Veniturile SIF Transilvania au urcat cu 20%, datorită vânzării de acţiuni Erste şi FP

Veniturile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 20% în primul semestru, la 215,4 milioane lei (49 milioane euro), susţinute de vânzarea de titluri din portofoliu, în principal acţiuni Erste (EBS) şi Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - vin, 09 aug. 2013, 18:54
Veniturile SIF Transilvania au urcat cu 20%, datorită vânzării de acţiuni Erste şi FP

Încasările din participaţiile vândute în primul semestru au urcat cu 24%, la 189,7 milioane lei (43,2 milioane euro). Printre cele mai importante pachete de acţiuni vândute în prima jumătate a acestui an se regăsesc 0,25% din titlurile Erste şi 0,29% din acţiunile Fondului Proprietatea, reiese dintr-un raport transmis, vineri, de SIF Transilvania Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Compania şi-a redus la 0,46% pachetul de titluri deţinut la Fondul Proprietatea la 0,46% şi, respectiv, la 0,24% participaţia la Erste. La sfârşitul anului trecut, societatea deţinea 0,75% din acţiunile Fondului Proprietatea şi 0,59% din acţiunile Erste.

În primele şase luni ale anului trecut, compania a vândut participaţii de 152,6 milioane lei şi veniturile au cumulat 179,7 milioane lei.

SIF Transilvania a cumpărat în primul semestru din 2013 acţiuni de 45,6 milioane lei pe piaţa locală de capital şi obligaţiuni corporative de 30,7 milioane lei. Compania a cumpărat 0,64% din acţiunile BRD, majorându-şi participaţia la 4%, de la 3,36% la finele anului trecut.

Cheltuielile au avansat cu 4,3%, la 52 milioane lei, faţă de 49,8 milioane lei în perioada similară a anului trecut. Cea mai mare parte a costurilor a fost reprezentată de cheltuielile cu investiţiile financiare cedate (diferenţa negativă dintre valoarea contabilă a titlurilor sau costul de achiziţie şi preţul lor vânzare), care au scăzut nesemnificativ, la 32,2 milioane lei (7,3 milioane euro), de la 32,8 milioane lei.

Costurile cu personalul au avansat cu aproape 1,9 milioane lei, la 14,4 milioane lei (3,2 milioane euro), „ca efect al stimulentelor plătite din fondul de participare a personalului la profitul realizat în anul precedent, cheltuieli compensate, însă, de veniturile din provizionul aferent constituit în anul precedent”, potrivit SIF Transilvania.

Cheltuielile cu salariile au însumat 12,6 milioane lei (2,8 milioane euro) şi au fost cu 16% mai mari decât cele din primele şase luni ale anului trecut. În aceste costuri se regăsesc „salarii şi asimilate” de 4,6 milioane lei, iar diferenţa de 8 milioane lei o reprezintă stimulentele din fondul de participare la profitul realizat în anul 2012.

Stimulentele acordate angajaţilor au fost cu o treime mai mari faţă de suma de 6 milioane lei distribuită anul trecut. SIF Transilvania a consemnat anul trecut un profit de 212,2 milioane lei, cu 2% peste câştigul din exerciţiul financiar anterior, de 207,7 milioane lei.

„Societatea a acordat şi a înregistrat pe cheltuielile societăţii suma de 3,9 milioane lei, reprezentând drepturile de natură salarială (incluzând şi situmulentele acordate din fondul de participare la profitul realizat în anul 2012) cuvenite, membrilor Consiliului de Administraţie, respectiv ai Consiliului de Supraveghere şi directorilor, respectiv membrilor Directoratului, care au încheiat cu societatea contracte de mandat”, se arată în raportul societăţii de investiţii financiare.

SIF Transilvania a trecut din luna mai a acestui an la conducere dualistă, cu Consiliu de Supraveghere şi Directorat, de la conducerea anterioară prin Consiliu de Administraţie, al cărui preşedinte era şi director general. Mihai Fercală conduce SIF Transilvania încă de la înfiinţarea societăţii. În luna mai el a demisionat din funcţia de preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi a fost numit director general şi preşedinte executiv al Directoratului.

La finele lunii iunie, compania avea 72 de salariaţi.

SIF Transilvania a primit dividende 13,6 milioane lei, faţă de 16,5 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.

La finele primului semestru, în acţionariatul SIF Transilvania se regăseau 7,022 milioane de persoane fizice (71,18% din acţiuni) şi 438 de persoane juridice (28,82% din titluri). Acţionarii din România deţineau 87,19% din titluri, iar investitorii străini aveau diferenţa de 12,81%.

Compania a raportat la mijlocul anului un activ net de 1,008 miliarde lei, cu 11,6% sub nivelul de la finalul anului trecut, de 1,14 miliarde lei. În prezent, acţiunile SIF Transilvania sunt tranzacţionate la un discount de 37% faţă de valoarea activului net pe acţiune de la finele lunii iunie, de 0,9231 lei.

Acţiunile SIF Transilvania au încheiat şedinţa bursieră de vineri în scădere cu 0,6%, la 0,5795 lei, după trei zile în care au urcat cu 7,3%. La această cotaţie, capitalizarea societăţii este de 632,9 milioane lei (142,6 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau ...
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...