Veniturile retailerilor mici pot scădea în medie cu 70.000 euro după noua directivă privind tutunul

Peste 70.000 de retaileri mici şi mijlocii vor fi afectaţi de modificarea directivei europene privind comercializarea ţigărilor, aceste produse având o pondere importantă în vânzări, estimările firmelor indicând că un magazin de mărime medie ar putea pierde anual circa 70.000 euro.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 11:20
Veniturile retailerilor mici pot scădea în medie cu 70.000 euro după noua directivă privind tutunul

„Pentru noi, retailerii mici şi mijlocii, orice reglementare care are potenţial să mute clienţii către economia gri înseamnă un pas mai aproape de faliment. (…) Pâinea şi tutunul generază trafic în magazine. N-ai ţigări, nu vinzi”, a declarat George Brotoiu, directorul general al reţelei de magazine Gulliver, care deţine nouă unităţi în Bucureşti. El este iniţiatorul unei petiţii împotriva aplicării directivei europene şi a strâns până în prezent 22.000 de semnături de la micii comercianţi din România, document care va fi transmis autorităţilor.

De asemenea, Brotoiu vrea să pună bazele unei asociaţii a comercianţilor mici şi mijlocii din România, care ar putea deveni funcţională din toamna acestui an.

În aprilie, 20 de ONG-uri şi asociaţii ale medicilor au cerut Guvernului să susţină adoptarea acestei directive.

Comisia Europeană a adoptat la sfârşitul anului trecut, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de comercializare a ţigaretelor cu arome şi a celor slim şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari, 75% din suprafaţa pachetului. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014, iar aceasta ar intra în vigoare începând cu 2015-2016.

„La nivel european şi local, întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă baza pe care se susţine o parte semnificativă a economiei (…) Restricţiile relative, de tipul celor din directivă, riscă să favorizeze fie şi involuntar, comerţul ilicit, reducând numărul micilor comercianţi legali”, a arătat preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, în cadrul Conferinţei Naţionale de Management Modern pentru Retailerii Mici şi Mijlocii.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, prin uniformizarea pachetelor de ţigări, mărcile vor fi mai greu de identificat, produsele premium vor fi percepute cu o valoare mai scăzută, iar cererea se va orienta către segmenul mai ieftin.

Pentru a-şi menţine cotele de piaţă, cel mai probabil, companiile vor ieftini produsele, ceea ce va conduce la scăderea în valoare a pieţei şi a taxelor încasate de stat, arată sursa citată. Mai mult, va creşte comeţul ilicit, unde produsele vor rămâne la fel.

La o medie ponderată a preţurilor din cele 27 de state membre ale UE, Roland Berger estimează o ieftinire între 1% şi 14% a pachetelor de ţigări pe piaţa legală şi cu până la 34% pe piaţa ilicită. De asemenea, estimările indică o creştere a vânzărilor ilicite de ţigarete între 25% şi 50% la nivelul UE şi între 25% şi 65% în România.

În ceea ce priveşte taxele colectate la bugetul de stat, România ar putea pierde până la 200 milioane euro anual, arată firma de consultanţă, care precizează că anul trecut veniturile totale din taxe aplicate tutunului s-au ridicat la circa 2,8 miliarde euro.

Un alt impact negativ enunţat de Roland Berger este reducerea locurilor de muncă din domeniu, estimarea pentru România fiind o scădere cu circa 19.000 de posturi. În prezent, în domeniu lucrează aproximativ 61.000 de oameni, din care 18.000 în producţie şi 43.000 în vânzări angro, distribuţie şi retail.

Conform Autorităţii Naţionale a Vămilor, piaţa neagră a ţigărilor din România a scăzut, în martie, la 13,1%, faţă de 15,4% în ianuarie, iar încasările la bugetul de stat provenite din acciza pe tutun au crescut cu 10,65% în primele trei luni din 2013, faţă de perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
CNAIR le cere șoferilor să nu mai circule pe E85 până când utilajele nu finalizează intervențiile
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere face apel la toți conducătorii auto să nu mai circule pe DN2 (E85) până când utilajele CNAIR nu vor finaliza intervențiile. ...
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina are nevoie de încă 17 miliarde de dolari pentru a-și repara infrastructura energetică avariată de atacurile ruse
Ucraina va avea nevoie de o finanţare suplimentară de 17 miliarde de dolari anul acesta, în special pentru efectuarea ...
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecția Muncii a început o campanie de control la companiile din industria mineritului
Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a început vineri campania de control privind respectarea măsurilor ...
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR când va ajunge la guvernare este oprirea scumpirilor
Cătălin Drulă: Guvernul pune gaz pe focul inflației, din dorința de a încasa taxe mai mari la buget. Prioritatea USR ...
Preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Băile Felix, ...