.

Creșterea volumului vânzărilor Paralela 45 în primul trimestru este de 30%. Peste 18% din totalul rezervărilor au fost efectuate și plătite online.

Accent Travel a înregistrat, la rândul ei, o creștere cu 30% a vânzărilor, iar Lucian Boronea, director general companiei de turism, susține că această creștere se datorează și volumului de vouchere de vacanță nevalorificate în 2018, pe care au preferat să le valorifice în perioada de EB 2019.

„În primul trimestru al anului 2019, peste 10.000 turiști au ales să achiziționeze o vacanță prin intermediul agenției noastre. Astfel, putem spune că în primele trei luni ale anului, marcate și de cele mai mari reduceri disponibile (de până 50%), numărul turiștilor a crescut cu aproape 25% față de primul trimestru din 2018. Ne bucurăm să vedem cum de la an la an, turistii români au înțeles că aceasta este perioada optimă de a rezerva pachete de vacanță, pentru a beneficia atât de tarifele cele mai bune, dar și de disponibilități la cazare”, spune și Maria Goicea, director de marketing Cocktail Holidays.

În 2019 pachetul mediu a costat de 670 de euro de persoană, în timp ce în 2018 a fost de 644 de euro/persoană, semn că turiștii români s-au orientat spre pachete de vacanță cu servicii superioare, dar și că pe anumite destinații tarifele au crescut, cererea fiind foarte mare la nivel internațional.

Și în 2019, destinațiile vedetă sunt: Turcia (Antalya, Bodrum), Spania (Tenerife), Grecia (Creta Chania, Rodos, Zakynthos), Egipt (Sharm el Sheikh – operarea de primăvară). Față de aceeași perioada a anului 2018, cererea pentru Emiratele Arabe Unite a crescut cu aproape 60%, iar Cocktail Holidays a inclus în oferta noastră un nou Emirat, Ajman.

„Avem încredere că operarea pentru Peloponez – Kalamata, pentru care organizăm singurul charter de pe piață, va înregistra creșteri comparativ cu anul 2018, la fel și Mykonos – destinație tot mai populară în rândul turiștilor români. Pentru noi, anul 2019 este unul dedicat insulei Tenerife, pentru care organizăm curse charter în perioada iunie-septembrie. În aprilie mai avem încă o reducere de 15% pentru pachetele de Tenerife, dacă rezervările se fac în acaestă lună”, explică Maria Goicea.

La fel ca și în 2018, turiștii s-au orientat spre hoteluri de patru și cinci stele, hoteluri noi, cu all inclusive ori cu facilități SPA. Pentru un sejur în Grecia, pachetul mediu a fost de 624 de euro/persoană (se remarcă o ușoară creștere a bugetului de vacanță comparativ cu 2018 când pachetul mediu a fost de 609 euro/persoană), în Turcia pachetul mediu a fost în 2019 de 690 de euro/persoană, pentru un sejur în Spania, turistii au plătit în medie 749 de euro/persoană, iar pentru un sejur în Egipt au plătit în medie 699 de euro/persoană.

Te-ar mai putea interesa și
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de lege despre "influenţa străină", comparabil cu o lege represivă din Rusia......
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...