Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București

O firmă deținută de Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește terenul pentru un proiect imobiliar, peste drum de cea mai înaltă clădire din București.
Andrada Ghira - joi, 24 iun. 2021, 22:58
Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, pregătește un proiect imobiliar în polul corporatiștilor din București

Software ITC SA, firmă deținută de Vasile Didilă prin intermediul Trans Expedition Feroviar, a convocat AGEA pentru luna viitoare. Pe ordinea de zi se află aprobarea semnării unui contract de schimb cu Voluthema Property, deținută de SIF Muntenia.

Didilă vrea să preia partea SIF Muntenia din capitalul firmei care deține terenul Institutului pentru Tehnica de Calcul de peste drum de Promenada Mall. În locul institutului privatizat în 2007 și deținut în cea mai mare parte tot de Didilă, ar urma să se construiască un proiect imobiliar.

„Nu s-a stabilit ce tip de clădire se va construi. Există doar un acord că dorim să analizăm posibilitatea unei construcții, dar nu există nimic clar”, este răspunsul reprezentanților companiei pentru Economica.net.

SIF Muntenia deține prin intermediul Voluthema Property 29,86% din capitalul social al I.T.C Institutul pentru Tehnica de Calcul SA, compania privatizată de stat în 2007 și al cărei acționar majoritar, cu 64% din capital, este Rail Logistic, deținută de aceeași Trans Expedition Feroviar, din care Vasile Didilă are 99%, iar Cristian Rădulescu are 1%.

Ce prevede schimbul dintre ITC Software SA și Voluthema

Obiectul contractului de schimb îl face un teren de 5.849 de mp aflat pe Calea Floreasca, peste drum de Promenada Mall și chiar lângă terenul pe care Atenor a început anul acesta construcția unui proiect rezidențial. Software ITC ar urma să preia 29,86% din capitalul social al I.T.C Institutul pentru Tehnica de Calcul SA.

În acest schimb, firma deținută de Vasile Didilă se va obliga să transmită către Voluthema „proprietatea asupra a 700 de mp construiți (situați la etajul patru) și 10 parcări (împreună cu cotele-părți aferente acestora din spațiile comune ansamblului și din terenul aferent) ca parte integrantă a Ansamblului Imobiliar ce urmează a se dezvolta pe terenul în suprafață totală 5.849 mp situați în intravilanul municipiului București”, se arată în anunțul de convocarea a AGEA Software ITC pentru luna iulie, publicat în Monitorul Oficial.

Documentul consultat de Economica.net mai arată că Sofware ITC SA se obligă la plata a 2,5 milioane de euro dacă nu va transfera proprietățile mai sus menționate către Voluthema. De asemenea, compania deținută de Vasile Didilă, va putea achita către Voluthema, pe parcursul lucrărilor, dar nu mai târziu de 21 mai 2025, 1,8 milioane de euro, cu titlul de sultă.

Terenul pentru rezidențial, vândut pentru logistică

Grampet, cel mai mare grup de companii private feroviare cu acționariat românesc, deținut de Gruia Stoica (75,83%) și Vasile Didilă (24,16%), obținea la începutul lui 2019 un certificat de urbanism pentru un proiect rezidențial pe un teren de peste 10.000 de mp de pe strada Drumul Nisipoasa din sectorul 1 al Capitalei. Întrebați de Economica.net despre planurile pentru acest teren, reprezentanții companiei au declarat că terenul a fost vândut în 2019 unei companii din industria logistică.

CITEȘTE ȘI Gruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

Polul corporatiștilor

În ultimii ani, zona a atras interesul dezvoltatorilor pentru clădiri de birouri, dar și pentru blocuri de apartamente, și chiar pentru hoteluri. Peste drum de terenul Tehnicii de Clacul, NEPI Rockcastle are în plan extinderea proiectului Promenada Mall cu o clădire de birouri.

Și chiar lângă terenul deținut de ITC se află în construcție primul ansamblu rezidențial al belgienilor de la Atenor pe plan local. Este vorba de proiectul Up Site, cu 270 de apartamente, care se construiește pe un teren de 7.100 de mp. Investiția în proiectul rezidențial se ridică la 70 de milioane de euro.

Vasile Didilă, fratele lui Gruia Stoica, mai este acționar și în firmele Polipharma Distribuție, Grup Feroviar Român, Iprochim și Grampet SA.

Alături de fratele său, Didilă a fost pus sub urmărire penală de către DIICOT, într-un dosar în legătură cu privatizarea Transbordare Vagoane Marfa SA. Cei doi oameni de afaceri au fost condamnați în aprilie 2020 la trei ani și jumătate de închisoare, dar sentința nu este definitivă.

Te-ar mai putea interesa și
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, fiind cu 5,6% mai mică (minus 20.300 tep) faţă de cea din perioada......
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...