Veniturile SIF Moldova au scăzut cu aproape 5% în primele nouă luni, la 215,7 milioane lei

Veniturile SIF Moldova (SIF2) au scăzut cu 4,6% în primele nouă luni, la 215,7 milioane lei (aproape 49 milioane euro), ca urmare a reducerii cu cu 5,6%, la 150,6 milioane lei (34,2 milioane euro), a încasărilor din vânzarea de acţiuni.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 19:43
Veniturile SIF Moldova au scăzut cu aproape 5% în primele nouă luni, la 215,7 milioane lei

Societatea de investiţii financiare a raportat un profit de 99,1 milioane lei (aproape 22,5 milioane euro), cu 24% sub câştigul din primele nouă luni din 2012 (131 milioane lei) şi cu 15% peste cel prognozat în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2013, de 86 milioane lei.

„Ponderea principală în totalul veniturilor este deţinută de investiţiile financiare cedate, respectiv de 69,8% (150,6 milioane lei – n.r.). Sumele obţinute în programul de dezinvestire au fost direcţionate pentru susţinerea programelor investiţionale. Cheltuielile din activitatea curentă au crescut cu 34,3% comparat cu T3 2012 (la aproape 106,2 milioane lei – n.r.). Ponderea principală în totalul cheltuielilor este deţinută de costul investiţiilor cedate, repectiv de 75,8% (80,4 milioane lei – n.r.)”, se arată în raportul Consiliului de Administraţie al SIF Moldova pentru primele nouă luni din acest an.

În primele nouă luni ale anului trecut, SIF Moldova a consemnat cheltuieli de 79 milioane lei.

„Aprobarea în cadrul AGA-O din 05.04.2013 a unui dividend brut/acţiune de 0,24 lei (dividendul repartizat reprezentând 142% raportat la lichidităţile existente la 31.12.2012) a impus revizuirea strategiei privind gestionarea lichidităţilor necesare implementării programelor de investiţii. Astfel, în pofida presiunii pe lichidităţi generate de plata dividendelor către acţionari au fost idenficate abordări care au permis derularea procesului investiţional, pe principiul diversificării, la nivelul a 84 milioane lei (în creştere cu 68% faţă de programul aprobat în AGA/05.04.2013)”, a afirmat în raport preşedintele CA şi directorul general al SIF Moldova, Costel Ceocea.

Până la sfârşitul lunii septembrie, societatea a plătit dividende de 90 milioane lei din suma totală pe care trebuie să o distribuie acţionarilor din profitul de anul trecut, de 124,5 milioane lei.

Societatea de investiţii financiare şi-a redus participaţia la Erste (EBS) la aproape 0,58% din acţiuni, de la 0,8% la finalul anului trecut, vânzând, totodată, şi un pachet mic de acţiuni BRD (BRD), astfel că la finalul lunii septembrie mai deţinea 2,27% din titlurile BRD, faţă de 2,31% în decembrie 2012.

„Motivat de continuarea reevaluării garanţiilor bancare şi în 2013, ne aşteptăm la provizioane suplimentare faţă de anul precedent în bilanţurile băncilor. În acest context au fost efectuate operaţiuni de vânzări pe unii emitenţi din sectorul bancar (EBS, BRD). Operaţiunile de vânzare efectuate au condus la realizarea de profit şi la fructificarea optimă a volatilităţii cotaţiilor. Operaţiunile care au fost efectuate pe emitentul EBS în T3 2013 au fost fundamentate de evoluţiile în creştere a costurilor expunerilor pe subsidiarele est – europene, în special din Ungaria datorate imixtiunilor politice, coroborat cu scăderea volumului investiţiilor, tranzacţiilor, dobânzilor şi evoluţiilor negative a valutelor”, se arată în raportul trimestrial.

Pe de altă parte, SIF Moldova şi-a mărit expunerea pe Transgaz (la puţin peste 2% din acţiuni) şi pe Transelectrica (la 1,66% din titluri). La finalul anului trecut, societatea deţinea 1,38% din acţiunile Transgaz şi 1,37% din titlurile Transelectrica.

Investiţiile realizate în primele nouă luni, de 84 milioane lei, au depăşit cu 68% nivelul estimat pentru întregul an.

La finalul lunii iunie Consiliul de Administraţie al SIF Moldova a decis înfiinţarea unei firme, Asset Invest, către care să transfere acţiunile deţinute la societăţile aflate în lichidare judiciară, insolvenţă şi reorganizare.

SIF Moldova va transfera către această firmă participaţii la 42 de firme, prin această mutare ajungând printre altele să marcheze pierderi de maxim 20,5 milioane lei şi creşterea capitalurilor proprii cu aproximativ 30.000 de lei. Operaţiunea nu va afecta activul net al SIF Moldova.

Prin acest transfer este vizată şi îmbunătăţirea managementului portofoliului de acţiuni prin: reducerea numărului de societăţi monitorizate; scăderea costurilor de monitorizare; asigurarea premiselor pentru atragerea unui management specializat la Asset Invest, potrivit unui comunicat transmis, joi, de SIF Moldova Bursei.

La finalul lunii septembrie, investitorii români deţineau 73,5% din acţiunile SIF Moldova (49,8% din titluri la 5,798 milioane de persoane fizice, iar 23,7% din acţiuni erau la 282 de persoane juridice). Diferenţa de 26,5% din acţiuni era la 1.626 de persoane fizice nerezidenţi (0,6% din titluri) şi la 69 de companii străine (25,9% din acţiuni).

Activul net al SIF Moldova a urcat cu 9,36% în primele nouă luni, la 1,192 miliarde lei.

Acţiunile SIF Moldova au încheiat şedinţa bursieră de joi la preţul de 1,24 lei, respectiv cu 46% sub valoarea activului net pe acţiune de la finalul lunii septembrie, de 2,2975 lei. Raportat la ultimul preţ de la bursă, capitalizarea societăţii de investiţii financiare este de 643,6 milioane lei (145,3 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...