Vasilescu: BNR este pregătită, în cazul în care băncile greceşti ar avea probleme

Banca Naţională "nu-şi face foarte mari griji" în legătură cu situaţia băncilor cu capital grecesc din România. BNR "este pregătită să facă faţă cu bine oricărei situaţii, dar nu ne-ar conveni să avem de-a face cu un risc care vine din Grecia". La nivel european "deja s-a plătit prea mult şi a nu merge mai departe cu salvarea Greciei ar însemna să pierzi o groază de bani".
Economica.net - lun, 14 mai 2012, 09:40

Declaraţiile au fost făcute la RFI Romania de consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Ce riscă băncile greceşti din România, pe fondul tulburărilor economice şi politice de la Atena? Adrian Vasilescu asigură că „Banca Naţională şi întregul sistem de garantare şi de supraveghere a sectorului bancar este pregătit să facă faţă cu bine oricărei situaţii, dar nu ne-ar conveni să avem de-a face cu un risc care vine din Grecia, pentru că asta ar accentua necazurile în zona euro, iar atunci când se accentuează necazurile în zona euro, pierdem noi cel puţin pe partea de export”.

Adrian Vasilescu precizează că „băncile astea din Grecia sunt bănci româneşti cu capital grecesc, funcţionează în sistemul nostru bancar, sunt supravegheate de BNR, sunt reglementate de BNR, managementul este direct controlat de BNR, iar într-un caz extrem, BNR are inclusiv mecanismul ca să decadă din dreptul de vot, cel puţin şi de decizie banca-mamă din Grecia. Deci nu ne facem foarte mari griji din punctul ăsta de vedere. Dar sigur că dacă lucrurile vin pe ocolite, lovesc zona euro şi de acolo suntem loviţi noi cel puţin în partea de exporturi, n-o să ne cadă bine”.

Unii experţi consideră că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o catastrofă, în timp ce alţii cred că ar fi mai bine aşa pentru uniunea monetară. „Greşesc şi unii şi alţii, adică şi cei care spun că nu se întâmplă nimic dacă iese Grecia şi cei care spun că va fi o catastrofă dacă Grecia iese din zona euro. Problema este văzând şi făcând, pentru că nu ştim care vor fi efectele şi sunt greu de anticipat”, spune consilierul guvernatorului Băncii Naţionale.

Adrian Vasilescu e de părere că „deja s-a plătit prea mult şi a nu merge mai departe cu salvarea Greciei ar însemna să pierzi o groază de bani”.

Te-ar mai putea interesa și
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Bihor: S-a deschis circulația pe noua centura Sântandrei, prima dintre cele șapte centuri noi construite de CJ
Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Bihor a anunţat, duminică, deschiderea traficului pe Centura Sântandrei, un drum nou în lungime de 5 kilometri, prima din cele şapte centuri noi construite......
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Austriecii de la Wiener Privatklinik caută să angajeze asistente medicale din România
Wiener Privatklinik din Viena, unde deja lucrează câţiva medici români şi 20 de asistente românce, vrea să mai angajeze ...
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Jaguar anunță ediția specială F-PACE 90th Anniversary Edition
Marca Jaguar se apropie de împlinirea a nouă decenii de inovații și producție de motoare cu ardere internă și sărbătorește ...
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Elicopterul președintelui Iranului a fost nevoit să aterizeze forțat în urma unui accident
Un elicopter al preşedinţiei Iranului a fost implicat duminică într-un accident în nord-vestul ţării şi încă nu ...