Criza din Venezuela: Maduro anunţă majorarea salariului minim cu 95%, înainte de alegeri, la trei dolari pe lună. Lumea se bate pe mâncare

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni majorarea cu 95% a salariului minim, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, înaintea scrutinului de la 20 mai în care va încerca să obţină un nou mandat, transmite dpa. Criza alimentară a determinat ca sute de mii de locuitori să părăsească ţara, cei mai mulţi au fugit în Chile. Prognozele FMI arată că inflaţia ar putea ajunge la 13.000% în acest an. Populaţia face foamea, din magazine, farmacii şi spitale lipsesc până şi articole de bază precum hârtia igienică, curentul electric este mai mult oprit, statul nu mai este capabil să ofere nici măcar servicii de bază, criminalitatea a scăpat de sub control, educaţia mai există doar pe hârtie, iar colapsul sistemului de sănătate este total - nou-născuţii, bătrânii şi bolnavii cronic nu au de unde să-şi procure medicamente, doctorii sunt neputincioşi în faţa epidemiei Zika, iar malaria, eradicată din Venezuela cu zeci de ani în urmă, a reapărut şi se răspândeşte rapid.
Economica.net - mar, 01 mai 2018, 08:11
Criza din Venezuela: Maduro anunţă majorarea salariului minim cu 95%, înainte de alegeri, la trei dolari pe lună. Lumea se bate pe mâncare

Salariul minim lunar, în care intră cupoane pentru alimente, va ajunge la 2,6 milioane de bolivari, echivalentul a circa 37 de dolari la cursul oficial şi a 3 dolari pe piaţa neagră.

Citeşte şi Drama Venezuelei: În țara cu cel mai mult petrol şi cele mai frumoase femei, oamenii au ajuns să se bată pe mâncare

Potrivit lui Maduro, creşterea salariului minim îi va ajuta pe cetăţeni să facă faţă inflaţiei, ajunsă de patru cifre şi pe care el a atribuit-o unui ‘complot condus de la Miami, din Columbia şi de oligarhia care a creat un sistem pentru a fura de la popor’.

‘Acesta este un război economic în care vom învinge’, a promis Maduro.

Candidatul opoziţiei, Henri Falcon, a declarat că majorarea salarială nu va face decât să alimenteze inflaţia, care a ajuns la aproape 9.000% pe 12 luni până la finalul lui martie, conform Adunării Naţionale, dominată de opoziţie.

Citeşte şi Venezuela: Aproximativ 75% dintre locuitori au pierdut în medie opt kilograme din cauza gravei crize alimentare

Scăderea preţului petrolului – principala sursă de export a Venezuelei – şi inflaţia galopantă au contribuit la o criză economică masivă, care i-a determinat pe sute de mii de locuitori să emigreze în ţări vecine.

Cea mai mare parte a opoziţiei va boicota alegerile prezidenţiale, criticate de Uniunea Europeană şi de SUA ca nedemocratice.

Tot mai mulţi venezueleni îşi părăsesc ţara aflată într-o criză profundă. Inflaţia va ajunge anul acesta la 13.000%

Numeroase persoane şi-au părăsit ţara, fugind în special în alte state din America Latină pentru a scăpa de puternica criză politică, economică şi socială din Venezuela, unde, conform FMI, inflaţia ar urma să ajungă în acest an la 13.000%.

Potrivit lui Tomas Paez, sociolog expert în migraţie, între 400.000 şi 500.000 de locuitori şi-au părăsit ţara în ultimii doi ani. În total, de la venirea la putere a lui Hugo Chavez în 1999, 2,2 milioane de venezueleni au plecat în exil.

Fluxul spre Chile este în permanentă creştere, de la 8.001 venezueleni în 2014 la 84.586 în 2017, conform Ministerului de Interne chilian.

Conform institutului de sondare a opiniei publice Datanalisis, 34,7% din cei aproape 30 de milioane de locuitori din Venezuela intenţionează să emigreze.

 

Te-ar mai putea interesa și
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul......
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să ...