Veniturile retailerilor mici pot scădea în medie cu 70.000 euro după noua directivă privind tutunul

Peste 70.000 de retaileri mici şi mijlocii vor fi afectaţi de modificarea directivei europene privind comercializarea ţigărilor, aceste produse având o pondere importantă în vânzări, estimările firmelor indicând că un magazin de mărime medie ar putea pierde anual circa 70.000 euro.
Economica.net - mie, 22 mai 2013, 11:20
Veniturile retailerilor mici pot scădea în medie cu 70.000 euro după noua directivă privind tutunul

„Pentru noi, retailerii mici şi mijlocii, orice reglementare care are potenţial să mute clienţii către economia gri înseamnă un pas mai aproape de faliment. (…) Pâinea şi tutunul generază trafic în magazine. N-ai ţigări, nu vinzi”, a declarat George Brotoiu, directorul general al reţelei de magazine Gulliver, care deţine nouă unităţi în Bucureşti. El este iniţiatorul unei petiţii împotriva aplicării directivei europene şi a strâns până în prezent 22.000 de semnături de la micii comercianţi din România, document care va fi transmis autorităţilor.

De asemenea, Brotoiu vrea să pună bazele unei asociaţii a comercianţilor mici şi mijlocii din România, care ar putea deveni funcţională din toamna acestui an.

În aprilie, 20 de ONG-uri şi asociaţii ale medicilor au cerut Guvernului să susţină adoptarea acestei directive.

Comisia Europeană a adoptat la sfârşitul anului trecut, după ani de pregătire, propunerea de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de comercializare a ţigaretelor cu arome şi a celor slim şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari, 75% din suprafaţa pachetului. Adoptarea propunerii este preconizată pentru 2014, iar aceasta ar intra în vigoare începând cu 2015-2016.

„La nivel european şi local, întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă baza pe care se susţine o parte semnificativă a economiei (…) Restricţiile relative, de tipul celor din directivă, riscă să favorizeze fie şi involuntar, comerţul ilicit, reducând numărul micilor comercianţi legali”, a arătat preşedintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, în cadrul Conferinţei Naţionale de Management Modern pentru Retailerii Mici şi Mijlocii.

Potrivit unui studiu realizat de Roland Berger, prin uniformizarea pachetelor de ţigări, mărcile vor fi mai greu de identificat, produsele premium vor fi percepute cu o valoare mai scăzută, iar cererea se va orienta către segmenul mai ieftin.

Pentru a-şi menţine cotele de piaţă, cel mai probabil, companiile vor ieftini produsele, ceea ce va conduce la scăderea în valoare a pieţei şi a taxelor încasate de stat, arată sursa citată. Mai mult, va creşte comeţul ilicit, unde produsele vor rămâne la fel.

La o medie ponderată a preţurilor din cele 27 de state membre ale UE, Roland Berger estimează o ieftinire între 1% şi 14% a pachetelor de ţigări pe piaţa legală şi cu până la 34% pe piaţa ilicită. De asemenea, estimările indică o creştere a vânzărilor ilicite de ţigarete între 25% şi 50% la nivelul UE şi între 25% şi 65% în România.

În ceea ce priveşte taxele colectate la bugetul de stat, România ar putea pierde până la 200 milioane euro anual, arată firma de consultanţă, care precizează că anul trecut veniturile totale din taxe aplicate tutunului s-au ridicat la circa 2,8 miliarde euro.

Un alt impact negativ enunţat de Roland Berger este reducerea locurilor de muncă din domeniu, estimarea pentru România fiind o scădere cu circa 19.000 de posturi. În prezent, în domeniu lucrează aproximativ 61.000 de oameni, din care 18.000 în producţie şi 43.000 în vânzări angro, distribuţie şi retail.

Conform Autorităţii Naţionale a Vămilor, piaţa neagră a ţigărilor din România a scăzut, în martie, la 13,1%, faţă de 15,4% în ianuarie, iar încasările la bugetul de stat provenite din acciza pe tutun au crescut cu 10,65% în primele trei luni din 2013, faţă de perioada similară a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul României a adoptat Strategia pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Procedura de infringement va fi închisă
Guvernul României a adoptat Strategia pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Procedura de infringement va ...
Guvernul a adoptat miercuri Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având ca obiectiv o Românie neutră din punct de vedere climatic până în......
Black Friday 2023. Sameday a livrat peste 4 milioane de colete în primele zile de campanie. „Pentru noi, Black Friday este ca un examen”
Black Friday 2023. Sameday a livrat peste 4 milioane de colete în primele zile de campanie. „Pentru noi, Black Friday ...
Sameday a livrat peste 4,1 milioane de colete în perioada de Black Friday, între 10 și 22 noiembrie. Cea mai aglomerată ...
Rompetrol a investit 6,5 milioane de dolari în modernizarea a două rezervoare de stocare
Rompetrol a investit 6,5 milioane de dolari în modernizarea a două rezervoare de stocare
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a finalizat modernizarea a două noi rezervoare ...
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv introduce soluții prefabricate din lemn în loc de oțel pentru centrele de date
Vertiv, furnizor american de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, cu afaceri și în România, ...