Vehiculul american Humvee, maşina-capcană favorită a jihadiştilor din Statul Islamic

În ultimele luni, jihadişti din gruparea teroristă Statul Islamic au transformat vehiculul Humvee în arma predilectă de a semăna teroarea, folosindu-l pe post de maşină-capcană, scrie sâmbătă cotidianul spaniol El Mundo, în ediţia electronică. 
Economica.net - sâm, 06 iun. 2015, 11:42
Vehiculul american Humvee, maşina-capcană favorită a jihadiştilor din Statul Islamic

Humvee, un autoblindat 4×4 fabricat în Indiana (SUA) şi devenit cunoscut după ce a fost folosit de americani în războiul din Golf, este capabil să ajungă la liniile inamice unde – încărcat cu explozibili – poate fi folosit împotriva batalioanelor irakiene.

„Statul Islamic a capturat 3.226 de vehicule Humvee în luptele pe care le-a dus împotriva armatei irakiene. Este modelul favorit pentru a comite atentate sinucigaşe împotriva forţelor de securitate şi a acelor populaţii care sunt împotriva jihadiştilor”, a declarat pentru sursa citată, prin telefon din Bagdad, expertul în securitate Hisham al Hashimi.

La începutul săptămânii, premierul irakian Haider al Abadi a recunoscut într-un interviu televizat pierderile semnificative suferite de armata irakiană în ultimul an. „Când a căzut oraşul Mosul, am pierdut multe arme. Numai aici am pierdut 2.300 de Humvee”, a spus el.

Detonarea câtorva zeci de vehicule Humvee a fost decisivă pentru ca, în urmă cu trei săptămâni, Statul Islamic să cucerească oraşul Ramadi, capitala provinciei Al Anbar. De atunci, Humvee a devenit maşina-capcană favorită a mujahedinilor.

Prin folosirea lor în acest fel, jihadiştii scapă şi de problemele pe care le presupune deţinerea unei asemenea flote de maşini: costurile de întreţinere extrem de mari, lipsa pieselor de schimb şi consumul ridicat de combustibil. Totodată, aceste autoblindate oferă nenumărate avantaje atunci când vine vorba de penetrarea liniilor inamice: pot face faţă tirurilor cu armament uşor şi mediu, iar dimensiunile sale permit depozitarea unei cantităţi importante de explozibil.

„Militanţi din SI cu pregătire militară şi ingineri recrutaţi de grupare au reuşit să facă să funcţioneze unele arme folosite de armată pe vremea fostului dictator irakian Saddam Hussein şi au înfiinţat fabrici unde produc maşini-capcană”, explică analistul citat. „Principala problemă cu care se confruntă coaliţia internaţională (care bombardează poziţiile SI în Siria şi Irak) şi forţele irakiene este că fabricile în care sunt produse maşinile-capcană sunt amplasate în interiorul unor cartiere populate. Este imposibil să le distrugi fără să ucizi zeci de civili. Irakul nu are o strategie clară de combatere a atentatorilor kamikaze. Îi lipsesc informaţiile”, a mai spus expertul irakian.

Această stare de fapt nu împiedică însă SUA să continue să vândă vehicule Humvee guvernului irakian. La sfârşitul anului trecut, autorităţile americane au ajuns la un acord cu guvernul irakian pentru vânzarea a o mie de unităţi în valoare de circa 512 milioane de euro. 

Te-ar mai putea interesa și
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă în vigoare din cauza lipsei ratificării de către Turcia, au declarat joi......
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului ...
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...