Vânzările iPhone, în picaj în trimestrul doi. Cum şi-au împărţit piaţa Samsung, Huawei şi Apple

În urmă cu un an, Huawei depăşea în sfârșit Apple pentru a deveni cel de-al doilea cel mai mare furnizor de smartphone-uri din lume. Douăsprezece luni mai târziu, Apple tot nu a reușit să câștige cotă de piaţă, potrivit ultimei analize trimestriale a Strategy Analytics.
Lidia Neagu - Dum, 04 aug. 2019, 17:28
Vânzările iPhone, în picaj în trimestrul doi. Cum şi-au împărţit piaţa Samsung, Huawei şi Apple

Studiul arată că atât Samsung, cât și Huawei și-au majorat livrările de smartphone-uri faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce vânzările de iPhone au scăzut mult mai mult decât oricare dintre celelalte firme majore din piaţă.

Per ansamblu, piaţa de smartphone-uri s-a contractat cu 3% în trimestrul doi faţă de acelaşi interval al anului trecut, de la 350,4 milioane de unităţi, la 341,4 milioane. Este o scădere notabilă, dar încă mai puțin severă decât cea suferită de industrie anul trecut, când livrările au scăzut cu 10 milioane.

Apple a livrat 38,0 milioane de iPhone-uri şi a captat 11% din piața globală a smartphone-urilor în trimestrul II 2019, scăzând de la o cotă de piaţă de 12% în urmă cu un an”, a declarat directorul Strategy Analytics, Woody Oh. „Vânzările de iPhone au scăzut cu 8% anual, ceea ce îl face pe cel mai slab jucător dintre cei mai mari cinci producători de smartphone din lume. Apple se stabilizează în China datorită ajustărilor de preț și a tranzacțiilor în vigoare, dar alte piețe majore, precum India și Europa, rămân pline de provocări pentru iPhone-ul scump”.

În acelaşi timp, Samsung a livrat 76,3 milioane de smartphone-uri în trimestrul doi, cu 7% mai mult față de același trimestru al anului trecut (71,5 milioane de telefoane). Marja de profit a scăzut, dar cota de piață Samsung se situează acum la un impresionant 22,3% – mai mult decât dublu faţă de cota globală a Apple.

Huawei a continuat să îşi consolideze locul doi, în pofida conflictului comercial cu SUA, cu o creştere a vânzărilor de 8% faţă de T2 2018, de la 54,2 milioane de telefoane la 58,7 milioane. În prezent, producătorul chinez are 17% din piaţa mondială, în plus cu două puncte procentuale faţă de T2 2018.

Cu un avans de 20 de milioane de livrări înaintea Apple, va fi interesant de văzut dacă producătorul american poate recupera vreo felie din piaţă odată cu lansarea noilor sale modele de iPhone în septembrie. Este de așteptat ca Apple să prezinte iPhone 11 în septembrie. Compania a declarat, marți, că vânzările de iPhone au scăzut cu 12% la 26 miliarde de dolari în al treilea trimestru fiscal. În ciuda acestui fapt, CEO-ul Apple, Tim Cook, a vorbit despre o „îmbunătățire semnificativă a tendințelor iPhone”.

Pe a patra poziţie în topul mondial se alfă un alt producător chinez – Xiaomi – ale cărui vânzări au stagnat la 32 de milioane de smartphone-uri. Cota de piaţă este de 9,4%, de la 9,1% în trimestrul doi al anului trecut.

Urmează Oppo, cu vânzări în scădere de la 30,2 milioane de unităţi la 29,8 milioane de unităţi, dar care a câştigat puţin la cota de piaţă, care a ajuns la 8,7%.

„Xiaomi s-a menținut pe locul patru, captând 9% pe piața globală a smartphone-urilor în trimestrul 2, în linii mari la același nivel față de un an în urmă. Xiaomi rămâne puternic în India, dar se chinuie să concureze cu Huawei în China. OPPO a ocupat poziția a cincea, cu o cotă de piață globală de smartphone-uri de 9 la sută în decursul trimestrului, în stagnare faţă de în urmă cu un an. OPPO se extinde din greu în Europa de Vest, cu noi modele precum Reno 5G, dar se află sub presiune acasă, în China, de la un Huawei reînviat”, spune Linda Sui, director în cadrul aceleiaşi firme de cercetare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...