Vasilescu: Educaţia financiară nu se referă la oamenii simpli, ci începe cu preşedintele României

Locurile codaşe pe care România le ocupă în clasamentele mondiale, 144 din 147, şi europene, ultimul loc, cu privire la educaţia financiară nu se explică prin gradul redus de cunoştinţe financiare din rândul oamenilor simplii, ci este vorba despre educaţia financiară la nivel înalt în administraţie, dar şi în bănci, susţine consilierul pe strategie din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu.
Economica.net - joi, 19 mai 2016, 11:25
Vasilescu: Educaţia financiară nu se referă la oamenii simpli, ci începe cu preşedintele României

„Sunt două cercetări importante care s-au făcut, una în Uniunea Europeană şi alta pe plan global, privind educaţia financiară. Studiul Uniunii Europene ne arată că suntem ultimii din UE, cu 10 puncte procentuale în urma Bulgariei. Studiul global ne arată că, într-un eşantion de 147 de ţări, suntem a 144-a. De câte ori apar în spaţiul public astfel de discuţii, mereu aud voci care îmi spun „de ce ne jigniţi?”. Foarte mulţi oameni cred că atunci când vorbim despre educaţie financiară ne uităm în primul rând la oamenii simpli. Eu cred că educaţia financiară începe cu preşedintele României, cu primul ministru, cu membrii Guvernului, cu preşedinţii de bănci, cu personalului din bănci şamd. De aici începe şi analizele de aici reflectă locul acesta din urmă în educaţia financiară. Şi cum să vorbim de capital fără educaţie financiară”, a declarat joi Vasilescu, în cadrul unui eveniment pe teme legate de sprijinirea capitalului autohton, precizând că vorbeşte în nume personal.

Referitor la stimularea capitalului autohton, Vasilescu susţine că acest aspect nu est posibil fără legi clare, instituţii eficiente şi capital uman bine pregătit.

„Ce cred eu că greşim în această ţară! Divizăm prea mult lucrurile şi omitem contextul. De câteva săptămâni ne tulbură minţile o descoperire: faptul că în spitale se folosesc dezinfectanţi diluaţi. Dar de ce vă uitaţi numai în spitale? Asfaltul din drumurile noastre nu este diluat? Învăţământul nu este diluat? Şi apoi legile, instituţiile şi capitalul uman din aceste instituţii. Observăm că diluarea apare peste tot, începând cu legile. Mii de legi cu care lucrăm în această ţară sunt diluate. Chiar preşedintele Curţii Constituţionale vorbea zilele trecute de 14.000 de legi încâlcite. Vorbim de legi care fac injustiţie în ţara noastră prin faptul că sunt încâlcite”, a spus Vasilescu

Adrian Vasilescu a adus în discuţie o serie de studii, din care reiese ca la începutul secolului trecut România avea o pondere de 0,8% în capitalul mondial, fiind a 11-a ţară din Europa după acest indicator, însă ponderea a scăzut, în 1990, la 0,3%, iar în prezent ţara noastră este a şaptea din UE după populaţie, a 17-a după valoarea produsului intern brut (PIB), şi a 27-a după PIB/locuitor la paritatea standard a puterii de cumpărare.

„Problema nu este să stimulăm capitalul românesc pur şi simplu, problema este ce facem noi în această ţară să mişcăm lucrurile. Pentru că este o nedreptate pe care ne-o facem singuri. O ţară care este a şaptea în UE după populaţie, are înaintea ei 10 ţări cu populaţie mai mică ţi cu PIB mai mare! Această nedreptate se vede până la urmă în modul în care trăieşte populaţia acestei ţări”, a subliniat Vasilescu.

În opinia sa, lucrurile trebuie să înceapă de la şcoală. „Există un dictong care circulă în zilele noastre „O ţară reprezintă în ochii lumii, exact atât cât reprezintă educaţia în ochii ei””, a mai spus Adrian Vasilescu.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
OMS: Varianta Omicron a coronavirusului prezintă ‘un risc foarte ridicat’ la nivel mondial
Noua variantă Omicron a coronavirusului prezintă 'un risc foarte ridicat' la nivel mondial, a avertizat luni Organizaţia ...
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
VIDEO Cum se face testul de salivă la copii – explicaţia de la miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei
Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila şi Sorin Cîmpeanu, au realizat o serie de clipuri despre modul ...
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR continuă să crească şi atinge cele mai mari valori din martie 2020 şi până acum – luni, 29.11.2021
ROBOR 3M şi ROBOR 6M au crescut şi azi şi au atins cele mai ridicate valori din primăvara anului trecut şi până acum.